fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Zdrava prehrana je naš najboljši osebni zdravnik

Stresen vsakdanjik, pomanjkanje gibanja in energetsko revna živila so dejavniki, ki nevzpodbudno vplivajo na naše počutje, telesno in duševno zdravje ter posledično na celotno življenje. Po drugi strani nas nasveti za zdravo življenje spremljajo na vsakem koraku in vsi se zavedamo, da bi morali v svoje življenje vnesti več gibanja, zdravih živil, spanja in še česa. Vsi si na nek način tudi želimo, da bi obstajala magična formula ali še bolje magična tabletka, ki bi rešila vse naše težave. K instant rešitvam se dolgoročno seveda ni smiselno zatekati, ker so tudi učinki temu primerni in se že po nekaj tednih znajdemo v starem začaranem krogu.


Pri izbiri najboljšega za naše zdravje se je vredno nasloniti na eno oprijemljivo dejstvo: narava je poskrbela za vse. Rešitve za naše zdravje se ne skrivajo v kemiji, temveč v naravni zdravi in uravnoteženi prehrani, ki zagotavlja optimalno delovanje našega telesa. Pri določenih naravnih živilih, kot je na primer rastlina Salvia Hispanica L. ali Chia,


se resnično zdi, kot da je narava v njej udejanjila vse svoje moči, saj je bila zmožna v enem semenu združiti neverjetno energijsko bogastvo, ki ga človeško telo potrebuje. Chia je ena najbogatejših do sedaj poznanih rastlinskih virov Omega 3 maščobnih kislin na svetu. Bogata je tudi z antioksidanti, ki človeško telo varujejo pred prostimi radikali in so hkrati „naravni konzervans“, ki ohranja tudi kvaliteto ter svežino vseh esencialnih sestavin Chia semena .

Za piko na i semena rastline, ki sicer izhaja iz družine mete, vsebujejo tudi neverjetno bogastvo zdravih hranil, vitaminov in mineralov.

Za zdravo mladost in starost


Nutricionistične raziskave dokazujejo vedno opaznejše učinke (ne)zdrave prehrane na naše zdravje in počutje, zato je neizpodbitno dejstvo, da bo prehrana v naših življenjih morala začeti igrati večjo vlogo, če želimo ostati vitalni. Starostna doba se tudi zaradi napredka farmacevtske industrije podaljšuje, toda starost je lepa tedaj, ko smo zdravi in pri močeh. Človeški organizem je zelo kompleksen in za nemoteno delovanje potrebuje 13 vitaminov, več kot 18 mineralov, esencialne maščobe (Omega 3, Omega 6 idr.), beljakovine, ogljikove hidrate, sol, encime in vodo. Ste se vprašali, koliko jih dejansko vnesete v telo?


Velikokrat se znajdemo v zagati, saj je življenjski ritem zelo hiter in si pogosto ne moremo vzeti dovolj časa za pripravo zdrave prehrane, zato lahkoto potešimo z energetsko revnimi živili. Za tovrstna stresna obdobja je dobro imeti alternativo in dosledno uživati vsaj zdrava živila, ki imajo že v majhnih količinah vidne učinke. Eno takih je tudi prej omenjena rastlina Chia ,

ki izhaja iz Latinske Amerike in so jo že bojevniki uporabljali kot obvezno opremo na bojnih pohodih, saj jim je dajala vso potrebno moč in energijo. Ena izmed prednost Chie je, da je primerna tako za vegetarijance, vegane in presnojedce, dobrodošla pa je tudi pri alergikih, saj je odlično nadomestilo za moko in jajca pri kuhi in peki.


Da boste zdravje in vitalnost ohranili dolgo časa, ne pozabite tudi vzpodbudne misli iz življenjske modrosti: „Najboljši zdravniki so dr. Mir, dr. Zdrava prehrana in dr. Veselje.

Nina Barbič, univ. dipl. slov. in univ. dipl. komp.

vitaFIT

Komentarjev

  • Jaz sem pred kratkim testno poizkusila vrečko Chia semen in moram reči, da so se super obnesla – če jih jemlješ npr. z namenom hujšanja in dosledno upoštevaš navodila, lahko brez občutka lakote izgubljaš težo.

    Najbolj bistveno, kar sem opazila, je pa predvsem izboljšanje počutja, manj utrujenosti in več energije. 

Prijava na novice

[recaptcha]