fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Štafeta semen 2013

Štafeta semen 2013 – soustvarjajmo prihodnost
Iz eko civilne iniciative Slovenije (Ekoci) z veseljem sporočamo da se je letošnje otvoritvene slovesnosti, ki je bila 15.3.2013 na sejmu Altermed v Celju udeležilo kar trikrat več udeležencev kot lani. Slavnostni govornik mag. Dejan Židan je poudaril pomen samooskrbe z hrano in lastnih semen ter zavedanje pomena zaščite pravice do vode. Varovanje ter pomen okolja mora biti naša največja skrb. In prav je, da se tega zavedamo prav vsi in pristopimo k rešitvi in ohranjanju teh strateških virov.

 

Tržnica

 

Irena Rotar iz eko civilne iniciative je povedala, da je v lanski Štafeti semen sodelovalo več tisoč ljudi, ki so sadili, izmenjavali in ohranjali domače tradicionalne in avtohtone vrste semen. Semena so osnova prehranske varnosti, pridelana na sonaraven način v Sloveniji pa so prilagojena našemu okolju in zagotavljajo dolgoročno stabilnost. Zato je ohranjanje slovenskih semen, ki jih imamo le še 20% še kako pomembno. Z vključitvijo čim več šol in vrtcev v Štafeto semen, pa bomo vzpodbudili že najmlajše do pravilnega odnosa do semen in hrane ,pravi Katarina Holzl, ki koordinira aktivnosti za šole in vrtce.

 
Štafeta semen 2013- otvoritvena slovesnost:

mag. Dejan Židan je poudaril aktivni pristop posameznika. Povezovanje stroke in Nvo je še kako pomembno pravijo Ekoci.  Otvoritvene slovesnosti se je udeležilo veliko zainteresiranih in naprednih ljudi.

Letos nam je uspelo povezati še več strokovnjakov in nevladnih organizacij, ki bodo lahko v pomoč pri izvedbi Štafete semen.

Če želite sodelovati v Štafeti semen se čimprej prijavite. Lahko sodelujete tako, da postanete: aktivni sejalec, kjer najmanj 11 zrn semena posejete, 11 zrn izmenjate, 11 zrn pa pošljete v hrambo v gensko banko.
Sodelujoči se lahko prijavijo tudi kot pozitivna točka Štafete semen in organizirajo aktivnosti sejanja semen ali izmenjave znanja ali posredujejo dobre novice kot napredni Mediji.

Pomembni dogodki

Vsako dejanje šteje… zahteva pa aktivni pristop sodelujočih. Večina izmenjav semen poteka preko spleta. Veliko ljudi izmenjuje izkušnje in semena tudi preko Zelenega kroga- Forum o rastlinah… Izmenjava semen bo poleg izmenjav po spletu potekala tudi na pozitivnih točkah Štafete semen in na dogodkih:

29.3 2013 – Na gradu Struga na Dolenjskem;
4.4.2013 – V vrtcu Slovenska  Bistrica.

V dneh 12., 13. in 14.4. 2013 bo osrednja slovenska prireditev, kjer bo Ekofejst – Festival izmenjave znanj, praktičnih izkušenj in prijetnega druženja, kjer bo potekala tudi izmenjava semen. Dogajanje bo v stari šoli na sedežu Društva La Vita v Veliki Pirešici – V KS Galicija Občine Žalec, na prizorišču, kjer je vsak mesec aktivnost Ekoci – Ekofejst in tudi praktične delavnice o sonaravni pridelavi hrane.

Ekoci vas vabimo, da se aktivno vključujete v letošnjo Štafeto semen, ki poteka od 21.3.2013 – 22.4.2013

 

Štafeta semen 2013 – Soustvarjajte prihodnost!

Zaradi velikega zanimanja udeležencev za sodelovanje v Štafeti semen podaljšujemo rok za prijavo sodelovanja do 30.3.2013 na e-naslov: ekoci.si@gmail.com; šole in vrtci pa pošljejo prijavo za sodelovanje na naslov: oskrbimo.slovenijo@gmail.com

Kako do semen znanja?

Semena si lahko sodelujoči tudi izposodijo v Knjižnici semen ali na Kmetijskem inštitutu Slovenije v Ljubljani. Semena lahko imajo doma ali dobijo pri babici. V kolikor semen nimate jih seveda lahko kupite. Seveda Ekoci priporočamo v Sloveniji pridelana semena z ekološkim certifikatom semenske hiše Amarant, kot so paradižnik Jani, ljubljanska Ledenka, zelje Emon; oz. 20 semen, ki so trenutno pridelana v Sloveniji. Ekoci zagotavljajo tudi povezavo s bazo znanja in praktičnih delavnic, ki se izvajajo preko društva La Vita, npr. Kako pridelati na 60 kvadratnih metrih zelenjavo za 4-člansko družio za celo leto, ali izdelava visokih premakulturnih gredic, ki bodo že ta petek in soboto.
Več na info@lavita.si

 
 
 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]