fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ali sta zajtrk in hujšanje povezana?

Se spomnite dveh odličnih rekov še iz časa naših prababic, kot sta “Prazna vreča ne stoji pokonci!” in “Po zajtrku se dan pozna!”? Žal pa se ju ogromno ljudi samo spomni oziroma vedo za njiju, ko pabi ju bilo treba upoštevati v vsakdanjem življenju, je zgodba malce drugačna. Zjutraj raje nekoliko dlje poležijo v postelji, kot da bi si privoščili primeren uravnotežen zajtrk. Ali pa pravijo: “Če zjutraj kaj pojem, me tišči v želodcu!”. Tako marsikdo pozabi na svoje zdravje in si raje privošči jutranjo kavico in morda zraven še cigaret.

Hrana in zdravje

Strokovnjaki so že pred časom odkrili, da obstaja tesna povezava med zajtrkom in našim zdravjem, natančneje med slabim zajtrkom in veliko z zdravjem povezanimi težavami – tudi s prekomerno telesno težo.

Naše telo je sestavljeno iz 100 bilijonov celic in vsaka od njih potrebuje nekaj čez 100različnih hranilnih snovi skozi ves dan. Z njimi organizem dobiva energijo in gradbeni material za svojo obnovo. Čez dan porabljamo energijo za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, ponoči pa predvsem gradbeni material, da si telo opomore in se obnovi.

Torej, ko se zjutraj zbudimo, naš organizem in z njim vsaka od 100 bilijonov celic nujno potrebuje hrano – hrano, bogato z vsemi hranilnimi snovmi, in vodo.

In kaj naredi več kot polovica ljudi?

Kljub temu da se nekje iz vrtca ali morda osnovne šole še spomnijo, da zdrav zajtrk predstavlja pomemben del zdrave prehrane in posledično zdravega življenja oziroma skrbi za svoje zdravje, ga preskočijo ali pa si privoščijo kavico s kakšnim piškotom, morda rogljiček in sladek čaj.

Ampak že Hipokrat je zapisal: “Vsaka sestavina človekove hrane vpliva na njegovo telo in ga na neki način spremeni. Od teh sprememb je odvisno vse njegovo življenje, pa naj bo človek zdrav, bolan ali okrevajoč.”

Kaj običajno zajtrkujete?

Za zajtrk šteje obrok, ki se je zgodil v roku pol do ene ure od trenutka, ko ste se zbudili in vstali.

Razmislite, kakšen je vaš zajtrk …

 • Kaj običajno jeste zjutraj in kaj pijete?
 • Kako to vpliva na vaše počutje in telesno stanje?
 • Kako hitro po zajtrku ste lačni in katera hrana vam takrat diši?

Ker hrana lahko povzroča številne težave, ki vas morda pestijo, razmislite tudi,

 • Kaj, koliko in kdaj jeste ostale obroke?
 • Kako se po teh obrokih počutite?
 • Vas tekom dneva muči utrujenost ali glavobol?
 • Kakšna je vaša prebava?
 • Kako ponoči spite?
 • Imate morda težave s kilogrami in kako dolgo se že mučite z njimi?

Ko ste si odgovori na vsa ta vprašanja, pa ne pozabite, da smo odrasli zgled svojim otrokom, vnukom, nečakom … To, kar se Janezek nauči, Janez zna. To, kar delam jaz, se bodo naučili in kasneje počeli tudi moji otroci.

Velikokrat govorimo o tem, da smo neko svojo težavo podedovali, v resnici pa smo “podelovali” naše prehranjevalne navade in si z njimi “prijedli” točno takšne težave kot so jih imeli naši starši ali stari starši. Morda celo hujše.

Že res, da je približno tretjina zdravstvenih težav in bolezni dednih, ampak samo predstavljajte si, kakšno moč imamo nad ostalima dvema tretjinama!

Zdrav zajtrk je najpomembnejši obrok dneva

Če ste morda med tistimi, ki sodijo v slabo polovico Slovencev, ki zajtrkujejo, pa je pomembno vprašanje tudi “Kaj jeste za zajtrk?”. No, tista jutranja kavica ne šteje za zajtrk, da ne bo pomote.

Nekateri imajo radi bolj sladke zajtrke in izbirajo med rogljički, mafini, belimi žemljicami ipd. morda si zraven privoščijo še kakšen sladek namaz … in sladkan čaj, kakav ali kavo. Tako so svoje telo oskrbeli namesto s ključnimi hranilnimi snovmi in vodo, s kopico sladkorja. Nič čudnega, ko čez pol ali eno uro stokajo: “…cuker mi je pado!” in stojijo pred avtomatom za kavo, ali si naročajo sok s smetano, ali po vseh predalih v pisarni iščejo čokoladice in piškote.

