fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kaj je miroljubno kmetijstvo?

Vsakdanja poročila o naravnih katastrofah, zastrupljanju in onesnaženju okolja, o boleznih pri živalih in ljudeh ter o vse večjih klimatskih spremembah so zastrašujoča. Obeti za prihodnost pa so vse prej kot dobri. Eden izmed glavnih krivcev je tudi konvencionalno kmetijstvo s poudarkom na množični reji živali.

Miroljubno kmetijstvo se je začelo razvijati v Nemčiji pred 24 leti. Je način kmetovanja, ki pomeni pridelavo kakovostnih in zdravih živil v skrbi za dobrobit tako ljudi, kakor tudi živali in narave.
V sredini leta 2007 je bilo v Sloveniji ustanovljeno Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva. Vanj se je do sedaj vključilo osem kmetij, ki so se odločile, da bodo kmetovale po principih miroljubnega kmetijstva.
Kmetom, ki delajo na tej poti prve korake, ni glavni cilj doseganje vedno večjega dobička ne ozirajoč se na uničevalne posledice za okolje. Učijo se živeti in delati brez nepotrebnega izkoriščanja narave in živali. Tudi genske manipulacije ne podpirajo. Dve leti zemljo obdelujejo in pobirajo pridelek, nato jo pustijo eno leto v »prahi« oziroma počitku, kar se imenuje triletno kolobarjenje.

Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva zato predlaga vladi RS, da se tradicionalno konvencionalno kmetijstvo čim prej opusti, kar smatramo za edino pravilno rešitev, ki je tudi skladna s slovensko ustavo.

Kontakt:
Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva
Ostrožno pri Ponikvi 26, 3232 Ponikva
Tel.: 03/5763-303, GSM: 031 499 756
www.miroljubno-kmetijstvo-v-razvoju.org
info@miroljubno-kmetijstvo-v-razvoju.org

Izjemno bomo veseli tudi vsakega prostovoljnega finančnega prispevka, ki ga lahko nakažete na račun številka: 0600-0097-9190-661

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]