fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Črna detelja ne prinaša le sreče!

Število tri je bilo od nekdaj magično in zaradi trojnastih listov naj bi bila takšna tudi triperesna deteljica – mogočni simbol sreče in plodnosti. Posebno veliko srečo prinaša štiriperesna deteljica. Najsi ima liste razcepljene na troje ali četvero, deteljica prinaša tudi obilo zdravja, zlasti ženskam v meni, a ne samo njim …

S triperesno deteljico naj bi bila obložena Jezuščkova posteljica v hlevčku v Betlehemu, z njo pa so se hranile tudi živali, ki so ga grele. No, gotovo je triperesna deteljica vsem najbolj znana kot nacionalni simbol Irske. Njihov največji svetnik in zaščitnik – sv. Patrik – je z njeno pomočjo na enostaven način razlagal zapleteno troedinost Boga oz. Sveto trojico (sveti oče-sin-duh). Da bi med triperesnimi deteljicami zrasla štiriperesna, mora priti do igre narave oziroma modifikacije, zato so tako izjemno redke. Pravijo, da si, če štiriperesno deteljico skrivoma vtaknemo v čevelj ljubljene osebe, zagotovimo njeno neizmerno naklonjenost. Kaj pa se zgodi, če si jo privoščimo v čaju, tinkturi, soku ali zgolj na solati … O tem bomo razpredali prihodnjič, danes pa jo najprej pobližje spoznajmo. Zasluži si, bolj kot si mislimo.

Tri peresna deteljica https://vitafit.si/wp-content/uploads/2018/02/deteljica.jpeg

Črna detelja (Trifolium pratense) je ena najstarejših zdravilnih zelišč. Ljubi travnike, kjer nas od maja do septembra pozdravlja z rožnato rdečimi prijetno dišečimi cvetovi. Kdo ne pogleda rad teh kroglasto glavičastih socvetij na vrhu poganjkov? Še bolj se navadno posvetimo listom v upanju, da namesto običajnih tri- ugledamo štiriperesna. Črni detelji so podobne nekatere druge vrste detelje, najbolj srednja detelja (Trifolium medium) in zelo pogosta plazeča detelja (Trifolium repens). Prva uspeva bolj na pustih tleh, druga pa ima bele cvetove. Dobra novica je, da lahko obe vrsti uporabljamo enako kot črno deteljo ali namesto nje. Sorodnica črne je tudi navadna medena detelja (Melilotus officinalis), ki jo skupaj z njo najdemo v družini metuljnic. Med kmeti je črna detelja priljubljena kot krmna rastlina. Ker je bogata z dušikom, jo sejejo, da med kolobarjenji obogatijo zemljo.
Za povečanje moči in čiščenje krvi.

V ljudskem zdravilstvu so cvetove črne detelje kot tudi cvetove belo cvetočih vrst svoj čas pogosto uporabljali kot obkladek za čire in bule, priljubljena pa je bila tudi v čaju proti kašlju. Posušeni cvetovi se obnesejo pri revmi in protinu, jetrnih težavah, za povečanje moči in čiščenje krvi.
Lajša simptome menopavze in PMS-a.

Cvet deteljice https://vitafit.si/wp-content/uploads/2018/02/deteljica-cvet.jpg

V novejšem času je črna detelja vse bolj priznano sredstvo za lajšanje težav v meni. Vsebuje namreč izo­flavone, rastlinska barvila, ki učinkujejo podobno kot estrogeni, ženski spolni hormoni. Poleg njih vsebuje še druge fenolne spojine, flavonoide, tanine, kofeinske kisline, čreslovine, vitamine iz skupine B, selen, kalcij, krom, magnezij, kositer, fosfor, baker … Po novi analizi učinkovin je težišče učinkovanja črne detelje pri že omenjenem klimakteriju, pa tudi pri ginekoloških obolenjih, pri predmenstrualnem sindromu, pri migreni in depresijah, tudi poporodni in depresiji v menopavzi. Pripravki iz črne detelje so v olajšanje pri navalih vročine, potenju, povečanju srčnega utripa, slabi koncentraciji, črnih mislih, razdražljivosti, utrujenosti, pozabljivosti … Nasploh uspešno preprečujejo starostna obolenja, povezana s hormonskim neravnovesjem, tudi osteoporozo. Vas zanimajo pripravki iz te srečne rastlinice? Ponudimo vam jih prihodnjič. Ta čas pa že lahko naberete nekaj glavičastih socvetij in jih na hitro posušite na toplem senčnem mestu. Iz njih bomo prihod­njič pripravili prijetno blag čaj nežno cvetličnega vonja.

Vir: Zakaj Alternativa

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]