fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

S PRAVIMI PRIPOMOČKI LAŽJE SPREJMEMO INKONTINENCO

20. stoletje nam je prineslo veliko sprememb, tudi spremembo starostne piramide. Visoka stopnja rodnosti in umrljivosti sta se stabilizirali, dvignila se je  povprečna življenjska doba, prebivalstvo se stara. V 21. stoletju imamo v Evropi 20% prebivalstva starejšega od 60 let. Slovenija je v evropskem povprečju. Staranje nam prinaša nekatere tegobe, tudi inkontinenco.  Vendar življenje gre naprej … tudi z oslabljenim mehurjem. Človek, ki ga prizadane inkontinenca lahko popolnoma normalno živi naprej ali pa mu stanje povzroči veliko socialno izolacijo. Na življenje z  oslabljenim mehurjem vpliva veliko dejavnikov, med katerimi je izredno pomembna izbira pripomočka. Ta izbira temelji na znanju, možnostih, ki jih ljudje imajo znotraj zdravstvenega zavarovanja in od ponudbe na tržišču.

Stojnica na prireditvi v Qlandi-i
Stojnica na prireditvi v Qlandi-i

Težave z uhajanjem urina so posledica različnih dejavnikov, najpogosteje so simptom bolezni in zelo malokrat samostojna bolezen. Ločimo več vrst inkontinence:

Stresna inkontinenca prizadane večinoma ženske, tudi mlajše in je posledica oslabelosti mišic medeničnega dna. Mišice oslabijo zaradi težkih porodov, prevelike telesne teže, napornega fizičnega dela. Stresno inkontinenco lahko uspešno blažimo ali  celo odpravimo z vajami za utrjevanje mišic medeničnega dna, znižanjem telesne teže in zdravo prehrano.

Urgentna inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina, ki se pojavi po predhodni močni želji po uriniranju. Človeka pogosto tišči na vodo ob poslušanju iztekajoče vode in pri delu z mrzlo vodo. Urin običajno uide preden oseba pride do stanišča. Vzrok je povečana aktivnost sečnega mehurja. Pogosteje se pojavlja pri starejših osebah obeh spolov in narašča s starostjo. Bolj so ogroženi ljudje s prizadetim živčevjem, sladkorno boleznijo, preveliko telesno težo. Poznamo tudi druge vrste inkontinence in so posledica operacij, bolezni ali poškodb.

Pripomočki pri začetnih težavah, kjer uide nekaj kapljic urina, se imenujejo predloge za inkontinenco in so  različnih velikosti. Pomagamo si lahko z  vzorci, ki so na voljo v vsaki lekarni in na ta način sami najdemo ustrezno veliko predlogo. Uporaba prevelikih predlog povzroča neudobje in psihično stisko, premajhne predloge pa ne opravijo svoje funkcije tako, kot bi jo lahko ustrezno velike. Pomembno je, da predlog za inkontiennco ne zamenjujemo za higienske vložke. Le-te  so narejene posebej za reševanje težav povezanih z uhajanjem urina, saj je njihova sestava prilagojena edinstvenim lastnostim urina- koža ostane suha, zaščitena pred razdraženostjo in  okužbami, poseben sistem v teh predlogah pa preprečuje razvoj in širjenje neprijetnih vonjav.

Kadar pa so težave večje, torej uhaja več urina in /ali uhaja ves čas, je potrebno poseči po drugih pripomočkih. Obiščemo zdravnika, da nam izda naročilnico za medicinski pripomoček. Izbiramo med slipi za odrasle, hlačkami za enkratno uporabo in flexom.

Predloga s pasom – flex je zelo dobra rešitev. Poleg vseh prednosti navedenih pri predlogah za inkontinenco se enostavno oblačijo in uporabniku omogočajo, da gre ob potrebi na stranišče ali da vsaj del potrebe opravi na stranišču. Na ta način predloga s pasom poveča samozavest in občutek lastne vrednosti uporabnika, skrbnikom osebe z inkontinenco olajšajo delo, zmanjšajo se stroški za pripomočke, ker je poraba izdelkov manjša, okolje pa je manj obremenjeno z odpadki.  Zdi se, da je predloga s pasom izdelek, pri katerem pridobimo vsi.

Inkontinenca ni več tabu, je pa težava s katero se sooča veliko ljudi. Zahteva pa veliko osebne discipline, poznavanja problema ter  poznavanja metod in pripomočkov za lajšanje težav… in bolj moramo verjeti, da svoje življenje lahko krojimo sami.

 

 Branka Jordanovski

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]