fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Pegasti badelj

 Pegasti badelj  

(lat. Silyum marianum (L.) (Gaertn) je naravno zdravilo za obolela jetra. Pegasti badelj ali bodečnico uporabljajo v Evropi kot zdravilo proti depresiji in bolezni jeter že več stoletij. Najnovejše raziskave so potrdile veliko učinkovitost zelišča pri varovanju jeter pred poškodbami zaradi zastrupitve z alkoholom, strupi (pesticidi) in zdravili. Jetra so glavni so glavni organ v procesu presnavljanja ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Le v zdravih jetrih se razgrajuje holesterol v žolčne kisline in če je ta proces moten, se to pozna v krvni plazmi (preveč je holesterola). V jetrih nastaja tudi hemoglobin s pomočjo bakra in železa, zato je pri vnašanju anemije (slabokrvnosti) treba preiskati tudi jetra. To ne pomeni, da so jetra hudo bolna, in da jih je treba nujno ozdraviti. Kako to vemo? Npr. da smo anemični ali depresivni – to je lahko znak bolezenskega stanja naših jeter.

Pegasti bajdelj

Semena pegastega badlja vsebujejo zdravilno učinkovino z imenom silimarin, ki je zmes flavanonskih spojin, med katerimi so najpomembnejši silibin. Slikrstin in slidanin, ki razstrupljajo jetra. To snov izjemno varovalno deluje na jetra, ohranja njihovo normalno delovanje in preprečuje poškodbe, ki bi jih na njih lahko povzročile različne zelo strupene snovi. Z dolgoletnimi raziskavami so ugotovili, da lahko pomaga celo pri popolni odpovedi jeter.   Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlinah ga razvršča v najverjetnejšo skupino H, ki ima enak pravilni položaj kot hrana, če se ne prodaja v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, kot so denimo tablete, kapsule in raztopine. 

PREVENTIVA 

  FITOTERAPIJA: 2x na dan ob obroku 1 čajno  žlico zmletega semena. ČE PA SO JETRA POD HUDIM STRESOM LAHKO DOZACIJO POVEČATE, SAJ PEGASTI BADELJ NI TOKSIČNEN, KAR JE ZELO DOBRO V PRIMERU KURATIVNE FITOTERAPIJE.  

2x na dan ob obroku 1 čajno  žlico zmletega semena. ČE PA SO JETRA POD HUDIM STRESOM LAHKO DOZACIJO POVEČATE, SAJ PEGASTI BADELJ NI TOKSIČNEN, KAR JE ZELO DOBRO V PRIMERU KURATIVNE FITOTERAPIJE.  

Pegasti badelj varuje jetra pred poškodbami zaradi zastrupitve z alkoholom, strupi (pesticidi) in zdravili.

Članek pripravila

MATEJA PRAVNE

GSM: 031 497 002

e-pošta: zelisca.badelj@gmail.com

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]