fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Zakaj izbrati ekološko pridelano hrano?

Ekološki izdelki pridelani v Sloveniji ponujajo kupcu sveže pridelano, domačo in okusno ekološko hrano. 

Ekološka živila so bogata s hranilnimi vrednostmi in imajo visoko vsebnost vitaminov, encimov, mineralov in antioksidantov, s čimer je konvencionalna hrana osiromašena. Ekološki pridelki in izdelki ne vsebujejo umetnih dodatkov kot so: sladila, barvila, arome, konzervansi itd., pozitivno vplivajo na naše fizično ter psihično zdravje in sposobnosti. Potrošniku zagotavljajo visoko kakovostno in predvsem varno hrano pristnega okusa. Ekološki pridelovalci verjamejo v trajnostni odnos do narave. Spoštujejo naravne zakone, sisteme in cikluse ter tako prispevajo k visoki ravni biotske raznovrstnosti.

Strog nadzor nad ekološkim kmetovanjem

Pridelovalci – ter tudi prodajalci in uvozniki – ekološke hrane se morajo prijaviti v sistem kontrole, ki jo izvajajo zasebne ali državne kontrolne organizacije. Imenovane in nadzorovane so s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Kontrole se izvajajo najmanj enkrat letno. Izvedejo se tudi nenapovedane in naključne kontrole, ki ob odkritju kršitev ustrezno ukrepajo – začasni ali trajen odvzem certifikata.

Ekološki način pridelave prepoveduje vsakršno uporabo lahko topnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), GSO (gensko spremenjenih organiz

Kako prepoznati ekološki pridelek in izdelek?

Uradni ekološki znak za označevanje eko živil v EU z navedbo: kratica države, kratice za ekološko kmetovanje (EKO), številke certifikacijskega organa (npr. 001) in lokacijo pridelane surovine kmetijskega izvora, iz katerih je proizvod sestavljen (npr.: Kmetijstvo EU, Kmetijstvo Slovenija ali Kmetijstvo EU/izven EU).

Uradnemu ekološkemu znaku se lahko doda še uradni zaščitni znak Slovenije. Obvezen je samo za proizvode, ki so navedeni v slovenskem Pravilniku.

Kmetijski pridelki in živila so lahko poleg z uradno označbo »ekološko« označeni tudi z drugimi zasebnimi blagovnimi znamkami.

Bodite pozorni!

Poudarjanje dejstev kot npr. »Brez GSO« ali »Ne vsebuje konzervansov« na izdelkih, ki imajo ekološki certifikat, je zavajajoče, saj že v sami osnovi ekološki pridelek in izdelek ne sme vsebovati GSO. Izdelek lahko vsebuje tudi samo posamezne sestavine ekološke pridelave, kar je tudi ustrezno označeno z zvezdico * (npr. olje*).

Ekološko pridelana žita

Pri domači peki in kuhi uporabljajte ekološko pridelana žita, ki so bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov in pomembnih vlaknin. Ekološko pridelane polnovredne žitarice predstavljajo od 30 % – 50 % dnevnega vnosa energije.

Eko miške

Eko sestavine:

 • 2-3 jajce
 • 3 žlice sladkorja v prahu
 • 1 vanilin sladkor
 • 1 lonček navadnega jogurta
 • 2,5 jogurtova lončka moke
 • 2 ravni žlički vinskega kamna (pecilni prašek)
 • malo soli
 • 2 žlici ruma
 • naribana lupinica polovice
 • limone
 • sončnično olje
 • sladkor v prahu
 • cca. 50 g rozin (po želji)

Postopek:

Jajca, sladkor v prahu in vanilin sladkor zmešajte. Dodajte navadni jogurt. Moko presejte s pecilnim praškom in primešajte jajčni zmesi. Dodajte malo soli, ruma in limonino lupinico. Na koncu po želji primešajte namočene rozine.

S pomočjo žlice zajemite maso in jo spustite v večjo količino vročega olja. Cvrite, da se oblikujejo kroglice in dobijo zlato-rumeno barvo. Pečene miške odcedite na papirnati brisački in pred serviranjem posipajte s sladkorjem v prahu.

FB: https://www.facebook.com/EkoloskiPridelki

Viri:
https://vitafit.si/wp-content/uploads/2019/08/Glava-eko-1024×290.png
https://www.domacedomace.si/blog/kaj-zagotavlja-eko-certifikat-slovenije/
https://www.ekomiska.net/
https://www.facebook.com/EkoloskiPridelki
https://www.facebook.com/EkoloskaKmetijaAjda/photos/a.1401803460127088/1607795092861256/?type=1&theater

SI – EKO – 001 Kmetijstvo Slovenije
https://www.domacedomace.si/blog/kaj-zagotavlja-eko-certifikat-slovenije/

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]