fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Nasveti za tek v mrzlih dneh

Mrzli dnevi ne bodo zaustavili zagrizenih tekačev, ki si želijo pokuriti maščobne obloge. Za ta čas velja, da se mišice v hladnem vremenu bistveno hitreje ogrejejo kot v preostalih letnih časih, tako da telo proizvede več toplote in s tem se nam maščoba hitreje izloči. V nadaljevanju vam bomo podali nekaj koristnih nasvetov za brezskrbne tekaške podvige.

Poskrbite za oblačila in obutev

Obutev – Če ste do sedaj tekli v lahkih tankih športnih copatih, ki so namenjeni za suh in raven teren, bodo za zimske dni primernejši zimski tekaški čevlji iz nepremočljivega materiala in debelejšim podplatom.

Oblačila

Za tek v hladnih dneh je na sebi priporočljivo imeti oblečena večplastna lahka oblačila, da med intenzivnim gibanjem ohranite toploto pri tem pa ne pozabite, da se ne oblečete pretoplo, kajti kasneje, ko se telo med tekom preznoji, izgubi toploto in se začne hitro ohlajati, tedaj nas lahko doleti prehlad, v najslabšem primeru pa gripa. Še posebej to velja pri bombažnih oblačilih, katera se hitreje premočijo in izgubijo svojo izolacijsko toploto. Pri oblačenju začnete s spodnjo majico iz sintetičnih materialov, ki bodo odvajale znoj od kože na zunanjo stran majice. Sledijo vrhnja tekaška oblačila, lahko je to tekaški puli ali trenirka, za zaščito pred hladnim vremenom in morebitnim dežjem pa si oblecite oblačila, ki naj bodo toplejša. Izbirate lahko med tekaškim jopičem iz flisa, ki nas ščiti tudi pred vetrom ali pa oblecite anorak, ta zadržuje toploto in obenem diha. Če vam med tekom postane vroče, slecite eno od oblačil in preprosto tecite dalje.

Za spodnji del oblačil zadostujejo že same tekaške pajkice. Priporočamo vam, da za ta čas izberete pajkice iz bolj debelejšega materiala. Na nogah imejte oblečene debele nogavice, saj vas lahko kaj hitro zazebe v prste.

K dodatnim zimskim oblačilom spadajo tudi rokavice, saj te so zraven obraza najbolj izpostavljene mrzlemu vremenu. Pri izbiri rokavic vam priporočamo čim bolj bombažne in volnene.  Ne smemo pa pozabiti tudi na našo glavo. Za zimo je najboljša izbira kape iz flisa, ki zadržijo toploto na glavi.

Če spadate med tiste, ki se vas hitro loti prehlad ali pa hitro zaboli grlo, si nadenite šal ali pa debelejšo ruto.

Obvarujte se pred prehladom

Strah, da se boste med tekom prehladili je povsem odveč, saj je med tekom telo stalno ogreto. Večja možnost prehlada obstaja, ko s tekom končate, saj so vaša oblačila premočena, telo pa se hitro začne ohlajati. Za to velja, da se po koncu hitro preoblečete v topla, suha oblačila (pulover, jakna), če pa ste izpostavljeni ekstremnemu mrazu ali vetru, pa pride prav tudi anorak.

Dovolj primeren teren

Še posebej pozimi je previdnost dobrodošla na vsakem koraku. Izogibajte se neusklajenem terenu, kjer je še prisotnost poledenelih tal,  neuhojenih poteh, kjer je velika možnost nevarnih padcev. Samo trenutek nepazljivosti je potreben in že lahko pristanete na urgenci z zvinom ali v slabšem primeru tudi zlomom, za kar je potrebno dolgo okrevanje, posledice pa vas lahko zaznamujejo skozi celo življenje.

Če si želite malo popestritve se vam pri teku lahko pridruži tudi vaš kosmatinec.

Slike: Pet Emergency Kits, Etsy, Women’s Running Magazine, invinciblengo

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]