fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

(NE) KORISTI PITJA VODE Z LIMONO

Verjamem, da je vsak izmed nas vsaj enkrat slišal, da naj bi uživanje vode z limono, predvsem na tešče odpravilo zakisanost, povečalo presnovo, pomagalo pri hujšanju, preprečilo nastanek raka in še marsikaj. Marsikdo je omenjeno informacijo poskusil v praksi. Ste med njimi tudi vi? Kako ste se ob tem počutili? Ste opazili spremembe, rezultate, ki jih pitje tople vode z limono na tešče obljublja? Morda pa ste se vprašali ali je vse to res in bili nekoliko skeptični?

Limona kozarcu vode pričara privlačen videz, s tem pa večjo verjetnost, da bomo popili več.

Limona je sadež iz rodu citrusov in družine Rutaceae. Vsebuje veliko alkaloidov – dušikove rastlinske baze, ki močno učinkujejo na organizem človeka, saj imajo antikancerogeno (protirakavo) in antibakterijsko (protibakterijsko) delovanje. Poleg alkaloidov, vsebuje tudi citrusne flavonoide (antioksidante), ki imajo večji spekter biološke aktivnosti, saj delujejo protibakterijsko, protiglivično, protidiabetično, protirakavo in protivirusno. Flavonoidi delujejo kot antioksidanti, čistilci prostih radikalov. Le ti, v telesu nastanejo kot posledica izpostavljanju UV svetlobi, ionizirajočemu sevanju, zaradi kajenja, stresa in onesnaženega zraka.

Da pitje tople vode z limono na tešče pomaga pri hujšanju, ne drži. Pitje vode povzroči občutek sitosti, zato lahko njen vnos v telo pred obrokom zmanjša količino hrane, ki jo boste zaužili, a voda z limono kot taka, pri hujšanju ne igra pomembne vloge. Pri ustreznem izgubljanju telesne mase, bo glavno vlogo odigrala urejena prehrana, ki ustreza vašim energijskim potrebam in stilu življenja.

Med raziskovanjem literature, prav tako nisem naletela na članke, ki bi potrjevali v uvodnem delu navedene koristne učinke o uživanju tople vode z limono na tešče.

Jutranje pitje vode z limono, se priporoča predvsem iz vidika zagotavljanja tekočine in s tem ustrezne hidracije, ki jo moramo ohranjati tekom celega dneva. Priporočeno je, da dnevno zaužijemo 30 ml tekočine/kg telesne mase, na dan. Oseba, težka 55 kg mora tako v enem dnevu zaužiti 1,65 l tekočine. Vsekakor se količina zaužite tekočine razlikuje glede na starost, telesno aktivnost in težo.

Da bo vaša voda še bolj privlačna, ji poleg limone dodajte liste mete ter sveže ali zamrznjeno jagodičevje.

Moje mnenje je, da naj limono z vodo v jutranjih urah uživa tisti posameznik, ki mu to odgovarja in njegovi jutranji rutini prinaša zadovoljstvo. Dobra jutranja rutina zagotovo prinaša boljši začetek novega dneva. Limona kozarcu vode pričara privlačen videz, s tem pa večjo verjetnost, da bomo popili več.

Neja Doles, dipl. dietet.

KONTAKT: neja.doles@gmail.com

VIRI

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/smernice_za_izvajanje_prehranske_oskrbe_v_domovih_za_starejse.pdf

https://www.researchgate.net/profile/Jai-Ghosh/publication/236021206_Maruti_J_Dhanavade_Chidamber_B_Jalkute_KD_Sonawane_and_Jai_S_Ghosh_2011_Study_antimicrobial_activity_of_lemon_Citrus_lemon_L_peel_extract_British_Journal_of_Pharmacology_and_Toxicology_2_3119-122/links/58ad53c6a6fdccac900b25d1/Maruti-J-Dhanavade-Chidamber-B-Jalkute-KD-Sonawane-and-Jai-S-Ghosh-2011-Study-antimicrobial-activity-of-lemon-Citrus-lemon-L-peel-extract-British-Journal-of-Pharmacology-and-Toxicology-2-3119-122.pdf

VIRI SLIK

Canva

Unsplash

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]