fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

TEMATSKI PARK LABIRINT BLED

Idejna zasnova koruznega labirinta izhaja iz diplomskega dela Luke Kastelica, ki je diplomiral na Visoki šoli za turizem.  V diplomski nalogi je natančno raziskal koruzne labirinte po svetu in kasneje želel idejo udejanjiti pri nas.  Bojan Gogala je diplomiral na Visoki šoli za podjetništvo in skupaj sta se odločila, da bosta poiskala primerno lokacijo, ustanovila turistično društvo V naravi in pridobila dovoljenja za samo izvedbo.


Ilustracija parka


Luka je svojo idejo koruznega labirinta  dopopolnil še z dodatnima področjema kot sta gozd in travnik. Tako je nastal na dveh hektarjih površine obsežen tematski park z imenom Labirint Bled, v katerem se obiskovalci sprehajajo po koruznem, gozdnem in travniškem labirintu.


Koruzni labirint


Obiskovalci parka tako na zanimiv način, narave ne samo  spoznajo, ampak jo tudi občutijo, saj so v parku informativne  in interaktivne točke, ki pripravijo obiskovalca, da aktivno sodeluje pri spoznavanju narave.


Brošura
Labirint Bled


Preko nekaterih interaktivnih točk spoznavajo tudi sebe, saj izboljšujejo orientacijo, kreativnost ali spoznavajo  izgled gozda v pogledu optične iluzije. Za nekaj interaktivnih točk smo dobil navdih v ”Parku občutij” iz Avstrije s katerim  sodelujemo v smislu izmenjave idej.


Vhod v tematski park


Pri postavitvi parka smo upoštevali načelo, da čim manj posegamo v naravno okolje in tako narave ne spreminjamo, zato smo večinoma uporabljali naravne materiale kot sta kamen in les.

Pri proučevanju različnih primerov prakse  interpretiranja narave smo ugotovili, da so v večini  načini za obiskovalce nezanimivi, saj gre za suhoparno nizanje podatkov o naravi. Takšnemu načinu interpretiranje narave smo se želeli izogniti, zato smo pedagoški proces povezali z zabavo, kar se je izkazalo za zelo primeren način  interpretacije. Tako smo približali Labirint Bled vsem ciljnim skupinam, od najmlajših do najstarejših.


V labirintu


Tematski park Bled je nastal z veliko ljubeznijo do narave, željo obuditi v obiskovalcih navdih, da je narava pomemben del našega življenjskega okolja.

Labirint Bled je edinstven, podobnega parka ni nikjer na svetu, razen pri nas, na Bledu. Obiščete ga lahko od začetka junija do konca septembra.


Miselna igra


Vljudno vabljeni v naravo!

Luka Kastelic in Bojan Gogala

vitaFIT

Komentar

  • zelo lepo napisano, lepe slike, človeka kar pritegne, da bi se takoj odpravil tja, marsikdo ne ve, kako zdravi so sprehodi. Poznam prijateljico, ki si je s sprehodi pozdravila črevesje. Vsaki dan je prehodila do  15 km. 

Prijava na novice

[recaptcha]