fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kdo je Josef Pilates?

Le kdo še ni slišal za nadvse uspešen vadbeni program imenovan Pilates. In kdo je njegov “oče”?

joseph-pilatesJoseph Pilates se je rodil leta 1880 v Nemčiji. Preživljal je težko, predvsem zelo bolno otroštvo, saj je trpel za astmo, rahitisom in revmo. Da bi se lažje spopadal z vsemi naštetimi boleznimi je treniral body-building, potapljanje, smučanje in gimnastiko.

Leta 1912 se je preselil v Anglijo, kjer se je preživljal kot boksar, kot trener samoobrambe za angleške detektive, nastopal pa je tudi v cirkusu.

Ob izbruhu prve svetovne vojne so ga, tako kot tudi druge Nemce, premestili v taborišče v Lancaster. Tam je svoj vadbeni program izvajal še z drugimi taboriščniki in gotovo gre prav temu pripisati vse zasluge, da nobeden izmed njih ni umrl med epidemijo gripe, ki je v tem letu pomorila na tisoče Angležev.

Po vojni se je vrnil v rodno Nemčijo, kjer je nadaljeval s svojim vadbenim programom. Nemška vlada je takrat od njega zahtevala, da ga priredi in izvaja za nemško vojsko. Takrat se je odločil, da emigrira v ZDA. Na ladji za Ameriko je spoznal svojo bodočo ženo Claro, s katero je kasneje v New York City odprl studio. V njem je poučeval in izvajal svoj vadbeni program, s čimer je pritegnil pozornost nekaterih zelo znanih plesalcev in plesnih studiev, vključno z velikimi imeni kot sta Martha Graham in George Ballanchine, ki sta k Pilatesu poslala veliko svojih učencev. Njegov studio so obiskali tudi številni telovadci in gledališki igralci. Novi sistem vadbe, ki ga je poimenoval »muscle contrology« je v trenutku osvojil New York.

Kot dokaz učinkovite metode vadbe in izbranih vaj je dočakal zavidanja vredno starost in umrl pri 87 letih.

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

Center za promocijo zdravja

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice