fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

29.del (Nevroprehrana in čustva): WELLNESS OBČUTKOV

Na portalu za zdravo in aktivno življenje objavljamo MINI VODNIK na temo “Nevroprehrana in pomembnost čustev skozi vsakdanje življenje” mlade raziskovalke Alexandre Blaži. Dva do tri krat na teden objavljamo en njen prispevek. Tukaj je 29. del vodnika z naslovom: WELLNESS OBČUTKOV.

4 lastnosti snovi, ki jih lahko občutimo, so hladno in toplo, suho in mokro.

Čeprav človeška čustva niso otipljiva, kot snov ali prasnov, imajo kljub temu lastnosti suhosti ali mokrote, topline ali hladnosti.

Ker je jeza najdejavnejše čustvo, jo je nemogoče vzbuditi v hladnem okolju, ki na človekove dejavnosti deluje nasprotno.

Hladen občutek

Rek, da se človeka pod vplivom jeze napoti na hladno, lahko razumemo tudi dobesedno.

Lahko zmanjša preobremenjenost, ki jo spremlja jeza in deluje ugodno na zdravljenje tako imenovanega burn out-a oz. izgorelosti. Krioterapija (terapija s hladnim zrakom) nas osveži in napolni z novo energijo, pa tudi hladna kopel je zelo priporočljiva in osvežilna.

Topel občutek

Čeprav je središče tesnobe v možganih, je ta razvidna iz delovanja celotnega telesa.

Pri izhajanju iz neugodnega čustva tesnobe pomagajo obravnave s toploto in svetlobo!!

Tesnoba ali brezvoljnost je stanje popolne upočasnitve človeškega telesa! Brezvoljna oseba dosti lažje prebudi svojo voljo po dejavnosti, če se nahaja na toplem. Tukaj se priporoča predvsem obisk wellness centrov, kjer se je dobro razvajati tako v vodi, savni ali na masažni mizi.

Suh občutek

Kadar je človek srečen, ne potrebuje dosti; samo suh zrak zadostuje, da ga ohrani v takšnem stanju in dobri pripravljenosti.

Suha savna ima v obravnavi prijetnih občutkov ugodne učinke, ker vzpodbuja k znojenju in iz telesa odstranjuje nakopičene strupe – stranske izdelke presnove.

Še en način za doseganje močnejšega učinka sreče je telesna aktivnost!!

Moker občutek

Kadar so ob tesnobi v razpoloženju prisotni tudi občutki žalosti, je dobro tako osebo napotiti na obravnavo v kopel, da tudi mokrota s svojim delovanjem vpliva na rast in razvoj njegovih zmožnosti, kot voda vzpodbuja svet rastlin k rasti in razvoju v polni zeleni barvi.

Piše:Aleksandra Blažetić

Viri besedila: Nevroprehrana (mag. sc. Sandi Krstič, dr.med.)

Viri slik: Sawan Juggessur, Angelo Esslinger , Fernando Zamora, StockSnap s Pixaby.

Naslednjič: IZGORELOST

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]