fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kavitacija

Ultrazvočna lipoliza, bolj znana pod imenom kavitacija, je trajno odstranjevanje povečanih maščobnih celic.

Ultrazvočna lipoliza, bolj znana pod imenom kavitacija,

je trajno odstranjevanje povečanih maščobnih celic.

Kavitacija je naravni pojav, ki nastane pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja. Ultrazvočno polje sproži nastanek mehurčkov, ki zrastejo do določene velikosti in se nato sesedejo sami vase. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek). Slednji zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije in minimalne spremembe nastale v pritisku tkiva. S tem je zagotovljena visoka natančnost in selektivnost terapije, saj ostala tkiva (površina kože, žile, živci, mišice) ostanejo nedotaknjena.

Tehnologija kavitacije omogoča koncentracijo energije na točno določeni globini v tkivu, kar zagotavlja selektivno razbitje maščobnih celic v podkožju. Površina kože, žile, živci in mišice pri tem ostanejo nedotaknjeni.
Maščoba iz razbitih maščobnih celic se v obliki trigliceridov izlije v medcelično tekočino, kjer se pod vplivom encimov razgradi v glicerol in proste maščobne kisline. Vodotopni glicerol prodre v krvni obtok in se porabi za energijo. Netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane.
Pri večini »pacientov« so rezultati vidni že po prvem posegu, vendar pa nadaljnji tretmaji še dodatno zmanjšajo količino maščobnih celic na obdelanem delu telesa in s tem tudi njegov obseg.

Rezultati terapije so različni zaradi: vzrokov za nastanek povečanih maščobnih celic, sestave tkiva, predela terapije, starosti, metabolizma, zdravil, hormonskih sprememb. Ti faktorji vplivajo na uspeh terapije s kavitacijo in potrebnih je več terapij za odstranitev ali zmanjšanje maščobnega tkiva na predelih terapije. Rezultati med »pacienti« so različni in prav tako je različno trajanje uspeha, ki ga dosežemo.

Rezultate terapije izboljšamo in ohranimo s spremembo načina življenja, zadostnim uživanjem tekočine, primerno prehrano, uravnoteženim vnosom kalorij in povečano fizično aktivnostjo.

V nadaljevanju še odgovori na nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj…

Kako poteka postopek?

Kavitacija ne zahteva posebnih priprav na terapijo. Po razgovoru, pregledu in izpolnjevanju potrebnih formularjev lahko takoj opravimo poseg. Najprej označimo predel telesa na katerem bomo izvajali UZ lipolizo. Prvi korak je vedno merjenje obsega in fotografiranje predela telesa, ki bo obravnavan. Poseg na vseh predelih telesa se izvaja leže. Na predel telesa se nanese ultrazvočni gel. Sam poseg se izvaja z ultrazvočno glavo s krožnimi gibi preko izbranega dela telesa. Običajno se pri enem posegu obravnava samo en predel (na primer samo trebuh, noge ali zadnjica). Poseg se zaključi s ponovnim merjenjem obsega in fotografiranjem. Sam poseg traja od 20 do 40 minut, odvisno od predela, velikosti predela in debeline maščobnih oblog. Poseg se izvaja simetrično na obeh straneh telesa v enakem trajanju. Za dosego vidnih rezultatov se priporoča 3 do 6 terapij v 2-tedenskih razmakih. S posegi seveda lahko nadaljujete, dokler ne dosežete želene oblike postave. Dopolnilne terapije niso nujnost, vendar pa limfna drenaža, radiofrekvenca ali RDT® terapija bistveno pospešijo presnovo sproščenih maščob in izboljšajo elastičnost kože. Po terapiji ne občutite nelagodja ali bolečine, koža je popolnoma nedotaknjena, zato lahko takoj nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi.

Kako dolgo traja en poseg odstranjevanja povečanih maščobnih celic?

Trajanje posega na določenem delu je različen od predela in njegove velikosti. Sam poseg traja od 20 do 60 minut.

