fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Vzroki za debelost

Debelost je kompleksna in najbolj množična bolezen moderne dobe, saj zajema že več kot polovico odraslega prebivalstva v razvitem svetu in približno četrtino otrok med 10. in 17. letom starosti.

Debelost je kompleksna in najbolj množična bolezen moderne dobe, saj zajema že več kot polovico odraslega prebivalstva v razvitem svetu in približno četrtino otrok med 10. in 17. letom starosti.

Vzroki za debelost:

  • povečan vnos hrane,
  • zmanjšanje telesne dejavnosti,
  • genetski dejavniki.


Pogosto opazimo pri družini določene značilnosti  na postavi, ki jih otroci dedujejo. Genetsko je denimo pogojeno, po kakšnem tipu, ginoidnem ali androidnem, se bo maščoba pri posamezniku nalagala. To pa ne pomeni, da je debelost ali vitkost dedna.

Strokovnjaki so neizpodbitno dokazali, da gena za debelost ali vitkost ni.

Genetski vzroki lahko vplivajo na to, kakšna je poraba kalorij oziroma bazalni metabolizem. Vplivajo pa tudi na razporeditev maščobe. Vendar se samo zaradi genov, brez povečanega vnosa hrane, nihče ne more zrediti!

Tudi različne bolezni, denimo motnje v delovanju ščitnice ali nadledvične žleze, in določena zdravila res vplivajo na energetsko ravnovesje v telesu in povečujejo tek, vendar je tudi v teh primerih hrana tista, ki je nekdo mora preveč pojesti, če naj se zredi.

Mnogo ljudi se zredi zato, ker preprosto nimajo občutka, koliko kalorij pojedo. Predvsem pa nimajo nadzora nad količino zaužitih maščob in sladkorjev, skritih v hrani in pijači, denimo v mesu, mesnih izdelkih, sladoledu, sladkih gostih sokovih in sladkih gaziranih pijačah.

Ljudje, zlasti debeli, se nagibajo k občutku podcenjevanja kalorične vrednosti hranil: »Kaj neki pomenita smetana in sladkor v kavi, pa košček čokolade ali ocvrto meso,…?!«

Če je človek nedejaven, se mu po 30.letu starosti izrazito zmanjšuje mišična masa, celo od dveh do dva in pol kilograma na leto, kar je delno tudi posledica biološkega staranja.

Manjša mišična masa, ki jo nadomesti maščoba, pomeni zmanjšanje bazalnega metabolizma. To pomeni, da človek enako telesno težo vzdržuje z manjšo količino hrane, kar posledično, ob nespremenjenih prehrambenih navadah, pomeni ponovno naraščanje telesne teže.

Povečanje vnosa kalorij za samo odstotek na dan, to je za žensko povprečno 18 kalorij in pomeni polovico decilitra posnetega mleka, lahko dolgoročno povzroči znatno povečanje telesne teže. V številkah to pomeni tudi do 10.000 odvečnih kalorij v letu dni oziroma kilogram do dva na leto.

manuela

Komentar

  • Fascinantni podatki. Kako lahko se je zrediti in kako težko je hujšati, najrbž že vsi vemo – ampak ob zgornjih podatkih se človek res zamisli – naslednjič, ko si bom hotela privoščiti košček čokolade ali kepico sladoleda bom malo razmislila!

Prijava na novice

[recaptcha]