fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ajurveda v vašem kraju

Preverite in izboljšajte svoje zdravje s pomočjo ajurvedskega zdravnika v Novi Gorici, Ljubljani, Mariboru in Postojni.

O AJURVEDI:

Ajurveda je starodavni indijski sistem naravne in holistične medicine. Prevedeno iz sanskrta beseda ajurveda pomeni »znanost o življenju« (sanskrtski koren ayur pomeni »dolgoživost« ali »življenje« in veda pomeni »znanost«).

Medtem ko je alopatska medicina osredotočena na zdravljenje bolezni, nam ajurveda podarja znanje o tem, kako preprečiti bolezen in kako odpraviti njene vzroke, če se pojavi.

Glavna načela

Znanje ajurvede se je v Indiji skozi mnoge generacije prenašalo z ustnim izročilom, dokler ni bilo sčasoma zapisano v različnih besedilih. Najstarejši znani teksti o ajurvedi so Charaka Samhita, Sushruta Samhita in Ashtanga Hrudaya. Ti teksti natačno opredelijo vpliv petih elementov v kozmičnem sistemu – zemlja, voda, zrak, ogenj, prostor – na naš individualni sistem ter razlagajo pomembnost ohranjanja ravnovesja teh elementov za zdravo in srečno življenje.

V skladu z ajurvedo na posamezno osebo nekateri elementi bolj vplivajo kot drugi. To je zaradi njihove prakruti oziroma naravne konstitucije. Ajurveda kategorizira različne konstitucije v tri doše:

Vata doša, v kateri prevladujeta element zraka in prostora;

Pita doša, v kateri prevladuje element ognja;

Kapha doša, v kateri prevladujeta elementa zemlje in vode.

Doše vplivajo ne samo na obliko telesa posameznika, temveč tudi na določena telesna nagnjenja (kot so naklonjenost določeni hrani in prebava) ter na posameznikov temperament uma in čustev. Element zemlje je na primer pri ljudeh s kapha došo viden v njihovem trdnem, robustnem tipu telesa, njihovi tendenci počasne prebave, dobrem spominu in čustveni stabilnosti.

Prakruti je pri večini ljudi sestavljena iz kombinacije dveh doš. Na primer: ljudje, ki so »pita-kapha«, bodo imeli tendence obeh, pita in kapha doše, s prevladujočo pita došo.

Z razumevanjem lastnosti naše naravne konstitucije veliko bolje naredimo tisto, kar je potrebno, da ohranimo svojo bit v ravnotežju.

Ajurvedski zdravnik Vishnu Prasad

Če smo bolni, to po ajurvedi pomeni, da je v naših došah prisotno neravnovesje. Ključ do zdravja je pripeljati naš sistem nazaj v ravnovesje. Ajurveda ima učinkovito orodje za diagnozo bolezni, imenovano nadi parikša, ali diagnoza pulza. Z namestitvijo prsta na vaše zapestje ajurvedski zdravnik z lahkoto zasledi neravnovesje v telesu in predpiše ustrezno učinkovito zdravljenje.

Zdravljenje je običajno v eni od dveh oblik:

1. Zeliščna zdravila za uravnovešenje telesa

2. Panchakarma – petstopenjski očiščevalni telesni program

Ajurveda podpira zdravje, ne da bi motila naravno inteligenco telesa. Ajurvedski tretmaji nimajo nobenih stranskih učinkov, zaradi tega se ljudje po vsem svetu zdaj obračajo k tej starodavni znanosti, ki jim pomaga povrniti in ohraniti optimalno zdravje.

Ajurveda se lahko uporablja neodvisno ali komplementarno z alopatskim zdravljenjem.

Ajurvedski način življenja

Ajurveda daje ogromen pomen posameznikovemu življenskemu slogu – pathya (prehranjevalne navade in dnevna rutina). Ajurveda prav tako priskrbi svetovanje o tem, kako prilagoditi naš življenski slog spremembam letnih časov.

VIR: https://www.srisriayurveda.si/blog/kaj-je-ajurveda

KONZULTACIJE V VAŠEM KRAJU

NOVA GORICA – ponedeljek, 15. 4.

LJUBLJANA – torek, 16. 4. in četrtek, 18. 4. in petek, 19.4. popoldne

MARIBOR – sreda, 17. 4.

POSTOJNA – petek, 19. 4. dopoldne

Več informacij in prijave na spletni strani !

OGLASNO SPOROČILO

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]