fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

DAN ODPRTIH VRAT NA EKO KMETIJI ZUPANIČ IN METZ

To soboto je potekal na Ekološki kmetiji Zupanič in Metz Dan odprtih vrat, ki je dokazal, da lahko tudi majhna ekološka kmetija zagotavlja pestro oskrbo z zdravimi in neoporečnimi izdelki.

V zadnjem času je bilo veliko ugibanj ali na eko tržnicah najdemo res ekološko in ali so ta živila 100 % neoporečna. Ekološke kmetije v Sloveniji so majhne. Kako lahko dvignejo  količino slovenskih ekoloških pridelkov in zagotavljajo lokalno samooskrbo? Ekološka kmetija Zupanič in Metz dokazuje, da je to možno s pravim pristopom k promociji in povezovanju eko kmetij. Na Dnevu odprtih vrat so se namreč predstavljale tudi druge eko kmetije, članice skupine Eko podeželje, ki se usklajeno promovirajo na trgu s pomočjo Evropskega sklada za razvoj podeželja.

 

3

 

Lep sončen dan je privabil številne mlade družine, starejše in druge obiskovalce na vzpetino v Jelenčah v Pesnici. Tam se skriva pristna stara kmečka stavba, idilični kozji pašniki in sodobna sirarna. Obiskovalcem so pokazali, kje nastaja ekološko kozje mleko, v kako neokrnjeni naravi se pasejo njihove koze, rasejo jabolka in češnje, kako nastanejo ekološki pridelki.

 

Knajpanje
Knajpanje

 

Program je potekal od 10.00 do 16.00 ure. Ob 10:30 je potekalo predavanje »Vključenost eko mlečnih izdelkov v prehrano« z Manuelo Pendl – promotorko zdravja, ob 11:30 in 14:30 uri pa so se obiskovalci podali na voden ogled kmetije in sirarne. Poskrbljeno je bilo tudi za eko pokušine in ustvarjalne delavnice za najmlajše. Otroci so se podali na poučno raziskovanje po kmetiji in so odkrivali skrite točke, kjer so izvedeli vse o eko kmetovanju. Najpogumnejši so se podali na knajpovo pot in knajpanje z vodo.

EKO kmetija in sirarna Zupanič in Metz stremi k visokokakovostni pridelavi in predelavi ekološkega mleka in mlečnih izdelkov, sokov, marmelad, vložene zelenjave … Upa si trditi, da so ekološki izdelki del zdrave in uravnotežene prehrane, ki je v današnjem času še kako pomembna.

»Tudi na majhni eko kmetiji je moč preživeti«, trdi ga. Zinka Metz, ki je hkrati tudi vodja mariborske EKO tržnice. Zelo veliko vlagajo v izobraževanje potrošnikov, tudi mlajših generacij, saj eko kmetijo vsako leto obiščejo številni vrtci in šole.

 

1

 

Eko podeželje z.o.o. združuje 16 ekoloških kmetij iz SV Slovenije, ki uspešno izvajajo projekt Promocije in pospeševanja prodaje eko pridelkov in izdelkov, pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS. Projekt je namenjen promociji eko pridelkov in izdelkov slovenskih kmetij s pomočjo evropskih sredstev.

V okviru projekta se izvajajo številne promocijske in izobraževalne aktivnosti.

 Več informacij dobite pri Tanji Verhovnik, 031 219 780, tanja.verhovnik@verus.si.

Lep pozdrav,

Vaši eko kmetje

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]