fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

NI VSEENO, KAJ JEMO – IZOGNITE SE TIHIM UBIJALCEM!

V želji po uživanju uravnotežene in zdrave prehrane pogosto posegamo po sadju, zelenjavi, žitaricah… Vendar vsa jabolka, solate… na žalost niso najboljša izbira za naše zdravje, saj lahko vsebujejo ostanke pesticidov. Vsak dan namreč z zaužito hrano in vodo vnašamo v svoje telo ostanke nevarnih pesticidov, še posebej s sadjem, zelenjavo, žitaricami in izdelki iz njih. 

Pesticidi, tihi ubijalci, prisotni tudi na slovenskih policah

Kljub temu da takoj po zaužitju hrane obremenjene s pesticidi ne vidimo negativnih učinkov na naše zdravje, pa lahko daljša izpostavljenost ostankom pesticidov škodljivo vpliva na zdravje in povzroča razne bolezni in deformacije, od raka do hormonskih motenj. Posledice se lahko razkrijejo šele čez leta.

S pesticidi obremenjena živila so dandanes žal del vsakdana in se jim težko izognemo. Javno dostopno poročilo o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih  v Sloveniji za leto 2012 (novejši rezultati na žalost niso dosegljivi) kaže, da je kar 50 % živil obremenjenih z ostanki pesticidov. V letu 2012 so našli največ ostankov pesticidov v breskvah, solati, kolerabi, pomarančah, papriki, kitajskem zelju in pomelu. Kar 39,6 % analiziranih vzorcev zelenjave, 83,6 % analiziranih vzorcev sadja in 39 % analiziranih vzorcev žit in izdelkov iz žit je v letu 2012 vsebovalo ostanke pesticidov.

Pogosto se v živilih nahaja celo kombinacija ostankov več različnih pesticidov, učinek kombinacij pa sploh ni znan. Za leto 2012 podatki v Sloveniji žal niso znani. V letu 2011 pa so našli ostanke najmanj dveh različnih pesticidov (ali več) v paradižniku, jabolkih, breskvah, jagodah, hruškah, grozdju in solati, v letu 2010 pa v jabolkih, hruškah, malinah, grozdju, paradižniku. Študije so pokazale, da lahko kombinacija nizke ravni ostankov različnih pesticidov vpliva na telo na popolnoma drugačen način kot posamezne kemikalije izolirano. Študija je pokazala, da je učinek če zaužijemo ostanke treh različnih pesticidov hkrati, enak 100-kratnemu učinku kateregakoli izmed njih, če bi ga zaužili samostojno. Ker se pogosto v enem živilu pojavljajo ostanki več različnih pesticidov, torej sploh ne vemo, kako to vpliva na naše telo, čeprav so količine ostankov posameznih pesticidov pod dovoljeno ravnijo!

 Ne zatiskajmo si oči, da to velja za nerazvite države, saj zgornji podatki dokazujejo ravno nasprotno. Zaradi tega je pomembno, da smo pri izbiri živil pozorni na to, kaj kupujemo.

Izberimo ekološko

Čim večkrat posegajmo po živilih iz ekološke pridelave in predelave! Ekološka živila so visoko kakovostna, z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov, dajejo več energije, krepijo imunski sistem, pozitivno vplivajo na psihofizično stanje in splošno počutje. Poleg tega pa te hrane pojemo manj, da smo siti. Vključujmo v obroke čim več sezonske hrane, saj je takrat sveža in prehransko najbolj bogata.

korenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaradi prepovedi uporabe topnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov (vključno s proizvodi, ki bi lahko vsebovali gensko spremenjene organizme) ter različnih regulatorjev rasti v ekološkem kmetovanju ni pričakovati ostankov teh snovi v pridelkih ali živilih. Takšno garancijo nam lahko dajejo samo ekološko pridelana in predelana živila.

Če je le možno, izberimo ekološka živila s slovenskih kmetij, saj živila niso izpostavljena dolgim transportnim potem in tako obdržijo svežino, več vitaminov in mineralov. Prav tako jih odlikuje poln okus, saj so zelenjava, sadje in žita obrana v obdobju optimalne zrelosti.

EU_organic_logo_x.jpg

 

 

 

 

 

 

Hitro in enostavno do ekoloških kmetij s pomočjo mobilne aplikacije EKO podeželje

Da lahko hitreje in lažje najdemo ekološke kmetije, so razvili znotraj skupine EKO podeželje prvo EKO mobilno aplikacijo, ki na enem mestu združuje ekološke kmetije in ostale ponudnike ekoloških produktov v Sloveniji. Aplikacija omogoča preko GPS signala ali omrežne storitve pridobitev trenutne lokacije posameznika, za katero potem najde ekološke kmetije in njihovo aktualno ponudbo ter izriše pot na zemljevidu do izbrane ekološke kmetije. Če si na primer zaželimo obiska ekološke kmetije, lahko tiste v naši bližini s pomočjo aplikacije hitro najdemo. Aplikacija je dosegljiva v trgovini Google play pod imenom EKO podeželje. Uporaba EKO mobilne aplikacije je brezplačna.

Ekološke kmetije pa lahko iščemo tudi preko spletnega portala www.ekoportal.si, ki na enem mestu združuje številne ekološke kmetije, ki jih lahko zelo hitro najdemo s preprostim iskalnikom in je hkrati zakladnica informacij tako za EKO pridelovalce kot za potrošnike.

Eko portal

EKO hrana direktno s slovenskih ekoloških kmetij

Ekološke kmetije skupine EKO podeželje z.o.o. imajo v ponudbi skozi vse leto kakovostna ekološka živila. Njihove ekološke dobrote so vam na voljo na naslednjih prodajnih kanalih:

Trgovina Zelena točka

Trgovina z izključno slovenskimi pridelki in izdelki v Ljubljani (Citypark) in Murski Soboti (BTC). Več na www.zelena-tocka.si.

Dostava na dom

V spletni trgovini http://lokalno.je/trgovina/ lahko naročite ekološke izdelke in vam jih dostavimo na dom  v Mursko Soboto, Maribor, Celje in Ljubljano.

EKO zabojčki

Vabljeni, da se pridružite partnerskemu kmetovanju, v okviru katerega okoliške ekološke kmetije pripeljejo sveže ekološke dobrote vsak četrtek med 16.00 in 17.00 uro na dvorišče KGZS-Zavod Maribor (Vinarska 14). Prav poseben je občutek, ko ti vsak teden ekološka kmetija pripelje svoje pridelke in ko veš, kdo prideluje hrano zate. 

Zelenjava zabojcek velika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EKO tržnica

Si želite pristnega stika z ekološkimi kmetijami? Vabljeni na ekološko tržnico v Mariboru na Glavni trg vsak petek med 9.00 in 12.00 uro ter v Europark vsako sredo med 14.00 in 19.00 uro.

foto jabolka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več preberite na www.eko-podezelje.si

 

EKO podeželje z.o.o.

info@eko-podezelje.si  www.eko-podezelje.si www.ekoportal

zastavice

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]