fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Spomladanski plodovi blagodejno delujejo na naše zdravje

Pomlad ponuja toliko čudovitih plodov, ki že tisočletja lajšajo takšne in drugačne tegobe tistega in današnjega časa. In marsikateri od teh plodov nam raste pred nosom. Črni Bezeg je samo eden od njih. Sprehod v naravo vam bo samo koristil!

BEZEG, ČRNI (Sambucus nigra L.)
Uporabni deli: cvetovi, zrele jagode, listi kot insekticid

ZNAČILNOSTI: Črni bezeg je grm, ki zraste tudi do 11 m visoko. Cvetovi so rumenkasto beli, v ploščatih pakobulih. Plodovi so črno vijolične jagode, ki vsebujejo rdeč sok. Cvetovi močno dišijo, listi pa so grenki.

UČINKOVINE: Kalijev nitrat, eterična olja, glikozidi, flavonoidi, tanini, saharoza, učinkovina, ki vpliva na količino sladkorja v krvi. Vitaminov ima še enkrat več kot na isto količino jabolko. 100 g jagod vsebuje preko 800 mg rudnin. Glikozid sambunigrin, iz katerega pri razgradnji nastane manjša količina cianovodikove kisline. Ta glikozid se med zorenjem in toplotno obdelavo razgradi v neškodljive sestavine. Jagode pred uporabo prevremo oz. segrejemo do vrelišča i uporabimo z vodo, v kateri smo jih kuhali, vred. Zelene jagode vedno odstranimo s kobulov.

KAJ ZDRAVI: V zdravilne namene uporabljamo bezgove jagode in cvetove, redkeje skorjo in korenino. Od korenine je uporabna samo srednja zelena plast. Jagode so bogate s C vitaminom, kalijem in sadnimi kislinami. Cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, flavonoide, tanine, rastlinsko sluz. Flavonoidi imajo antibiotičen in diuretičen učinek. Pomaga pri sladkorni bolezni (čaj iz listov), čisti kri, poparek iz cvetja pospešuje potenje, je diuretik, zdravi prehladna obolenja dihal, lajša glavobole. Blaži katar, kašelj, astmo, gripo, bronhitis, začetno pljučnico, oslovski kašelj, ošpice, škrlatinko, putiko, išias, revmo. Pomaga pri zdravljenju modric, zvinov in ozeblin. Mazilo naj bi bilo učinkovito celo pri zdravljenju tumorjev. Bolgarski znanstveniki (1999) so ugotovili, da bezgovi pripravki delujejo na virus herpesa, ki povzroča herpes na ustnicah in na virusa gripe tipa A in B, zadnje raziskave pa dopolnjujejo, da vplivajo na vse tipe gripe. Če ga vzamemo na začetku okužbe, močno skrajša čas bolezni. Blaži torej vse simptome gripe, vročino, zamašen nos, sinuse, zmanjša sluzi pri senenem nahodu, sinusitisu in vnetju srednjega ušesa.

Korenine pomagajo uničevati mrčes kot so uši. Jagode odvajajo vodo iz telesa, večajo apetiti, zavirajo razvoj mikroorganizov.

PRIPRAVA IN UPORABA
V zdravilne namene lahko uporabljamo liste, lubje kot odvajalo in bljuvalo ter diuretik, cvetove in plodove.

Čaj iz bezgovega cvetja proti prehladu: cvetje prelijemo s kropom (z eno skodelico eno žlico suhega cvetja), pustimo 15 minut, precedimo, dodamo sok bezgovih jagod in med. Proti hripavosti, kašlju, nahodu, katarju v žrelu in sapniku. Pomaga tudi pri bolečinah v ušesu in trganju v glavi.

Čaj iz bezgovih cvetov je preizkušeno domače zdravilo proti vročini, kar je posledica potenja. Kura z bezgovim čajem zmanjšuje oziroma odpravlja edeme in kamne v sečnem mehurju. Traja 4 tedne, pijemo po 4 skodelice na dan.

Čaj iz cvetov čisti kri. Preprečuje neprijeten zadah telesa. Čaj iz listov bezga in oreha pomaga pri nespečnosti. Čaj iz listja in lubja pomaga pri zaprtju in uhajanju vode.

Ohaljen poparek iz cvetov uporabljajo za spiranje vnetih ali ranjenih oči.

BEZGOV SIRUP, nekaj najboljšega, kar se lahko naredi doma.
Za par litrov bezgovega sirupa potrebujemo:
– 3 litre domače pitne vode
– 3 kilograme sladkorja
– 7 limon (zrelih, rumenih)
– 2 grama citronske kisline (+/- 2 g po okusu)
– 45 bezgovih cvetov (lepih, naj se ne obletavajo in naj ne bodo gor kakšni žužki; 15 po litru torej)
– en velik pisker (recimo tam cca. 10 litrov je dovolj)
– prazne steklenice
– dovolj časa

Priprava
V lonec nalijete vodo in noter stresete sladkor ter premešate. Vmes malo mešajte, da je lepo tekoče in da se na dnu kaj ne zažge. Nato ugasnete plin in počakate, da se ohladi. Medtem na kolobarje narežete oprane limone. Lupiti jih ni treba.
Dajte notri bezgove cvetove in jih potopite v sladkobno mešanico. Zatem noter stresite še limone in premešajte. Pokrijte in ga dajte na hladno mesto ter počakajte 24 ur. Naslednji dan precedite in nalijete v tople flaše.

vir: Zakaj alternativa?

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]