Ali je odstranjevanje povečanih maščobnih celic boleče?

Kavitacija je pojav, ki nastane pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja. Ultrazvočno polje sproži spremembe napetosti v tkivu. Povečane maščobne celice so na vsako spremembo pritiska okoli njih posebej občutljive. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek). Slednji zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije in minimalne spremembe nastale v pritisku tkiva. Tako postopek UZ lipolize, kakor tudi želeni rezultat – razpad povečanih maščobnih celic – nista boleča.

Kaj se občuti med terapijo?

Kavitacijska terapija ne zahteva anestezije. Večinoma jo opisujejo kot prijetno in nebolečo. Manjšo neprijetnost lahko predstavlja le specifičen zvok, ki ga slišite med terapijo, vendar je povsem neškodljiv in izgine takoj, ko niste več v stiku z aplikatorjem. Poleg tega lahko na obravnavanem predelu občutite tudi rahlo toploto, ki pa ne sme biti neprijetna. Če postane moteča, prosite terapevta, naj nanese dodatno količino gela.

Kaj se dogaja po postopku? Kaj se zgodi s sproščeno maščobo?

Maščoba iz razbitih maščobnih celic se v obliki trigliceridov izlije v medcelično tekočino, kjer se pod vplivom encimov razgradi v glicerol in proste maščobne kisline. Vodotopni glicerol prodre v krvni obtok in se porabi za energijo, netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane.

Ali so možni kakršnikoli stranski učinki?

Obstaja možnost manjših stranskih učinkov, kot so začasna rdečina, povečana žeja in slabost takoj po terapiji, ki pa jo enostavno odpravite s povečanim vnosom tekočine. Vsi ti učinki so kratkotrajni in izzvenijo v nekaj urah. Kljub različnim študijam, ki so dokazale varnost te terapije, se kavitacija strogo odsvetuje v primeru akutnih bolezni, bolezni jeter, problemov s strjevanjem krvi, srčnih vzpodbujevalnikih ter med nosečnostjo.

Kakšne rezultate lahko pričakujem?

Kavitacija zagotavlja takojšnje in dolgotrajne rezultate. V večini primerov se obseg obravnavanega predela zmanjša za 2 do 6 cm že po prvi terapiji. Z vsako nadaljnjo terapijo se lahko znebite še nekaj dodatnih centimetrov. Rezultati lahko nihajo od primera do primera, odvisno od same zgradbe tkiva, predela telesa, starosti, metabolizma, nekaterih zdravil in hormonalnih sprememb. Pravilna prehrana in povečana telesna aktivnost sta seveda dobrodošli in lahko precej prispevata k samemu vzdrževanju rezultata terapije.

Nikoli več povečanih maščobnih celic in celulita?

Ko je potrebno število UZ lipoliz – kavitacij opravljeno so na tem predelu maščobne celice uničene.
Vendar se maščobne celice skozi proces regeneracije tkiva obnovijo kar pomeni, da po določenem času telo maščobne celice obnovi. Hitrost regeneracije maščobnih celic je odvisna od potrebe organizma po ustvarjanju le teh in je pogojena z genskim zapisom našega telesa, ki je pri vsakem posamezniku drugačen. Obseg novih maščobnih celic pa neprimerno manjši, pretok limfe je omogočen in s pravilnim prehranjevalnim režimom, z dovolj gibanja in tekočine ostane v mejah neopaznega in nemotečega.

Več informacij na www.celulit.net

Avtorica besedila:

Mojca Vellacher, Medicinsko estetski center Vividus, Maribor

Tel: 02/ 228-2242
GSM: 051/655-750
www.vividus.si
info@vividus.si

manuela

Komentar

  • Sliš se fajn:) Drugač sem pa slišala, da se da prit do podobnih rezultatov tud sam s kremo. Skeyndor ma eno novo, Svelte Contour, k je baje zasnovana na konceptu kavitacije z ultrazvočnim učinkom.

Prijava na novice

[recaptcha]