fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Možgani v starosti delujejo boljše

Direktor Medicinske fakultete Univerze George Washington trdi, da so možgani starejše osebe veliko bolj praktični, kot se običajno verjame. V tej starosti postane interakcija leve in desne hemisfere možganov harmonična, kar širi naše ustvarjalne možnosti.  Zato lahko med ljudmi, starejšimi od 60 let, najdete veliko osebnosti, ki so šele začele svoje ustvarjalne dejavnosti.

  Možgani seveda niso več tako hitri, kot so bili v mladosti.  Vendar pa pridobi na fleksibilnosti.  Zato se s starostjo pogosteje odločamo pravilno in smo manj izpostavljeni negativnim čustvom.  Vrhunec človekove intelektualne dejavnosti se pojavi okoli 70. leta, ko začnejo možgani delovati s polno močjo.

  Sčasoma se poveča količina mielina v možganih, snovi, ki omogoča hiter prehod signalov med nevroni.  Zaradi tega se intelektualne sposobnosti povečajo za 300% glede na povprečje.

  Zanimivo je tudi dejstvo, da lahko človek po 60 letih uporablja 2 hemisferi hkrati.  To vam omogoča reševanje veliko bolj zapletenih problemov.

  Profesor Monchi Uri z Univerze v Montrealu meni, da starejši možgani izberejo pot, ki porabi manj energije, izloči nepotrebno in pusti le prave možnosti za rešitev težave.  Izvedena je bila raziskava, v kateri so sodelovale različne starostne skupine.  Mladi so bili pri opravljanju testov zelo zmedeni, starejši od 60 let pa so se odločili pravilno.

  Zdaj pa poglejmo značilnosti možganov med 60. in 80. letom.

  *ZNAČILNOSTI MOŽGANOV STAREJŠEGA.*

  *1.* Možganski nevroni ne odmirajo, kot pravijo vsi okoli vas.
Povezave med njimi preprosto izginejo, če se človek ne ukvarja z umskim delom.

  *2.* Raztresenost in pozabljivost nastaneta zaradi preobilice informacij.  Zato vam ni treba vse življenje osredotočati na nepotrebne malenkosti.

  *3.* Od 60. leta dalje človek pri odločanju ne uporablja samo ene hemisfere možganov, kot mladi, ampak obe.

  *4.  Zaključek:* če oseba vodi zdrav način življenja, je gibljiva, ima vzdržno telesno aktivnost in je polno umsko aktivna,
*intelektualne sposobnosti s starostjo NE Zmanjšujejo, ampak le RASTE,* dosežejo vrhunec v starosti 80-90 let.

 *ZDRAVI NASVETI:*

 *1)* Ne bojte se starosti.

 *2)* Prizadevajte si za intelektualni razvoj.

  *3)* Naučite se novih obrti, ustvarjajte glasbo, naučite se igrati glasbila, slikajte slike!  ples!

 *4)* Zanimajte se za življenje, spoznavajte in komunicirajte s prijatelji, delajte načrte za prihodnost, potujte čim bolje.

 *5)* Ne pozabite iti v trgovine, kavarne, predstave.

 *6)* Ne ostani sam, to je uničujoče za vsakogar.

 *7)* Bodite pozitivni, vedno živite z mislijo: *_”vse dobro je še pred mano!”_*

 *VIR: _New England Journal of Medicine._*

Povzeto po: prof. dr. Zmago Turk

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]