fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ogrevanje z infrardečo toploto

OGLASNO SPOROČILO

Na področju ogrevanja prihajajo nove tehnologije, ki počasi zamenjujejo starejše sisteme. Med  njimi je tudi ogrevanje z infrardečo toploto, s tako imenovanimi IR paneli.

Infrardeča toplota je popolnoma naravna toplota. Sonce je vir naravne infrardeče toplote in v poletnem času se vsa naša stanovanja ogrevajo z infrardečo toploto.Sonce ogreje stene, okna, tla in ostale predmete, ti pa potem ogrevajo zrak. Zato so predmeti v poletnih dneh toplejši med 4 in 9 stopinj Celzija. Z uporabo infrardečih panelov, ki pozimi namesto sonca ogrevajo prostor, pa se dvigne temperatura vseh predmetov med 3 in 5 stopinjami Celzija.

Delovanje IR panelov

IR panele, ki delujejo s pomočjo elektrike, se lahko vgrajuje v stanovanje postopoma. Za začetek na primer panele vgradimo le v eno sobo, v kateri imamo težave z obstoječim ogrevanjem, postopoma pa opremimo še preostale sobe. Z vsakim IR panelom lahko posebej krmilimo in prilagajamo temperaturo. Zaradi omenjene lastnosti, da IR paneli ogrevajo predmete, velja pri njihovi uporabi veliko manjša verjetnost za pojav plesni in vlage. IR paneli ne zahtevajo vzdrževanja, ker nimajo nobenih gibljivih delov, črpalk in motorjev pa je njihova življenjska doba skoraj trikrat daljša od preostalih sistemov ogrevanja. Tudi sam poseg je neproblematičen, saj ima vsaka hiša elektriko, ki jo za delovanje koristijo IR paneli, pri sami montaži pa ni velikega posega v prostor.

 

naslovna

 

Praktični prikaz: IR paneli – investicija

Investicija v najboljše IR panele, vključno s termostati in montažo ter energetsko varčno barvo je za 150 m² cca. 6.000 evrov. Stranka je prej uporabljala kurilno olje in ob srednji izolaciji porabila 2.500 evrov na leto.

Z IR paneli je naslednje leto porabila samo 960 evrov. Torej prihranek je 1.540 evrov. Stranki se je investicija povrnila v manj kot 4 letih. Na splošno pa je ocenjeno, da se investicija povrne v treh do petih letih. Preden se odločite za IR ogrevanje, zahtevajte, da se svetovalec oz. Strokovnjak iz podjetja oglasi pri vas in naredi energetski izračun objekta in na podlagi tega naj vam naredijo ponudbo. Odsvetujemo nakup IR panelov prek spletne trgovine, saj je ob napačni izbiri moči panelov lahko poraba tudi do 30 % višja od tiste, ki bi vam jo svetovalo podjetje, ki se profesionalno s tem ukvarja.

Več na www.ekosen.si

Aleš Babič

Strokovnjak za IR ogrevanje

EKOSEN, d.o.o.

 

Članek je bil objavljen reviji Eko dežela.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]