fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Slovenci teorijo zelo dobro obvladamo

Večina ljudi se zaveda pomena zajtrka in tudi sicer vpliva prehrane na njihovo zdravje, vendar v praksi stvari odpovedo…
Mnogi, tudi otroci, na žalost zjutraj preskočijo zajtrk. Naj poudarim, da zajtrk ni le prvi obrok v dnevu, ki je žal za marsikoga šele malica v službi, ampak je obrok, ki se zgodi pol ure do eno uro po tistem, ko smo vstali. Mimogrede, ali ste vi danes že pojedli svoj zajtrk? Jaz sem … in to najboljši zajtrk na svetu, ampak o tem kdaj drugič.
No, moja »mini raziskava« za ta sestavek je pokazala, da tisti, ki zajtrk imajo, v glavnem uživajo kruh z namazom ali kosmiče z mlekom. Med namazi je kraljica margarina … (same sintetične maščobe, ki pacajo naše telo). Med kosmiči, pa koruzni kosmiči… (ob katerih zaradi visokega glikemičnega indeksa trebušna slinavka čisto ponori).
In gremo naprej … med mojimi »anketiranci« jih večina uživa 3 do 4 obroke na dan. Čeprav je bilo tudi nekaj zlatih izjem s 5 obroki na dan, ki pa očitno niso izbirali primerne hrane ali pa so bili obroki preveliki, saj telesna teža in vrednost telesne maščobe ni kazala na njihovo pravilno početje, ampak vsi so se zavedali, da ima hrana zelo močan vpliv na zdravje.

 

Zdravi zajtrk
Zdravi zajtrk

 

Vsi vemo, da moramo jesti in piti, če hočemo živeti. Od tega kdaj in kaj bomo jedli, kako bomo ta živila pripravili in zakaj bomo v nekem trenutku sploh jedli in pili, pa so odvisni naše počutje, naša energija, naše zdravje.
Tako kot avto potrebuje gorivo, potrebuje gorivo tudi naše telo, naš motor. Ampak namen hrane, ki jo uživamo, ni samo dobiti energijo, pač pa tudi ohraniti imunski sistem in zdravje. Enako kot avto potrebuje dobro gorivo, tudi naše telo potrebuje pravilno prehrano. Ali bi v avto, ki potrebuje bencin, v rezervoar nalili dizel? No, včasih se komu zgodi tudi to… ampak, izkušnja, kaj se je zgodilo po tem, je dobra lekcija do konca življenja.
Enako kot gorivo vpliva na motor avtomobila, hrana vpliva na naše telo. Kako lahko to najenostavneje ugotovimo? Gotovo ste že kdaj spili kakšno kapljico (tisto alkoholno mislim) preveč. In kako ste se potem počutili? Pijano? Če ste kdaj jedli špinačo, se je to poznalo, ko ste šli na veliko potrebo na barvi, ali ne? Če ste si kdaj privoščili šparglje, ste to lahko kmalu vohali na urinu … torej hrana definitivno vpliva na naš organizem. Ampak zakaj torej tako malo razmišljamo o hrani, ki jo vsakodnevno vnašamo v svoje telo?
Hrana lahko regenerira, torej obnavlja celice, posledično ohranja in krepi zdravje in vitalnost. Na drugi strani pa lahko hrana tudi degenerira, uničuje celice, posledično se hitreje staramo, se slabo počutimo in smo kar naprej utrujeni, smo pogosto bolni …
Mnogi ljudje sploh ne razumejo, zakaj jedo? Ker so v resnici lačni in bi želeli svojemu organizmu zagotoviti energijo, ali pa preprosto zato, ker so »lačne oči«, ker radi jedo, ker uživajo, ko jedo, ker v hrani iščejo tolažbo, prijatelja, utapljajo žalost …

65% Slovencev ima prekomerno telesno težo.
65% Slovencev ima prekomerno telesno težo.

 

Ob zaključku svoje »mini raziskave« sem ugotovila, da se imamo Slovenci za zelo ozaveščene ljudi, vendar za mnoge to na žalost velja samo v teoriji. To dokazuje tudi strah zbujajoč podatek, ki sem ga nekaj tednov nazaj slišala pri enih od poročil – 65% Slovencev ima prekomerno telesno težo, kar nas uvršča v sam svetovni vrh, ampak o tem, ali je debelost samo estetska težava, prihodnjič.

 

Manuela Pendl

promotorka zdravja, osebna svetovalka za prehrano in zdravo življenje

kontakt: center.sayonira@gmail.com

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]