fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Nekaj trikov za manjši apetit!

Čeprav smo že globoko v pomladi, imajo nekateri še vedno zimski apetit in se kilogrami kar nočejo stopiti. Z nekaj nasveti vam predstavljamo, kako obvladovati svojo lakoto.

Manjši krožnik, manjši obrok
Čeprav zveni kot poceni trik, deluje. Velikokrat iz navade pojemo vse, kar je na krožniku, ne glede na velikost obroka, da le nič ne ostane. Če si boste naložili manjšo količino hrane na manjši krožnik, boste prav tako imeli občutek, da pojeste veliko, čeprav boste v resnici pojedli manj.

 

Majhni obroki na majhnem krožniku
Majhni obroki na majhnem krožniku

 

Pazite na vonj
Hrana, ki ima izrazit vonj, pomaga pri zmanjševanju obrokov, saj raziskave potrjujejo, da premočan vonj vpliva na apetit. Udeleženci raziskave, ki so jedli hrano z močnim vonjem, so je pojedli manj, vonjave, ki so vplivale na tek, pa so bile jabolčne, bananine, vaniljeve in po poprovi meti.

Določite si svojo uro
Večina ljudi postane ob določeni uri dneva lačna ne glede na to, koliko so jedli prej, to je njihova ura. Zapomnite si, kdaj pride vaš čas, in poskusite jesti samo takrat, ko vam telo to sporoča, pri tem pa ne pozabite, da ni vse glavni obrok, svoj apetit še posebej obvladujte zvečer.

 

Določite si uro
Določite si svojo uro

 

Jejte počasi
Preden želodec občuti sitost, traja 20 minut, zato je priporočljivo jesti počasi in dobro prežvečiti vsak grižljaj, pri tem pa lahko si pomagate tudi z majhnimi vilicami ali žličko, ki bo upočasnila vaš tek.

Uporabljajte barve
Če boste hrano postregli na krožniku modre barve, je zelo verjetno, da boste pojedli manj kot sicer, ker modra barva zmanjšuje apetit. Podobno je z zeleno in vijolično barvo, medtem ko oranžna in rumena spodbujata tek.

Zdravje na krožnik
Če si želite, da bi občutek sitosti trajal čim dlje, jejte zdravo hrano, ki vsebuje veliko vlaknin, vitaminov, mineralov, beljakovin in zdravih maščob. To je hrana, ki jo telo predeluje dalj časa, zato ne čutite (toliko) lakote, izogibajte pa se hitri hrani in predelanim sladkorjem, ki spodbujajo prenajedanje.

 

Veselje ob rezultatu
Veselje ob rezultatu

 

Vir: Zakaj Alternativa

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]