fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Pilates

Vadba za prenovljeno postavo, ki je dobila ime po Josefu H. Pilatesu, in je v ZDA znana vse od drugega desetletja minulega stoletja, je tudi v Sloveniji prava uspešnica.

PILATES – vadba za prenovljeno postavo

Vadba, ki je dobila ime po Josefu H. Pilatesu, in je v ZDA znana vse od drugega desetletja minulega stoletja, je tudi v Sloveniji prava uspešnica.

Pilates je edinstveni sistem vadbe, ki povezuje vaje za krepitev in gibljivost. Z rednim izvajanjem vaj je moč izboljšati gibljivost, razviti uravnoteženo mišično moč in popraviti »nepravilnosti« pri telesni drži. Je metoda oblikovanja in raztezanja, ki se razlikuje od vseh, ki ste jih do sedaj že preizkusili.

Po 40 vadbah imaš novo telo

Pilates je dobrodošla vadba za vse, ki želite čvrsto, pa vendar gibljivo telo. Je varna, učinkovita metoda vadbe, oblikovana z namenom popravljati mišično in skeletno neravnotežja, pa tudi preprečevati poškodbe. Ta edinstveni sistem vadbe povezuje zelo natančno predpisane vaje za krepitev, gibljivost in ravnotežje. Najbrž je prav zato tako zelo priljubljen in nadvse učinkovit.

Dandanes je obstoječ sistem vaj sodoben pristop k originalnemu delu Josefa Pilatesa in se sestoji že iz več kot 500 različnih vaj, izvajanih tako na posebnih napravah, kakor tudi na  tleh – njihov skupen namen pa je raztegniti in krepiti mišice brez vzpodbujanja dodatne napetosti in posebnega napora za sklepe.

V prenovljeni obliki vadbe so opazni vplivi Pilatesovih »učencev«, inštruktorjev in pooblaščenih organizacij širom sveta, saj je izvirni nabor 34 vaj zaradi boljšega poznavanja telesa, zlasti anatomije in fiziologije, nadgrajen in izpopolnjen. Vendar pa temelj vadbenega programa, to je krepitev in raztezanje mišic celega telesa, še vedno ostaja nespremenjen.

Idejo o uravnoteženju telesa in duha v zgodnjih letih 20.stoletja večina športnih strokovnjakov ni preveč cenila. Šele koncem 20.stoletja je koncept uvajanja »duha« v vadbene programe začel pridobivati na veljavi. Prav gotovo je to tudi eden od razlogov, da so športni strokovnjaki ponovno odkrili Pilates, ki zagotavlja izjemno učinkovito metodo za izboljšanje tako fizične kakor tudi psihične pripravljenosti.

Dolgo se je vadba izvajala le pod nadzorom fizioterapevtov, zdaj pa Pilates lahko vodijo tudi strokovno usposobljeni inštruktorji, ki so si na specialnih usposabljanjih pridobili ustrezno licenco.

Vadba običajno poteka v majhnih skupinah, da inštruktor lažje nadzira pravilnost tehnike in izvedbe vaj. Ponekod je tudi možno najeti inštruktorja, ki v takem primeru vadbo oblikuje točno za potrebe določenega posameznika, primerno za njegovo telesno pripravljenost in izvajanje vaj tudi nadzira.

Pilates deluje in uspehi so vidni prav kmalu. Navdušujoči rezultati se kažejo predvsem v povečani moči, graciozni drži, pozitivni energiji in izboljšani gibljivosti. Njegovi privrženci prisegajo: »Po 10 vadbah začneš čutiti spremembe, po 20 vadbah vidiš spremembe, po 40 vadbah pa imaš novo telo!«

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

Center za promocijo zdravja

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]