fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kako odpraviti maščobne obloge in celulit?

Učinkoviti nasveti za odpravo in preprečevanje nastajanja odvečnih maščobnih oblog in celulita!

Luknjičast, pomarančast, nepravilen videz kože, ki nastane zaradi nepravilne porazdelitve podkožne maščobe na določeni površini in ga je najpogosteje najti na stegnih, zadnjici ter na predelu trebuha, popularno imenujemo celulit. Večina žensk ga ima, bolj ali manj izrazitega in na žalost je videti, da postaja z leti še hujši.

Celulit ni samo problem, ki se pojavi pri ljudeh s povečano telesno težo. S tem pojavom se soočajo ženske s povprečno telesno težo in to večinoma suhe ženske. Glede na visok odstotek (od 80 do 95 %) žensk, pri katerih se ta pojav pokaže, nakazuje na biološko nujnost in popolnoma normalne procese v telesu.

Bistven in najpomembnejši faktor je preprečevanje povečevanja maščobnih celic.
Nekaj nasvetov za preprečevanje nastajanja odvečnih maščobnih oblog in celulita:

  1. Voda – ni bolj naravne metode, kot je ta. Mnogi od nas ne spijemo dovolj vode dnevno. S pitjem zadostnih količin vode omogočimo organizmu, da izpere iz telesa strupene snovi. Zadostna količina vode (2- 3 litre dnevno) tudi ojača vezno tkivo, kar preprečuje maščobnim celicam prodiranje proti površini kože.
  2. Masaže – pospešujejo cirkulacijo v predelih prizadetih s celulitom. Masaža prizadetih predelov poveča pretok v krvnih in limfnih kapilarah ter zmanjša možnost kopičenja maščobnih celic in zapiranja medceličnega prostora ter s tem tvorjenja maščobnih skupkov.
  3. Hrana – pravilna prehrana je bistvenega pomena pri preprečevanju nastajanja povečanih maščobnih celic in s tem celulita. Vnos kalorij naj bo kar najbolj enakovreden porabi. Uživanje zadostnih količin svežega sadja in zelenjave bo zagotovilo telesu zadostno količino vitaminov in mineralov. Tkivo in koža bosta močnejša in bolj prekrvavljena.
  4. Rekreacija – redna telesna dejavnost (4-5 krat tedensko 1 uro) bo s pospešenim delovanjem srca zagotovila telesu dobavo potrebnih, prej zaužitih mineralov in vitaminov ter s povečanim dihanjem poskrbela za odstranjevanje odpadnih snovi in strupov iz telesa.

Z uporabo teh nekaj nasvetov v vsakodnevnem življenju vam ne bo potrebno seči po dragih kremah ali zahtevnih medicinskih posegih.

Na žalost samo diete in telovadba ne morejo odpraviti že prekomerno povečanih maščobnih celic. Napredek v tehnologiji današnjih posegov in terapij nam omogoča, da prav s teh težavnih delov telesa odstranimo odvečne centimetre in na teh predelih zgladimo kožo.

Obstajajo terapije, ki bolj ali manj zmanjšajo povečane maščobne celice in za kratek čas omilijo pojav celulita na telesu. Kombinacije masaž, infrardeče svetlobe, IPL-a (angl. Intense Pulse Laser), ročne in strojne limfne drenaže ter vakuumske in ultrazvočne terapije lahko bistveno izboljšajo kvaliteto kolagena, vzpodbudijo in obnovijo limfni in krvni obtok ter izboljšajo tonus kože.

