fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Aronia – Novo odkritje stare rastline!

Aronija (Aronia melanocarpa) je bila nepogrešljiva v severnoameriškem indijanskem zdravljenju kot tudi pomembna sestavina v prehrani. Aronija je trdoživa rastlina in raste v naravi v Severni Ameriki. Ko so naseljenci prihajali v Ameriko, je aronija šla v pozabo, najverjetneje zaradi neprepoznavnosti čudežne rastline kot tudi zaradi svojega kiselkasto trpkega okusa.

Koncem devetnajstega stoletja so prve rastline prispele v Evropo,  najprej v Rusijo, potem pa še v Skandinavijo, na Poljsko in v Avstrijo. Grmičje aronije je odporno na mrzle temperature in lahko preživi zelo mrzle zime. Tudi ne zahteva kemijske zaščite proti patogenom, mrčesu in boleznim, torej jo lahko ekološko pridelamo.

Danes v Evropi kot tudi v ZDA in drugje po svetu raziskujejo zdravju koristne rastline. Skrivnostna moč aronije je v temno modri barvi ploda, ki vsebuje največjo koncentracijo flavonoidnih antioksidantov, še več kot borovnice, brusnice ali granatno jabolko. Vsebnost antocianina in proantocianidina v aroniji je največja izmerjena količina v rastlinah do sedaj.

Aronia melanocarpa je za znanost postala zanimiva zaradi svoje temno modre, skoraj črne barve, ki jo pripisujemo vsebnosti antocianinov. Celokupna vsebnost antocianina v aroniji je 1480 mg na 100 g svežih jagod, koncentracija proantocianidina pa je 664 mg na 100 g. Obe vrednosti sta med najvišjimi, ki so bile do danes izmerjene v rastlinah.

V letu 2007 je Laboratorij za hranila pri ameriškem ministrstvu za kmetijstvo objavil kapaciteto absorbance kisikovih radikalov (ORAC) v izbranih živilih, med katerimi je imela aronija najvišjo vrednost ORAC, 16062 µmol TE na 100 gramov. Ta visoki nivo zavira proces staranja, zaradi česar je aronija zagotovo med najučinkovitejšimi jagodami na tržišču.

Aronija v kozmetičnih izdelkih
Koža je največji organ človeškega telesa in predstavlja 16% telesne teže.  Ima bistveno vlogo kot pregrada in regulator med zunanjim svetom in notranjostjo telesa. Je organ, ki je neprenehoma izpostavljen okolju. Izvleček ploda aronije zagotavlja koži, največjemu telesnemu organu, naravno antioksidativno zaščito.

Kje jo lahko dobite?

Nasad aronije se nahaja na Zgornji Polskavi, sadež in sok imata ekološki certifikat. Sok je odličen in brez vseh dodatkov. Tanja Račel, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Ogljenšak 16 a, 2314 Zgornja Polskava.

Telefon 040 505 947, pokličite za naročila !

Facebook stran Aronija, čudežni sadež

(OGLASNO SPOROČILO)

vitaFIT

Komentar

Prijava na novice

[recaptcha]