fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Pulzna diagnostika

O PULZNI DIAGNOSTIKI

Ajurveda je stara, preizkušena in naravna metoda zdravljenja, ki se je že pred nekaj tisočletji razvila na indijski podcelini. Ajurveda bolezni v telesu dojema kot posledico neravnovesij v došah. Da si povrnemo in ohranimo zdravje je ključno, da vzdržujemo ravnovesje v telesu – načela ajurvede sledijo naravnim potem diagnostike in terapije.

Nadi parikša ali pulzna diagnostika je starodavna ajurvedska metoda, s katero se preverja zdravsteno stanje v telesu. Vešči ajurvedski zdravniki, izurjeni v tej povsem neinvazivni tehniki, lahko preko otipa pulza zaznajo neravnovesja v došah, prani, tejas in ojas in natančno določijo fizična, mentalna in čustvena neravnovesja ter bolezni v telesu.

Nadi parikša je prvič opisana v ajurvedskih spisih iz 13. stojetja, kjer je izpostavljena korelacija med nadi parikšo in tremi telesnimi došami. Omenjena je tudi v spisih iz 16. in 17. stoletja, predvsem v slednjih je natančno opisana znanost, ki stoji za tehniko pulzne diagnostike. Spisi iz tega časa obsegajo tudi priporočila o primernem času za izvajanje pulzne diagnostike ter napotke, ki se jih morata držati vaidya (zdravilec) in pacient pred in po izvajanju tehnike.

Ajurvedski zdravnik Vishnu-Prasad

Zdravnik tehniko pulzne diagnostike izvaja tako, da kazalec, sredinec in prstanec položi na notranjo stran pacientovega zapestja: kazalec leži tik nad zapestnimi kostmi palca, sredinec in prstanec sta postavljena neposredno zraven kazalca. Kazelc predstavlja oz. zaznava vata došo, sredinec predstavlja pitta došo in s prstancem zdravnik zaznava kapha došo. Nadi parikša deluje na razumevanju vibracijske frekvence pulza na različnih nivojih na radialni arteriji. S to tehniko ajurvedski zdravnik pulz zaznava na površinskem in globinskem nivoju in skozi to intuitivno tehniko odkriva informacije o pacientovih energijskih neravnovesjih.  Pulz je pri vsakem čoveku specifičen in razkriva fizične in psihične značilnosti človeka. Ajurvedski zdravnik zna interpretirati vibracije pulza in tako določi simptome ter ugotovi vzrok bolezni. Pulzna diagnostika je osnova za razkrivanje kakršne koli bolezni v telesu.

Pulz je znak življenja v telesu – vsa aktivnost v telesu in mislih je povezana z nihanjem srčnega utripa. Kri, ki teče po telesu in v sebi nosi vibracijo pulza pa je tista, ki hrani, čisti in prenaša informacije do vseh celic v telesu.

V znanstvenem sistemu ajurvede je srce sedež duše in našega zavedanja, kar je zelo drugačen pogled na organ, kot ga običajno dojema naša zahodni miselni okvir. Seveda tudi zahodna moderna medicina razume pulz kot enega osnovnih pokazateljev zdravja, vedar ajurvedsko pojmovanje srca razkrije mnogo več: srce narekuje našo osebno vibracijo, ki je več kot zgolj posledica biološke aktivnosti. Pulz, ki ga ustvarja bitje srca, je ritem naše zavesti v telesu. Skozi mnoga stoletja so ajurvedski zdravniki na osnovi tega koncepta ugotavljali informacije o mentalnih in fizičnih stanjih ljudi. Pulzna diagnostika je ena najbolj osupljivih in zanimivih praks tega medicinskega sistema.

Ajurvedski zdravniki se dolgo časa urijo v interpretaciji sporočil, ki jih nosi utrip in obstaja tudi več načinov za izvajanje pulzne diagnostike, osnovni koncept pa je vsem skupen. Pulz in cirkulacija krvi sta v domeni vata doše, ki jo sestavljata elementa zraka in prostora, zato vsebuje tudi vir električne energije (zrak). V tem pogledu imata ajurvedska in zahodna medicina istovetno pojmovanje narave delovanja srca: poganjajo ga bioelektrični impulzi. Aplikacija tega spoznanja pa se v zahodni in ajurvedski praksi močno razlikuje.

S pulzno diagnostiko ajurvedski zdravnik doseže razumevanje pravega vzroka bolezni in tako poseže preko zgolj prepoznavanja simptomov že izražene bolezni. Pulzna diagnostika pomaga odkriti bolezni preden se njihovi simptomi maniestirajo v telesu – razkrije namreč potencialna zdravstvena tveganja in omogoči da preventivno izboljšamo svoj življenjski slog glede na našo osnovno konstitucijo. Ker je s to tehniko možno zaznati tudi zelo subtilne dejavnike, kot so čustvene težave in specifični miselni ter vedenjski vzorci, ki se sčasoma manifestirajo na fizični ravni telesa, nam pulzna diagnostika dejansko ustvari podrobno in natančno, personalizirano zdravstveno napoved. Na osnovi diagnoze pridobljene z otipom pulza ajurvedski zdravnik celostno in individualno svetuje preventivno ali kurativno terapijo, primerno prehrano in optimalen življenjski stil.

Ajurveda podpira zdravje na naraven način – glavni cilji ajurvede niso zgolj odpravljanje bolezni pri obolelih ljudeh, temveč tudi skrb za ohranjanje zdravja pri zdravih ljudeh. Mnoge ajurvedske terapije in preparati so preventivne narave in povečini nimajo negativnih stranskih učinkov. Glede vseh terapij in ajurvedskih zeliščnih preparatov se je najbolje predhodno posvetovati z usposobljenim ajurvedskim zdravilcem ali zdravnikom. Vedno več ljudi se vrača k naravnim metodam zdravljenja – ajurveda je ena izmed njih – ki vračajo in ohranjajo zdravje pri posamezniku, saj človeka obravnavajo na celosten in oseben način.

VIR: https://www.srisriayurveda.si/konzultacije/pulzna-diagnostika

KONZULTACIJE V VAŠEM KRAJU

NOVA GORICA – ponedeljek, 15. 4.L

LJUBLJANA – torek, 16. 4. in četrtek, 18. 4. in petek, 19.4. popoldne

MARIBOR – sreda, 17. 4.

POSTOJNA – petek, 19. 4.


Več informacij in prijave na spletni strani !

OGLASNO SPOROČILO

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]