fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Razstrupljanje telesa v hladnih dneh

Jesen ponuja hladna jutra.  Misel na prihajajoči konec leta prinaša misel o času, ko si privoščimo prav najbolj kalorično ter težko prebavljivo hrano, zato je priporočljivo, da si še privoščimo razstrupljanje telesa s sadnimi in zelenjavnimi sokovi ter zdravo prehrano. Telo nam bo hvaležno in izboljšalo se nam bo splošno počutje.

 

Juice – Cleanse https://vitafit.si/wp-content/uploads/2019/10/Juice-Cleanse.jpg

V jesenskem času se vreme ohladi in takrat se nas pogosteje loti prehlad ali celo kaka druga okužba. Vzrok je v pomanjkanju vitaminov, ki nam jih ponujata sezonska zelenjava in sadje, ki vsebujeta hranila za zdrav imunski sistem.  Če se želimo znebiti vseh strupov, ki smo jih pridobili čez leto, je potrebno začeti pri sami prehrani.

Ta čas je idealen za razstrupljanje organizma, saj nam ponuja veliko število raznovrstne zelenjave in sadja. K razstrupljanju pripomorejo tudi sončni žarki, ki jih narava ta jesen obilno ponuja.

Kako se osredotočeni na prehrano?

Metode za razstrupljevanja organizma so različne, če spadate med tiste, ki se razstrupljevanja niste lotili nikoli doslej je priporočljivo, da začnete s postopnim vnašanjem sadja in zelenjave na vaš jedilnik. Nov način prehranjevanja pa se je treba navaditi. Čez dan je potrebno vnesti pet manjših obrokov med njimi pa naj bo tri urni razmak. Priporočljivo je tudi, da na dan zaužijemo tudi en obilni obrok, ki pa mora vključevati hrano letnemu času primerno. V tem obdobju naj se uživajo semena, oreščki ali pa si za glavno jed privoščite kuhana škrobna živila, kot so krompir, sladki krompir in buče.

Za tiste, ki se jim ni težko odrekati obrokom, pa obstaja druga metoda razstrupljevanja telesa, ki temelji na podlagi sokov oziroma obrokom v čvrsti obliki. Ta kura je učinkovitejša predvsem zato, ker gre za globinsko očiščevanje organov. Gre za povsem naravno in priporočljivo razstrupljanje telesa, ki se ga je potrebno držati 3 tedne, ter 3–4 krat na leto. Naveden metode izvajajte v jesenskem in pomladanskem času. Učinki posta so:

–  spodbudimo tvorbo novih in zdravih celic, pljuč, jeter

–  počutili se bomo mlajši in vitalni

–  lepša koža

–  strupi se veliko hitreje izločijo iz telesa, kot pa pri običajni metodi razstrupljanja

Razstrupljevalni sokovi

Najbolje je, da si jih pripravimo iz sadja in zelenjave, ki nam jih ponuja domač vrt, lahko pa ga kupimo tudi v kateri od BIO trgovin. Sami sokovi niso povsem dovolj, tako da čez dan je potrebno vnašati tudi dovolj količine vode, od 6 do 8 kozarcev na dan. pomembno je uživati sokove iz jabolk, korenja, pomaranče, grozdja, grenivke, zelene kumare, ingverja, ohrovt, špinača, ječmenova trava …

Kdaj jih popiti?

Sokove popijte trikrat na dan, torej namesto zajtrka,   kosila  in  večerje, privoščite si 3–4 dcl soka. Med obroki pijte vodo, če pa vam le ta težko teče po grlu, si zraven vode primešajte naravni sok.

juicing-vs-blending https://vitafit.si/wp-content/uploads/2018/02/juicing-vs-blending.jpg

In kaj je še pomembno?

Če imate kakršnekoli težave z zdravjem, imate kakšne znake bolezni in se odločate za metodo zdravljenja, se vsekakor posvetujte z zdravnikom. Razstrupljanje v domači izvedbi ni nevarno, če pa se želite razstrupiti bolj intenzivno (npr. z izvajanjem čiščenja črevesa),  to počnite pod strokovnim vodstvom.

Dovolj športne aktivnosti

Cca. 80% prispeva k zdravju zdrava prehrana, 20% telesna aktivnost. Zato moramo v naš vsakdanjik vključiti dovolj gibanja na svežem zraku.  Tudi za gibanje velja podobno kot za razstrupljanje, da lahko enostavne aktivnosti izvajamo sami, zahtevnejše pa pod strokovnim vodstvom, v skladu z našim zdravstvenim stanjem.

Na dan si torej vzamemo čas za vsaj 45 minut telesne vadbe, če je le mogoče, jo izvajajte v naravi.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]