fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Sejma NATURO in LOV od 17. do 19. aprila 2015

natura_noga

Od 17. do 19. aprila 2015 bosta vabila v Gornjo Radgono 9. mednarodni sejem lovstva in ribištva LOV ter 3. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi NATURO.  Ponujala bosta najširšo paleto vsega, kar za svoje dejavnosti potrebujejo lovci in ribiči. Prikazala bosta obilico priložnosti, zamisli in opreme za dejavnosti in za zdrav način življenja z naravo. Vabila bosta v izbrane, zelene turistične destinacije. Predstavila bosta dejavnosti vodilnih stanovskih organizacij, ki poosebljajo sožitje človeka in narave. S tehtnimi strokovnimi in stanovskimi srečanji ter sejemskim dogajanjem se bosta znova potrdila kot prvovrstna in celovita demonstracija iskrene skrbi za ohranjanje biotske raznovrstnosti, neokrnjenosti narave in trajnostnega razvoja človeške skupnosti v sožitju z njo.

V NATURO DOBREGA SODELOVANJA!

V razstavnem in strokovnem programu sejma NATURO bo Turistična zveza Slovenije predstavljala turistično društveno organizacijo s poudarkom na predstavitvi turističnih društev vzhodne Slovenije ter predstavitvijo najbolje ocenjenih tematskih poti – Naj poti 2014.

Spirit Slovenija – Sektor za turizem pripravlja predstavitev inovativne slovenske turistične ponudbe. Predstavili se bodo turistični ponudniki zdravilišč, wellness in selfness programov, turističnih kmetij, turističnih društev, turistični informacijski centri, ponudniki športne opreme in oblačil, regionalne kulinarike in domače obrti, rekreacijskega turizma, zdrave prehrane in prehranskih dopolnilih ter naravne kozmetike.

Sodelovali bodo tudi krajinski parki, Zveza tabornikov Slovenije in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter ponudniki metod za doseganje dobrega počutja in zdravja na tradicionalen in alternativen način.

Obiskovalci bodo lahko dobili informacije in ideje za pohodniški ali kolesarski potep, planinsko ali tekaško turo, lahkoten sprehod, taborjenje ali duhovno sprostitev, atraktivne bodo tudi dinamične predstavitve aktivne rekreacije v naravi.

TEŽIŠČA

  • mednarodno leto tal – prsti
  • mednarodno leto svetlobe in tehnologij povezanih s svetlobo
  • evropsko leto za razvoj s poudarkom na človekovih pravicah, okoljski trajnosti in socialni koheziji
  • selfness – zavednje odgovornosti za lastno zdravje
  • mindfulness – čuječnost, čuječe življenje
  • skrb za zdravo uravnoteženo prehrano in gibanje
  • ohranjanje kulturne dediščine

 

lov_glava

Sejem LOV bo nudil v ogled in v ugoden nakup pestro ponudbo lovske, ribiške, kinološke  opreme, oblačil ter pripomočkov, ki jih lovci in ribiči potrebujejo za svoje dejavnosti. Sejem NATURO jo bo dopolnjeval s paleto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v neokrnjenem okolju in za boljše počutje ob alternativnih in starodavnih praksah zdravilstva v sožitju s sabo in z naravo. V skupnih prizadevanjih bosta povezala najvidnejše organizacije, katerih poslanstvo je sobivanje z naravo in njeno ohranjanje.

