fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kdo je Josef Pilates?

Le kdo še ni slišal za nadvse uspešen vadbeni program imenovan Pilates. In kdo je njegov “oče”?

Joseph Pilates se je rodil leta 1880 v Nemčiji. Preživljal je težko, predvsem zelo bolno otroštvo, saj je trpel za astmo, rahitisom in revmo. Da bi se lažje spopadal z vsemi naštetimi boleznimi je treniral body-building, potapljanje, smučanje in gimnastiko.

Leta 1912 se je preselil v Anglijo, kjer se je preživljal kot boksar, kot trener samoobrambe za angleške detektive, nastopal pa je tudi v cirkusu.

Ob izbruhu prve svetovne vojne so ga, tako kot tudi druge Nemce, premestili v taborišče v Lancaster. Tam je svoj vadbeni program izvajal še z drugimi taboriščniki in gotovo gre prav temu pripisati vse zasluge, da nobeden izmed njih ni umrl med epidemijo gripe, ki je v tem letu pomorila na tisoče Angležev.

Po vojni se je vrnil v rodno Nemčijo, kjer je nadaljeval s svojim vadbenim programom. Nemška vlada je takrat od njega zahtevala, da ga priredi in izvaja za nemško vojsko. Takrat se je odločil, da emigrira v ZDA. Na ladji za Ameriko je spoznal svojo bodočo ženo Claro, s katero je kasneje v New York City odprl studio. V njem je poučeval in izvajal svoj vadbeni program, s čimer je pritegnil pozornost nekaterih zelo znanih plesalcev in plesnih studiev, vključno z velikimi imeni kot sta Martha Graham in George Ballanchine, ki sta k Pilatesu poslala veliko svojih učencev. Njegov studio so obiskali tudi številni telovadci in gledališki igralci. Novi sistem vadbe, ki ga je poimenoval »muscle contrology« je v trenutku osvojil New York.

Kot dokaz učinkovite metode vadbe in izbranih vaj je dočakal zavidanja vredno starost in umrl pri 87 letih.

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

Center za promocijo zdravja

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]