fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

VODA ZA VSE, ob svetovnem dnevu vode 23.3.2019 prireditev Mariborskega vodovoda v Europarku Maribor

Mariborski vodovod je ob letošnjem svetovnem dnevu voda izvedel natečaj, na katerem je zbiral likovna in literarna dela učencev osnovnih šol. Med vsemi prispelimi deli bomo z izbranimi opremili slikanico, v kateri je glavna igralka vidra Vida. Besedilo je prispevala Sebastjana Klepec iz Mariborskega vodovoda.

Zakaj je vidra Vida zbolela in kako je ponovno postala srečna, boste izvedeli na prireditvi ob svetovnem dnevu vode 23.03.2019 med 10. in 12. uro pred trgovino Hervis v mariborskem nakupovalnem središču Europark.

Zgodbo o vidri Vidi, ki je predstavljana tudi v slikanici, si boste lahko ogledali po podelitvi nagrad. Uprizorili jo bodo mladi igralci dramsko gledališkega krožka osnovne šole Pesnica pod vodstvom mentorice ga. Božene Arnejčič. Nastopala bo seveda tudi vidra Vida.

Za podelitev nagrad smo izbrali smo dela učencev 3.a razreda Osnovne šole Draga Kobala (7 učencev), 3.b razreda Osnovne šole Draga Kobala (5 učencev), 5.b razreda Osnovne šole Janka Glazerja (3 učenci), 2.a razreda Osnovne šole Selnica ob Dravi (3 učenci) in 3. razreda Osnovne šole Slava Klavora Maribor (13 učencev).

Več informacij:

Vitafit 041 710-277

ZGODBA O SREČNI VIDRI IN DOBRIH LJUDEH

To je vidra Vida. Ima sijoč in neverjetno gladek temno rjav kožušček. Obraz ji krasi par nagajivih oči. Ima dolge trepalnice in še daljše brčice okoli smrčka. Je odlična plavalka! Pod vodo zdrži tudi 4 minute. Pri plavanju si pomaga z močnim repom, s katerim se poganja skozi vodo. Rada ima ribe, še rajši pa ima čisto vodo. Vendar ni bila vedno tako srečna kot je sedaj…

Nekoč, davno je že tega, se njen kožušček ni več tako svetil. Njene oči so bile žalostne in pri plavanju ni uživala. Bila je sama in strašno nesrečna. »Zakaj?« se sprašujete. Ostala je namreč ena izmed redkih vider na tem območju. Njeni prijatelji so se že davno odselili tja, kjer je bila voda bistra in čista. Tja, kjer v vodi niso plavale smeti, ki so jih ljudje brezbrižno metali vse povsod naokoli. Tja, kjer se v vodo ni izlivala kanalizacija. Tja, kjer so v vodi še živele ribe, ki jih je imela tudi vidra Vida rada za kosilo. A vidra Vida se ni želela preseliti. Rada je imela svoj potok in rada je imela svoj zlati dom.

Zaradi smeti in nevarnih snovi v potoku pa je vidra Vida zbolela. Počutila se je zares zelo slabo. Dobila je vročino in začela ji je izpadati dlaka. Ob potoku jo je povsem našel ribič.

Obnemoglo vidro je odnesel k veterinarju. Veterinar je ribiču povedal, da je vidrin največji sovražnik človek, ki onesnažuje vode v katerih vidre živijo. In če želi, da se bo vidrin kožušček spet svetil tako kot nekoč in da bo vidra spet veselo plavala: naj poskrbi, da bo njen potok čist.

Ribič je za pomoč prosil svoje prijatelje. Na pomoč pa so jim priskočili tudi učenci iz bližnje šole in njihovi starši. S skupnimi močmi so iz brega potoka in iz struge potoka pobrali smeti. Poskrbeli so tudi, da kanalizacija ni bila več speljana v potok pač pa v čistilno napravo. In čez čas je bila voda v potoku spet čista. V bistri vodi so spet plavale ribe in takrat je bil čas, da iz zdravniške oskrbe ribič prinese nazaj domov tudi vidro.

Vidra je bila presenečena, ko je videla kaj so dobri ljudje storili zanjo. Tega res ni pričakovala. Presrečna je zaplavala v bistri vodi, brez smeti. Veselo se je potopila in se igrala z ribami. Po 4 minutah je spet priplavala na površje, veselo pomigala s svojimi dolgimi brki in se tako zahvalila dobrim ljudem, ki so poskrbeli za njen potok.

Če bi vidro radi srečali v naravnem okolju – poskrbite, da bodo potoki, reke in jezera čista. Obnašajte se odgovorno in ne onesnažujte narave! Odpadki ne sodijo v kanalizacijo in v naravo… Vsak izmed nas lahko prispeva svoj košček k varovanju okolja in posledično tudi pitne vode.

Zapisala:

Sebastjana Klepec

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]