fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

18. del (Nevroprehrana in čustva) – ČOKOLADA, hrana bogov, zlata vredna

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 18. del vodnika z naslovom:

Čokolada, hrana bogov, ki je zlata vredna

Čokolada še vedno velja za sladki greh, čeprav so znanstvena spoznanja pokazala, da vsebuje veliko koristnih snovi.

Predvsem zaradi vsebnosti kakava je pravzaprav čudežno živilo, ki varuje srce in ožilje, obenem pa pomiri in osreči.

Okoli redko katerega živila se širi toliko nasprotujočih si trditev kot o čokoladi, a težko bi našli koga, ki je ne mara.

Obtoževali so jo, da povzroča karies, akne, odvisnost, povečuje raven škodljivega holesterola in da redi.

Danes vemo, da povzroča debelost prav toliko kot druga hrana, če jo uživamo v pretiranih količinah in da v resnici vsebuje snovi, ki zavirajo karies, in da stearinska kislina v kakavovem maslu ne dviga ravni holesterola.

Mit o čudežnih lastnostih se kakava drži že od začetka uporabe, ki sega daleč preteklost, v čase majevske civilizacije.

Zrna kakavovca, ki so njena glavna sestavina, rastejo na drevesu Theobroma cacao.

Ta drevesa rastejo v tropskih predelih.

Določene raziskave so dokazale, da ljudje, ki uživajo zadostno dnevno količino čokolade, živijo dlje v primerjavi s tistimi, ki nikoli ne jedo čokolade ali pa jo konzumirajo v znatno manjših količinah.

Flavonoidi-njihova korist in kje se nahajajo?

Zmerno uživanje čokolade naj bi za kar 13 odstotkov zmanjšalo tveganje za odpoved srca.

Čokolada naj bi pri tem pomagala, ker kakav vsebuje flavonoide (največ ga je v temni čokoladi).

To so močni antioksidanti, ki delujejo protivnetno, s tem pa ščitijo srce in ožilje.

Seveda to pomeni, da bo čokolada bolj pomagala, če bo imela več kakava in manj sestavin, ki so škodljive – to so slabe maščobe in sladkor.

Živila, ki vsebujejo flavonoide:

• jabolka

• sladki krompir

• banane

• limone

• paradižnik

• borovnice

• mandlji

• kvinoja

• čebula

Zdravilni učinki čokolade

Čokolada vsebuje preko 300 snovi.

Ključna snov je feniletilamin, ki ga imenujemo tudi snov ljubezni ali čokoladni amtefamin (amfetamini namreč vzpodbujajo občutek vznesenosti).

Trdimo lahko tudi, da čokolada deluje na nas kot antidepresiv.

Z uživanjem čokolade se viša raven endorfinov v možganih, ki imajo vlogo pri višanju bolečinskega praga.

Prav tako je bogata z magnezijem, katerega pomanjkanje okrepi jakost PMS-a.

91% žensk ima v ”teh dnevih meseca” močno povečano željo po čokoladi.

Naslednjič: Živila za predmentrualni sindrom.

Piše: Alexandra Blaži.

Viri besedila:

Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)

https://www.delo.si/druzba/panorama/cokolada-zapeljivka-v-zdravi-sladki-greh.html

https://www.nutris.org/prehrana/novice/zdravje/96-cokolada-prijateljica-zdravja.html

Viri slik:

Kevin Petit, Elias Shariff Falla Mardini, Enotovyj in PublicDomainPictures s Pixabay

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]