Zajtrk, ki temelji predvsem na enostavnih ogljikovih hidratih (to so vsa živila, ki vsebujejo belo moko, sladkor, gazirane pijače, sokovi, rafinirana živila,…) povzroča hiter dvig sladkorja v krvi. Njegovo povečanje sproži delovanje trebušne slinavke k proizvodnji inzulina. Inzulin “odstrani” odvečni sladkor iz krvi do celic, ki ga potrebujejo, ostalega, odvečnega pa “spremeni” v maščobo. Rezultat tega je hiter padec sladkorja v krvi, pogosto pod priporočljivo raven. Zato nastopi lakota, občutek šibkosti in slabotnosti. Možganom namreč primanjkuje sladkorja. In to je dovolj močan razlog za željo po hrani. Žal ne po ribi in zelenjavi … Za premagovanje take vrste lakote človek znova išče enostavne ogljikove hidrate (čokolado, sladko kavo, sendvič, piškote, slaščice, krofe, osvežilne pijače, sokove, ipd.), da dvignejo raven sladkorja v krvi, ki ga bo osvobodila lakote in slabosti. Vsak “vbrizg” sladkorja spremlja tudi porast inzulina. Ta cikel se običajno ponovi večkrat na dan in pogosto se lahko razvije v odvisnost od ogljikovih hidratov (sladkor, kruh,…) oziroma zasvojenost z ogljikovimi hidrati.

Presežek sladkorja v krvi se vsakič znova spreminja v maščobo in tako se kilogrami začnejo kopičiti.

Ker je zaradi nenehnega prekomernega dvigovanja sladkorja v krvi trebušna slinavka neprestano preobremenjena, čez čas omaga in bodisi ne deluje več dovolj učinkovito ali pa sploh ne. To je eden od najpogostejših razlogov za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Razen tega tako izrazito nihanje sladkorja v krvi poškoduje tudi krvne žile.

Vse zgoraj zapisano je torej najpogostejši razlog za pridobivanje odvečne teže, visokega krvnega tlaka, sladkorno bolezen tipa 2, pomanjkanje energije, pogoste glavobole in slabo počutje. In vse se začne s slabim (sladkim) zajtrkom.

In če zajtrk preskočite?

S čim boste potem nahranili svoje celice?

Z ničemer!

Posledica tega je padec nivoja sladkorja v krvi, zato smo lačni, kar povzroči, da že po naravi iščemo hrano, bogato z enostavnimi ogljikovimi hidrati (čokolado, sladko kavo, sendvič, piškote, slaščice, krofe, osvežilne pijače, sokove, ipd.), ki dvignejo raven sladkorja v krvi in nas rešijo lakote.

Od tukaj naprej je zgodba ista, kot če imamo za zajtrk pretežno enostavne ogljikove hidrate.

Torej je tudi preskakovanje zajtrka najpogostejši razlog za pridobivanje odvečne teže, visokega krvnega tlaka, sladkorno bolezen tipa 2, pomanjkanje energije, pogoste glavobole in slabo počutje.

Kaj je potem rešitev?

Rešitev je uravnotežen zajtrk. To je zajtrk, s katerim napolnimo svoje telo z vsemi potrebnimi hranili in energijo, brez prekomernega povečanja ravni sladkorja v krvi in posledično ravni inzulina. Pomaga, da se izognemo odvisnosti od ogljikovih hidratov tekom dneva, uspešno nadziramo željo po hrani, zlasti po enostavnih ogljikovih hidratih (prigrizki, čokolada, pecivo, osvežilne pijače, nekvalitetna hitro pripravljena hrana ipd.), postopoma se zmanjšuje nabrana telesna maščoba, saj jo lahko telo začne uporabljati za vir energije. Poleg primerne hrane ne smemo pozabiti še na vodo, ki jo telo zjutraj nujno potrebuje.

Zakaj jesti uravnotežen zajtrk?

 • Kakovosten uravnotežen zajtrk je popotnica za uspešen in produktiven dan.
 • Z njim nadomestimo ponoči porabljena hranila za regeneracijo telesa.
 • Ljudem je izpuščanje ali neuravnoteženost zajtrka prva napaka v dnevu, ki se v nadaljevanju dneva potencira, zvečer pa močno kaznuje, ko bi najraje izpraznili cel hladilnik.
 • Neuravnotežen zajtrk pripomore k slabši kontrole apetita čez dan in vodi do razdražljivosti, slabega počutja, pomanjkanja energije, neučinkovite kontrole telesne teže …
 • Izpuščanje obrokov in naknadno prekomerno najedanje vodi do povečanja prostornine želodca, zaradi česar je želja po hrani večja in več je tudi nihanja sladkorja v krvi.
 • Z uživanjem uravnoteženega zajtrka v večini primerov shujšamo. Ob upoštevanju še drugih napotkov za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje pa učinkovito nadziramo telesno težo. 

NASLEDNIČ: primeri zdravih zajtrkov

Piše: Manuela Pendl

Slike: Canva

Tedenski jedilniki za lep(š)o postavo in super počutje

Dve tretjini našega počutja, energije, zdravja, postave in kilogramov je posledica naše prehrane in prehranjevalnih navad. Slabih prehranjevalnih navad in izbir pa ne moremo “nadomestiti” z nobenim gibanjem, vadbo ali vadbenim programom.

Ogromno žensk se je že odločilo za Manueline tedenske jedilnike s kopico pestrih idej in slastnimi zdravimi recepti ter tako naredilo čudovite spremembe na svojem telesu, videzu, počutju, ravni energije, prebavi, …

NAROČITE si jih tudi vi. Za več INFORMACIJ in PRIJAVO pišite na mail: pendl.manuela@gmail.com ali pokličite po telefonu na tel.št.: 070/ 730 166

Ali poglejte na spletno stran:

https://manuelapendl.wixsite.com/manuelapendl

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]