fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Akupunktura v domačem okolju

Za domačo uporabo so Kitajci v zadnjih letih razvili različne uporabne pripomočke, ki v svojem delovanju združujejo dve ali več tehnik – tako lahko z enim samim aparatkom učinkujemo na telo na več načinov.

Za domačo uporabo so Kitajci v zadnjih letih razvili različne uporabne pripomočke, ki v svojem delovanju združujejo dve ali več tehnik – tako lahko z enim samim aparatkom učinkujemo na telo na več načinov.

Eden takih pripomočkov je akupunkturno penkalo, ki uporablja tehniko pritiska in električni tok za terapijo posameznih akupunkturnih točk (za terapijo določenih bolezenskih znakov). Večina teh akupunkturnih penkal ima tudi funkcijo detekcije točk, kar zagotavlja precejšnjo varnost in natančnost pri določanju akupunkturnih točk na telesu.

Znanstveni inštitut v Šanghaju je objavil tudi pet zlatih pravil za izvajanje akupunkture in njej sorodnih tehnik.

Vsebujejo osnovno poznavanje, potrebno za izvajanje akupunkture, ki jo lahko izvajamo na sebi ali na drugi osebi:

 1. Prostor, v katerem se izvaja akupunktura, mora biti primerno ogret, tako da so zraku izpostavljeni (odkriti) deli telesa primerno prekrvljeni, topli in se ne »krčijo« zaradi mraza.
 2. Dlani in prsti, s katerimi se akupunktura izvaja, morajo biti brezhibno čisti in dezinficirani (uporaba medicinskih rokavic je zaželena). Nohti naj bodo skrbno očiščeni, ravno pristriženi, da ne poškodujejo kože na telesu.
 3. Roki naj bosta primerno ogreti in topli, saj je dotik tako prijetnejši, na koži ne izzovemo reakcije na mraz. To dosežemo z drgnjenjem dlani ene ob drugo.
 4. Med izvajanjem akupunkture je potrebna dobra koncentracija in natančnost osebe, ki jo izvaja, zato naj bo prostor primerno izoliran od zunanjih glasov, v prostoru se lahko izvaja prijetna glasba.
 5. Akupunktura se ne sme izvajati ob določenih pogojih in stanjih:
 • takoj po obroku,
 • v primeru vročinskih stanj (posebej ne, kadar temperatura telesa višja od 38 st.C),
 • pri nalezljivih boleznih (infekcije, okužbe, vnetja),
 • pri vnetnih in kužnih kožnih obolenjih,
 • pri akutnih zagonih revmatičnih in revmi podobnih boleznih (akutno vnetje sklepa),
 • ob in v predelu odprtih ran.

Večina akupunkturnih priročnikov za domačo uporabo je opremljena z navodili, pri katerih boleznih se lahko določen pripomoček uporablja. Večina je opremljena tudi s skicami, ki natančno opredeljujejo lego akupunkturnih točk, akupunkturno penkalo pa z detektorjem (električni merilnik za akupunkturne točke) pripomore k natančni lokaciji točke na telesu. Predel kože pod akupunkturno točko ima manjšo električno prevodnost kot ostali predeli v okolici točke.
Priporočljivo pa je, da se tekst z opisom lege posamezne akupunkturne točke vedno natančno prebere. V glavnem so te točke v majhni vdolbinici na koži, ki jo pogosto lažje opazimo, če točko od strani pogledamo proti svetlobi.

Kitajci z namenom lažje opredelitve lege točke  uporabljajo mersko enoto »cun«. En cun je opredeljen kot razdalja med pregibom prvega in drugega členka sredinca. To razdaljo vnesemo na šestilo in odčitamo oddaljenost akupunkturne točke (npr.od prečne gube v zapestju ali od spodnjega roba pogačice).

Pogosto so akupunkturne točke tudi občutljive na pritisk. Ob akupunkturnih točkah obstajajo še »boleče točke« (Ah Shi točke), ki so v bližini obolelega mesta ali organa. Tudi »Ah Shi« točke vedno zdravimo.
Nekatere akupunkturne točke so lahko zelo oddaljene od obolelega organa ali dela telesa, boleče točke (Ah Shi) pa so pogosto tik ob tem predelu. Na primer:

 • močan glavobol lahko omilimo s terapijo akupunkturnih točk glave in tudi terapijo bolečih točk (Ah Shi) na glavi, lahko pa ga omilimo tudi s pritiskom na zelo oddaljeno točko na nogi;
 • sinusitis lahko omilimo s terapijo akupunkturnih točk tik ob nosnicah, velikokrat pa se poslužimo tudi točke na hrbtu.

Občasno lahko uporabimo različne tehnike terapije (akupresura in akupunktura).

Pogosto moramo uporabiti več točk za terapijo iste težave, med katerimi so nekatere bolj pomembne (in močnejše). V teh močnih točkah se energiji Yina in Yanga izmenjujeta in menjata polariteto. Te točke so predvsem na podlakteh – od komolca navzdol, golenih – od kolena navzdol, na obrazu, na trebuhu in na ušesih.
Tudi na hrbtu so številne pomembne točke, vendar so nam za samoterapijo nedostopne. Tam potrebujemo pomoč druge osebe.

Naslednjič Akupunktura in hujšanje

Avtorica besedila:

Ivica Flis Smaka, dr.med.,spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine

manuela

Komentarjev

 • Draga Larisa,
  V Sloveniji je akupunktura priznana kot storitev zdravnika in jo Zdravniška zbornica, zdravniško društvo in Ministrstvo za zdravje priznavajo kot veljavno storitev zdravnika. Zanjo je V Sloveniji praviloma potrebno pridobiti (imeti) licenco zdravnika – naj je ne bi izvajal nihče, ki ni zdravnik.
  V tujini je praksa različna, tako da najdete različne stroke, ki se tega lotijo in izvajajo. Marsikdaj je to lahko zelo tvegano, predvsem zaradi nehigieničnega postopka z iglami, ki jih mnogi nepravilno “sterilizirajo” in zato prihaja do infekcij. Tudi pri nas se najdejo ljudje, ki niso zdravniki in “na črno” izvajajo akupunkturo, vendar je to kaznivo, nedovoljeno.

Prijava na novice

[recaptcha]