Veseli december je za marsikoga najlepši mesec v letu, saj je to mesec veselja, daril in dobrot, ki ga preživimo s svojo družino in prijatelji. V tem mesecu okrasimo božično jelko, kupujemo darila, čakamo na prvi sneg, pijemo kuhano vino, pečemo piškote in predvsem uživamo v prazničnih dobrotah.
December zagotovo ni pravi čas, da bi razmišljali o dietah. Le kako bi, ko pa nam, kamorkoli že pridemo, ponujajo slastne praznične dobrote. Z malce previdnosti in iznajdljivost se lahko tudi v teh prazničnih časih obvarujemo škodljivih maščob z dodajanjem kakovostnih rastlinskih olj različnim prazničnim dobrotam.
Orehovo olje je zelo občutljivo za oksidacijo, zato ni primerno za peko ali cvrtje; uporabljamo ga za začmboe in zabelo že pripravljenih jedi. Zaradi blagega okusa in prefinjene arome ga dodajamo jedem, ki ne vsebujejo zelo aromatičnih sestavin z močno izraženimi okusi, kot so česen, čili, močne začimbe, močan kis in podobno.
Primeren je za solatne prelive vseh vrst zelenih solat, skupaj z berivko, motovilcem, mlado blitvo in špinačo, kitajskim zeljem, radičem, korenčkom, cvetače in brokolija.
Odlično se prilega kot zabela čez pečen krompir ter dušeno in pečeno zelenjavo. V poštev pridejo predvsem bučke in buče, korenček, sladki komarček, cvetača, brokoli, stročji fižol in mladi grah.
Nepogrešljiv je kot dodatek različnim žitnim jedem od žitnih kosmičev za zajtrk do zabel kuhanega riža, rižot, kuskusa, bulgurja, polente ter drugih jedi iz polnovrednega žitnega zdroba.
LEšNIKOVO OLJE
Lešnikovo olje je zlato rumene barve z nežnim okusom in vonjem po lešnikih. Visoka vsebnost nasičenih in mononenasičenih maščobnih kislin mu dajeta odpornost na visoke temperature, zato je izjemno primeren za peko slaščic, lahko pa ga prelivamo čez različne vrste solat. Njegov okus obogati tudi jedi iz svežega paradižnika, skupaj z limoninim sokom pa je nepogrešljiv ob školjkah in svežih jagodah.
MANDLJEVO OLJE
Mandljevo olje je bogat vir dietnih vlaknin, ki poskrbijo za uravnavanje prebave in učinkovito znižuje holesterol. Lahko ga zaužijemo trikrat dnevno po eno čajno žličko ali pa ga dodajamo različnim jedem. Odlično se poda na vseh vrstah solat ali kot začimba za peko. Njegova vsestranska uporaba pa je primerna za prehrano otrok, saj ga lahko uporabimo kot dodatek kašicam, juham in prikuham.
LANENO OLJE
Laneno olje se lahko uporablja kot popolna ali delna zamenjava drugih rastlinskih olj pri pripravi hladnih jedi (solate, polivke itd.) ali kot dodatek kuhanim ohlajenim jedem, saj ga ne smemo segrevati ali dodajati na vroče jedi (blitvo,krompir,itd.)
Zaradi svoje sestave je priporočljiv predvsem kot dodatek v beljakovinskih napitkih in nemastni skuti, saj poleg ostalih pozitivnih lastnosti tudi pospešuje prebavo. Seveda pa ga lahko dodajamo praktično vsem mlečnim izdelkom.
Olje grozdnih pešk je zelo hitro prebavljivo in ker znižuje holesterol, je primerno za dietno prehrano. Zdrži temperature do 216 ÌŠ C zato je primerno za pripravo solat, kuhanje, cvrtje, pečenje, saj se pri segrevanju ne tvorijo prosti radikali, ojača aromo jedi ter se lepo kombinira z zelišči in začimbami. Primorci ga uporabljajo za marinado različnih vrst rib.
SONČNIČNO OLJE
Je izredno dobro olje za kuhanje, peko, cvrtje in izdelavo margarin, sirov in solatnih prelivov. V kolikor ga stepemo skupaj z vodo, dobimo izredno okusno rastlinsko mleko. Nerafinirano olje se ne sme uporabljati pri visokih temperaturah, saj se izredno hitro razgradi. Posledično nastanejo tudi strupeni stranski produkti. Primeren je za cvrtje ter peko vseh vrst mesa in zelenjave.
SEZAMOVO OLJE
Sezamovo olje, ki je zelo priljubljeno na Bližnjem vzhodu, lahko segrevamo do visokih temperatur. Primerno je za solate in najrazličnejše namaze iz stročnic. Zamenjamo ga lahko s sezamovim maslom ali tahinom. Kot začimba je nepogrešljiv v azijskih jedeh.
SOJINO OLJE
Sojino jedilno olje je nevtralnega okusa in vonja. Primerno je za vsestransko uporabo. Priporočamo ga tako za pripravo vseh vrst hladnih jedi, kakor tudi za kuhanje, pečenje in cvrtje.
Jedilno sojino olje je vsebinsko zelo bogato. Odlikujejo ga nenasičene maščobne kisline, ki mu dajejo izjemno biološko vrednost in posebno mesto v sodobni prehrani. Priporočamo ga za dietno in vegetarijansko prehrano.
KONOPLJINO OLJE
Konopljino olje ni čudežno zdravilo, je pa izvrsten homeopatski dodatek, ki ima nešteto pozitivnih lastnosti. Žal je konopljino olje primerno zgolj za hladno uporabo, saj med segrevanjem oksidira. Lahko ga dodajamo na solate, polivke, hladne omake, namaze, pa tudi na tople jedi, ki ne zahtevajo visokih temperatur (do 150 st. C). Z oljem lahko le oplemenitite že končane jedi ali pa ga uporabite kot sestavino.
Obilo užitkov pri kuhanju vam želi kolektiv Alaja mit d.o.o.! Obiščite našo spletno prodajalno.
Hladno stiskana olja so glavna sestavina moje kuhinje…še posebno v praznikih 🙂