Posegi, ki uničijo povečane maščobne celice in s tem omogočijo limfnim kapilaram, da vsebino maščobnih celic po naravni poti izločijo iz telesa:

  • Injekcijska lipoliza – z injekcijami se v maščobo aplicira naravna snov sojin lecitin (fosfatidilkolin – lipostabil), ki raztaplja maščobo in jo počasi odstranjuje iz telesa.
  • Laserska lipoliza – deluje na principu selektivne fotohipertermije. Skozi milimetrski rez na koži se v maščobno tkivo vstavi kanila z optičnim vlaknom, ki lasersko energijo pretvarja v toploto. Maščobne celice absorbirajo toplotno energijo, se napihnejo in počijo – nastopi lipoliza ali topljenje maščobnih celic.
  • Ultrazvočna lipoliza – kavitacija – ultrazvočno polje sproži nastanek mehurčkov v povečanih maščobnih celicah, ki zrastejo do določene velikosti in se nato sesedejo sami vase. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek). Slednji zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije in minimalne spremembe, nastale ob pritisku tkiva.
  • Mezoterapija (Mesotherapy) – odpravlja probleme z odvečno maščobo in celulitom z injekcijami in malimi odmerki naravnih sestavin, minerali in zdravili v zgornjo plast kože.
  • Elektroporacija z Actyderm sistemom – dobavlja celicam mezoterapevtske preparate za obnovo kolagena in topljenje maščobe v celicah.

Ko je potrebno število posegov opravljeno, so na tem predelu maščobne celice uničene. Vendar se maščobne celice skozi proces regeneracije tkiva obnovijo, kar pomeni, da po določenem času telo maščobne celice obnovi. Hitrost regeneracije maščobnih celic je odvisna od potrebe organizma po ustvarjanju le-teh in je pogojena z genskim zapisom našega telesa, ki je pri vsakem posamezniku drugačen. S posegi je obseg novih maščobnih celic neprimerno manjši, omogočen je pretok limfe, ki s pravilnim prehranjevalnim režimom, z dovolj gibanja in tekočine, ostane v mejah neopaznega in nemotečega.

Strokovnjak bo na pregledu in posvetu določil stopnjo celulita in vam predstavil možne načine odpravljanja odvečnih maščobnih oblog in zmanjšanja celulita.
Vsi načini za zmanjšanje odvečne maščobe in odpravo celulita se lahko uporabljajo posamično ali v kombinaciji, kar je odvisno od vašega osebnega problema.

Kreme in losioni
Celulit je tridimenzionalni problem in zajema ves maščobni predel, ki se razteza od podkožja vse do mišic. Ker je koža sestavljena tako, da nas uspešno ščiti pred zunanjimi dejavniki in vplivi, je kaj malo verjetnosti, da bi sredstva in učinkovine zlahka prodrle skoznjo. Epidermis in tkivo pod njim prepuščata le mikroskopsko majhne delce. Ob pojavi celulita je medcelični prostor maščobnih celic tako zožen, da se med njimi ne vrši transport niti na nivoju limfe. Onemogočena sta prekrvavljenost in dostop učinkovin, ki bi jih poskušali skozi kožo ali z zaužitjem t.i. topilcev maščob in drugih učinkovin spraviti do maščobnih celic in vanje .
Dostaviti učinkovine do same maščobne celice in v njo, pa je, brez injekcijske lipolize, igelne mezoterapije ali posebnih postopkov elektroporacije, nemogoče.
Čeprav izgleda, da uporaba krem in losionov pomaga, je to verjetno zaradi masiranja predelov celulita in s tem povečane prekrvavljenosti ter limfne drenaže. Učinkovine v kremah in losionih ter redna masaža in nega izboljšajo tonus kože. Obnovljena in močnejša koža tako prekrije nepravilnosti, ki jih povzročajo maščobne celice, in celulita ni več videti. Kakorkoli, takojšnje ali začasno izboljšanje, ki ga zaznate, nima nobene zveze med učinkovinami v kremah in losionih ter maščobnimi celicami v vašem telesu.

Več informacij na:

www.celulit.net

Avtorica besedila:

Mojca Vellacher

Vividus – medicinsko estetski center,  Maribor

Tel: 02/ 228-2242
GSM: 051/655-750
www.vividus.si

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]