fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

21. del (Nevroprehana in čustva): ZDRAV HUH V ZDRAVEM TELESU

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 21. del vodnika.

ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

To, da se prehranjujemo zdravo, nikakor ne pomeni, da stradamo ali se čemurkoli odrekamo.

Pomembno je, da je naša prehrana primerno hranilno uravnotežena, da uživamo čim bolj nepredelana živila, hkrati pa v hrani vedno tudi uživamo.

Pozitivni učinki vadbe na naše telo

Če mišic ne koristimo, zakrnijo; zmanjša se njihova velikost in sposobnost krčenja. Z redno vadbo lahko povečamo njihovo zmogljivost!

V času telesnih aktivnosti se v možganih zviša raven dopamina in noradrenalina, ki nas delata vzdržljive za telesne napore. Krepita delo srca in dihanje, zato do možganov prihaja večja količina kisika! Glavni dogodki pa nastopijo, ko počivamo.

Neposredno se po mišični dejavnosti zviša raven serotonina v možganih.

Tudi tuširanje izmenično s toplo in hladno vodo je telesna dejavnost za krvne žile, ki ji sledi povišanje ravni serotonina.

Danes so zelo priljubljena wellness središča, kjer se učinek dobrega razpoloženja doseže s spremembo temperature v okolici telesa.

Magnezij – nepogrešljiv mineral v našem telesu!

Za mišično delo v telesu je zelo pomemben mineral magnezij!

Ima neposredno vlogo v postopku mišičnega krčenja, kot tudi pri vzpodbujanju živčnih celic. S tem vzdržuje napon krvnih žil, krvni pritisk in zunanje kroženje krvi!

Da pomanjkanje magnezija preprečimo, naj bi odrasli dnevno zaužili med 300 in 400 mg magnezija.

Več magnezija potrebujemo tudi tedaj, ko telo izloča več tekočine – denimo ob intenzivni športni aktivnosti.

Magnezij v prehrani

Najdemo ga skoraj povsod v temnozeleni listnati zelenjavi, polnovrednih žitaricah in oreščkih:

Blitva, špinača, bučna, sončnična ter sezamova semena, fige, papaja, grenivka, banane, meso (tudi ribje), kava in čaj…

Magnezij skozi nosečnost in dojenje

Spremembe v delovanju hormonskega sistema povzročajo povečano izločanje magnezija!

Če večjih potreb nosečnica ne pokrije s hrano oziroma prehranskimi dodatki, ki vsebujejo magnezij, se pogosto pojavijo neprijetni krči v mečih, ki so pogosti zlasti ponoči, lahko pa pride celo do predčasnih popadkov!

V obdobju dojenja se potrebe po magneziju močno povečajo in po ocenah znašajo približno 390 mg na dan. To količino samo z normalno hrano izredno težko pokrijemo.

Naslednjič: HUJŠANJE

Piše: Alexandra Blaži

Viri besedila: Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.) https://www.bodieko.si/koraki-zdravega-telesa-duha in https://www.bodieko.si/magnezij

Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.) https://www.bodieko.si/koraki-zdravega-telesa-duha in https://www.bodieko.si/magnezij

Viri slik: Judi Bell, Free-Photos, Abdul Momin, Welcome to all and thank you for your visit ! ツ in PublicDomainPictures, vse iz Pixabay.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]