fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

5. del (Nevroprehrana in čustva): DO SREČE Z ANTIDEPRESIVI

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden bomo objavili en njen prispevek; prejeli smo jih za manjšo knjigo. Tukaj je 5. del vodnika z naslovom:

DO SREČE Z ANTIDEPRESIVI

Raven serotonina v možganih zvišajo tudi določena zdravila, imenovana antidepresivi.

Traja najmanj 3 tedne, da se v možganih nabere zadostna raven serotonina.

Z drugimi besedami, zdravilo deluje z zakasnitvijo, ko pa začne delovati, ga je potrebno konzumirati 6 mesecev, da bi se depresija ozdravila.

Danes se antidepresivi pogosto zlorabljajo, ker jih nekateri zdravniki predpisujejo tudi pri postopku hujšanja, ko ljudje pretiravajo s telesnimi aktivnostmi in ko močno stradajo, kar zelo vpliva na njihovo izčrpanost ter slabo in depresivno razpoloženje.

Kadar prekomerno izrabljamo telesno energijo, se zares začnejo izrabljati tudi nabrane maščobne zaloge in oseba resnično začne hujšati.

S stradanjem lahko dosežemo enak učinek, vendar to iz dveh razlogov ne poteka z lahkoto.

Prvi razlog je, da ima zdravo telo zdrav tek, drugi je pa v tako imenovanem ”jo-jo” efektu, ko se telo odzove na novo nastalo okoliščino stradanja tako, da zmanjša presnovo; pride do svoje vrste samouspavanosti telesa, v katerem se kemični postopki upočasnijo.

Kadar so vsi kemični postopki v telesu upočasnjeni, porabimo manj energije.

Manjši vnos hrane ali nična količina le-te ne pomeni pravilno postopanje k hujšanju, saj telo pri takšni količini hrane izgubi malo ali nič teže.

Ko oseba preneha stradati in prične jesti v normalnih količinah, se telo, ki je prilagojenemu manjšemu trošenju energije, zasuje z običajno količino hrane, zaradi česar se prične izrazito rediti.

Oseba se redi, četudi je v običajnih količinah.

Najbolj pomembno je vzdrževati naše možgane s pravilno prehrano.

Kadar skrbimo za zdravo prehrano za možgane in telo, bomo tudi na zdrav način shujšali in se ob tem počutili srečno, brez uživanja antidepresivov.

Piše: Alexandra Blaži

Viri besedila: Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)

Images by Tumisu from Pixabay, Sarah Pflug from Burst and Jennifer Marque from Pixabay.

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]