fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Agra je zelena

Ekipa portala Vitafit je obiskala 56. Mednarodni živilsko-kmetijski sejem na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni. Zanimalo nas je, koliko sejem namenja pozornosti zelenim rešitvam, okolju, bio prehrani. Precej tega je ponudila Makedonija, država partnerica letošnjega sejma.

Na koncu sejemske ulice boste našli več zelenja. Na levi strani je Biotehnična šola Rakičan pripravila osrednji sejemski vrt.  Vrt ponuja zavetje več kot 300 rastlinam, poleg naših starih sort pa najdete tudi hibride koruze.

PERMAKULTURNI VRT

Ogledate si lahko tudi permakulturni vrt in naravno gradnjo. Permakulturni vrt sedaj upravlja slovenska ekološka semenarna AMARANT po biodinamični metodi. Sejemsko njivo Zeleni dragulji narave upravlja Inštitut za pivovarstvo in hmeljarstvo iz Žalca. V času Agre pa pri slamnati hiški Društvo za permakulturo Slovenije že tretjo leto pripravlja obsežen program drugačnih pristopov s številnimi delavnicami o naravni gradnji, regenerativnem kmetijstvu, ekološki pridelavi semen, sadjarstvu, vrtnarskem orodju ter permakulturi. V osnovi je permakultura orodje celostnega načrtovanja, kjer se inteligenca narave vključuje v človeško okolje. Poleg pridelovanja hrane, ki ugodno vpliva na kvaliteto tal, vode in zraka, se na AGRI predstavlja še z naravno gradnjo.

OGLEDNI NASAD ZELENI DRAGULJI

Na oglednem nasadu Zeleni dragulji narave, ki je plod sodelovanja Ekoci – civilne iniciative Slovenije, Društva za permakulturo Slovenije, IHPS Žalec in Pomurskega sejma, si bodo lahko obiskovalci sejma AGRA ogledali zanimive sonaravne rešitve za pridelavo hrane v času podnebnih sprememb. Za mlade kmetovalce, ki jim je sejem letos še posebej posvečen, za vrtičkarje in vse tiste, ki jih zanima sodoben način sobivanja z naravo, bo nadvse zanimivo, kako v samooskrbnem krogu preživetja uspevajo stare, ohranjene sorte slovenskih kmetijskih in vrtnih rastlin, poljščine, stare sorte žit, medovite rastline in travinje. Poligon Zeleni dragulji narave pa daje letos še poseben poudarek in namenom uporabe lanu, 14 sortam industrijske konoplje ter zdravilnim rastlinam. Namen poligona je tudi preizkus, katere sorte konoplje so najprimernejše za gojenje v Sloveniji (razpis MKGP).

SPREMLJEVALNI PROGRAM

 • srečanje podeželske mladine
 • srečanje mladih kmetov
 • 20. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov
 • srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske
 • srečanje podeželske mladine
 • izbor najtežje buče
 • tekmovanje v vlečenju vrvi
 • tekmovanje v plesanju polke
 • nogometna tekma slovenske vinske reprezentance
 • srečanje sommelierjev in vinskih vitezov
 • 9. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

Sejem Agra je zrastel. Veliko obiskovalcev, velike površine, veliko število razstavljavcev.

Sejem traja od 25. do 30. avgusta.

Več informacij na spletni strani sejma, na tej povezavi.

ekipa Vitafit

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]