Lovska zveza Slovenije želi na sejmu s pestrim razstavnim in spremljevalnim programom privabiti čim več obiskovalcev, jim približati lovstvo ter predstaviti svoje naravovarstvene dejavnosti, ki omogočajo izboljšanje življenjskega prostora živalskih in rastlinskih vrst, posledično pa tudi ohranitev in izboljšanje zdravega življenjskega okolja ljudi. V okviru svojega razstavnega prostora bo vsem ljubiteljem narave predstavila kotiček, ki prikazuje gozdne živali v naravnem okolju. Na razstavnem prostoru bo mogoče videti najzanimivejše posnetke iz oddaje o lovstvu Dober pogled, ter druge posnetke narave in divjadi. Na ogled bo umetniška razstava. Prireditev bodo popestrili nastopi lovskih pevskih zborov in rogistov. Obiskovalci bodo lahko prelistali arhivske številke glasila Lovec, ki ga Lovska zveza Slovenije izdaja že od leta 1910. Na ogled bodo knjige, ki so izšle v Zlatorogovi knjižnici in Strokovni knjižnici ter strokovno-znanstveno glasilo Zlatorogov zbornik, ki izhaja od leta 2012. Strokovno-znanstveni svet bo tudi letos pripravil 7. Slovenski lovski dan. Tradicionalni strokovni posvet bo v okviru sejemskega dogajanja v soboto, 18. aprila, tema pa je škoda od divjadi. Lovska zveza Slovenije bo prvič po 19 letih spet pripravila veliko vseslovensko razstavo lovskih trofej s strokovnim ocenjevanjem. Pod njenim okriljem bodo potekale kinološke predstavitve in državno prvenstvo v oponašanju jelenjega ruka. Predstavniki Lovske zveze Slovenije bodo sodelovali kot tekmovalci ter v ocenjevalni komisiji na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža.  Predstavilo se bo Društvo slovenskih lovk.

Ribiška zveza Slovenije bo na razstavnem prostoru z osrednjim motom »Ohranimo domorodne ribje vrste« predstavljala delovanje krovne slovenske ribiške organizacije ter v njo združenih 64 ribiških družin. Predstavila bo ribiške revirje, ter kako z njimi gospodarijo ribiške družine. Na multivizijskem prostoru bodo predstavljali posnetke ribolova in naravovarstveno delo ribiških družin. V živo bo potekal prikaz vezanja vseh tipov umetnih muh. Predstavljen bo kastinški šport z metanjem vab v cilj iz različnih razdalj in z različnimi tehnikami.  Za otroke bodo pripravili poseben ribiški ilustratorski kotiček z likovnim natečajem ter predstavitev aplikacije Ribiški kviz. Predstaviti bodo Filatelistično razstavo »Ribe na znamkah« avtorja Toneta Petka in fotografsko razstavo »Ribe v reki Muri« avtorja Marijana Gabra. Predstavili bodo ribiško kulinariko. Poudarek bo tudi na mednarodnem sodelovanju, saj bo na njihovem razstavnem prostoru kot gost sodeloval Hrvatski športno- ribolovni savez. Ob Ribiški zvezi Slovenije se bo s svojimi dejavnostmi predstavil še Zavod za ribištvo Slovenije.

Kinološka zveza Slovenije bo organizirala državno razstavo psov lovskih pasem – CAC, predstavitve lovskih pasem s strokovni, komentarjem ter v nedeljo atraktivno predstavitev disciplin rally obedence, dog dancing (ples s psom) in dog tricks (igra s psom).

S sejemskimi predstavitvami in v strokovno sejemsko dogajanje se bodo poleg naštetih vključili še Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma Racoon in drugi. Zavod za gozdove Slovenije bo osvetlil problematiko divjih prašičev ter reševanje konfliktov med medvedom in ljudmi v povezavi  z mednarodnim LIFE projektom.  Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed bo predstavila  dejavnosti sokolarjev, opremo za sokolarstvo in žive ptice ujede

Sejma bosta ob nakupih in strokovnem razširjanju zelenega poslanstva poskrbela tudi za radoživo druženje. Okuse bosta razvajala z lovsko, ribjo, ekološko in regionalno kulinariko in vini. Navduševala bosta z živimi predstavitvami aktivnosti v naravi. Skrbela bosta za boljše zdravje in počutje obiskovalcev. Jih zabavala s tekmovanji in kulturnimi nastopi.

Predstavitve varovanja naravne dediščine bo spremljala še mednarodna razstava starodobnikov AVTO – MOTO KLASIKA, ki povezuje vse tiste, ki skrbijo za ohranjanje tehnične dediščine.

Za več informacij in sodelovanje sta vsem zainteresiranim na voljo: Jana Dimec, projektni vodja sejma LOV, telefon 02 / 5642 108, e-pošta  jana.dimec@pomurski-sejem.si ter Vesna Dajčman, projektni vodja sejma NATURO, telefon 02 / 5642 118, e-pošta:  vesna@pomurski-sejem.si.

Podrobnejše informacije:

Jana Dimec, projektni vodja, telefon: +386 2/5642 108, e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Vesna Dajčman, projektni vodja, telefon: +386 2/5642 118, e-pošta: vesna@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]