fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

MACA (Lepidium meyenii)

Zaradi neuravnotežene prehrane, hitrega dnevnega tempa in  izpostavljenosti stresnim situacijam vedno več moških in žensk v vseh starostnih obdobjih trpi za različnimi zdravstvenimi težavami, ki so posledice sodobnega načina življenja. Pomanjkanje gibanja, fizična ter psihična preobremenjenost in škodljive razvade, kot sta kajenje in prekomerno pitje alkohola, še dodatno oslabijo delovanje naših teles. Farmacevtski  produkti redko delujejo preventivno, osredotočijo se izključno  na specifičnen zdravstveni problem in njihovo uporabo največkrat spremljajo neželeni stranski učinki.  Predvsem pa farmacevtska industrija ne more zavzeti kompleksnosti posameznikovega organizma v celoti. Narava lahko. In to v obliki zdravilne rastline, imenovane Maca.

izkopavanje mace
izkopavanje mace

Maca, rešitev za številne težave sodobnega človeka, raste visoko v perujskih Andih. Je edina užitna rastlina na svetu, ki uspeva na nadmorski višini preko 4.400 metrov, kjer je izpostavljena  ekstremnim vremenskim pogojem (velike temperaturne razlike, visok UV faktor, pomanjkanje kisika in močni vetrovi). Maca črpa svojo moč iz zemlje, bogate z minerali, za svojo zaščito in preživetje pa vsebuje številne, tudi za človeški organizem pomembne  snovi, zaradi katerih jo lahko poimenujemo »čudežni dar narave«.

Prav neprijazno življenjsko okolje in sestava določata raznolikost in intenzivnost njenega delovanja, ki loči Maco od drugih zdravilnih rastlin. Maca Premium tako ni »samo še eno prehransko dopolnilo«, ampak je učinkovitejša in cenovno ugodnejša alternativa mnogim dodatkom, ki so že na trgu.

Kot prehransko dopolnilo se koren Maca posuši in zmelje, pri čemer ostanejo količine in razmerja hranilnih snovi enaka, kot jih je ustvarila narava.

maca
maca

Maca je močan adaptogen. S tem izrazom označujemo zdravilno rastlino, ki poveča moč obrambnega odziva na stres v vseh njegovih oblikah: fizični, čustveni, kemični in biološki. Pozitivno deluje na splošno počutje in krepi imunski sistem. Izboljšuje spomin, koncentracijo ter umske in učne zmožnosti. “Maca Premium” je idealen dodatek za učence, študente in zaposlene s psihičnimi obremenitvami.

maca Premium
maca Premium

Njeni učinki na organizem so posledica 55 aktivnih snovi, med katere sodijo tudi macaini, macaeni in macaidi, ki jih ne najdemo v nobeni drugi rastlini. Po mnenju znanstvenikov slednji spodbujajo glavno žlezo hipofizo pri uravnavanju delovanja celotnega hormonskega sistema v razmerju, edinstvenem za vsakega človeka.

Pozitivni učinki uživanja Mace in s tem uravnoteženega hormonskega sistema so:

– povečanje vitalnosti in vzdržljivosti

– povišanje fizične in mentalne energije ter miselne koncentracije

– povečanje odpornosti in krepitev imunskega sistema

– zmanjšanje čustvenega odziva na stresne situacije in nihanja razpoloženja

– povečanje libida

– uravnavanje menstrualnega ciklusa in PMS simptomov

– povečanje plodnosti pri obeh spolih

– upočasnijo se procesi staranja

– zmanjšanje menopavznih in andropavznih simptomov

– zmanšanje težav s ščitnico

– uravnavanje telesne teže

– izboljšanje kvalitete kože in las

– v povezavi z naravnim kalcijem, selenom (Maca ju vsebuje v izdatni meri),       vitaminom D in gibanjem zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze

Maca vsebuje tudi histidin, tirozin in fenilalanin, bistvene aminokisline za izdelavo nevrotransmiterjev (snovi, ki prenašajo signale v živčnem sistemu in so pomembni za spolno vzburjenje). Prisotni so tudi izotiocianati in glukozinolati, ki dvigujejo libido in povečujejo plodnost pri obeh spolih.

Nenasičene maščobe omega 3,6,9 in kalij so pomembne pri uravnavanju srčno žilnega sistema.

Vitamini B1, B2, B12 in C zagotavljajo presnavljanje ogljikovih hidratov v energijo, rast celic in zadostno proizvodnjo rdečih krvničk.

Sitosterol in stigmasterol znižujeta nivo holesterola, kampesterol preprečuje vnetja pri osteoartritisu.

Kalcij, ki ga Maci najdemo v precej večjih koncentracijah kot v kravjem mleku, ugodno vpliva na delovanje živčnega in krvožilnega sistema ter krepi kosti in zobovje. Maca je zato posebej priporočljiva za otroke in starostnike.

Koren maca vsebuje tudi veliko vlaknin, ki urejujejo prebavo. Bogata je s kvalitetnimi ogljikovimi hidratI, ki zagotavljajo človekemu organizmu kakovosten in takojšen vir energije.

Maca je odlična za vse, ki želijo povečati vzdržljivost in mišično maso. Atleti, dvigovalci uteži, bodibilderji in drugi športniki se zaradi vsebnosti glilkozidnih steroidov v vedno večjem številu obračajo k Maci kot naravni in zdravi alternativi anabolnim steroidom. Posebej priljubljena je med alpinisti in ekstremnimi športniki.

Maca spodbuja uravnoteženo izločanje hormona inzulina. Inzulin omogoči sladkorju v krvi dostop do celic, kjer se ta pretvori v energijo. Uživanje Mace v telesu povečuje toleranco na krvni sladkor in zmanjšuje njegovo količino v krvi. Zato je uživanje Mace priporoćljivo pri težavah z diabetesom. Raziskovalci so odkrili, da Maca znižuje nivo  slabega holesterola – lipoproteinov zelo nizke gostote (VLDL), lipoproteinov nizke gostote (LDL) in trigliceridov. Deluje antioksidativno in pomaga organizmu v borbi s prostimi radikali ter varuje celice pred oksidativnim stresom.  Kot adaptogena rastlina tudi pomaga uravnavati krvni tlak.

Pogoj, da Maca vsebuje zadostno količino zdravilnih učinkovin, je gojenje na čim večji višini z metodo kolobarjenja, pri kateri pridelek posejejo le vsakih pet let. Zato moramo biti pri nakupu pozorni in kupiti maco, ki je v celoti in na primeren način pridelana v andskem visokogorju Peruja. Najkakovostnejša  Maca raste na planoti Junin v okolici kraja Ninacaca. Maco gojijo tudi na nižje ležečih predelih Peruja in Bolivije. Na ta način sicer zmanjšajo stroške pridelave in transporta ter posledično pocenijo končni produkt, hrati pa izničijo bistvo Mace in večino njenih pozitivnih lastnosti.


Maca ne vsebuje rastlinskih hormonov, glutena ali sladkorja. Kontraindikacije na sočasno uživanje z zdravili niso poznane. Presenetljivo je, da se pozitivni učinki v večini primerov pokažejo zelo kmalu. V roku nekaj dni do dveh tednov.

vitaFIT

Komentar

  • …in kako vedeti, da je produkt v naših trgovinah pa RES pravi, torej gojen tako kot mora biti??

Prijava na novice

[recaptcha]