fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

KAVA!

Vsako jutro vas prebudi in pravega klepeta si brez nje ne predstavljate. A kava ni zgolj dišeči krepčilni napitek! Njena uporabnost se pri polni skodelici ne konča! Vas zanima, kako jo še lahko uporabite?

 

Nekateri si jutra brez kave ne znajo niti predstavljati.
Nekateri si jutra brez kave ne znajo niti predstavljati.

 

Kot gnojilo.
Kavna usedlina je najpogostejši krivec za zamašene odtoke v gospodinjstvu! Ne zlivajte je torej vanj, raje jo uporabite za gnojilo! Preden v zemljo posejete rastline, njihova semena zmešajte s kavno usedlino. Rastline bodo tako bolje uspevale, sestavine kave pa bodo uničile vse škodljive snovi v zemlji!

Proti mravljam.
Mravlje ne marajo kave. Če boste kavno usedlino zlili na mesto, kjer domujejo na vašem vrtu, jih boste tako pregnali. V pomoč pa vam je lahko tudi v kuhinji: na mesta, kje ste v stanovanju opazili mravlje, potresite nekaj zrn kave!

Proti neprijetnemu vonju v hladilniku.
Če se želite znebiti neprijetnih vonjav iz hladilnika, vanj postavite skodelico kavnih zrn.
Po nekaj dneh bo neprijetni vonj izginil.

Za sveža oblačila.
Oblačila bodo zadržala svežino, če boste v omaro postavili nekaj zrn pražene kave.

Turška ali z mlekom?
Vseeno, le da ima kofein. Kava je namreč osvojila simpatije nutricionistov in številnih iz zdravstvenih krogov.
Poudarjajo, da je poživljajoč napitek, seveda v zmernih količinah, dober za nas. Ob tem nizajo pet dokazov, s katerimi utemeljujejo svoje prepričanje.

Pri ženskah preprečuje depresijo
Ena novejših raziskav, ki so jo izvedli na univerzi Harvard, je dokazala, da je pri ženskah, ki redno pijejo kavo, možnost za pojav depresije kar 20 odstotkov manjša kot pri tistih, ki po črnem napitku ne posegajo.

Pri moških zmanjšuje verjetnost raka na prostati
Na podlagi rezultatov še ene raziskave s Harvarda znanstveniki zatrjujejo, da se pri moških, ki dnevno zaužijejo vsaj pet skodelic kave, zmanjša verjetnost nastanka raka na prostati kar za 60 odstotkov, hkrati pa je pri njih za 20 odstotkov manjša verjetnost, da bodo zboleli za katero koli obliko raka na tej žlezi. Pri tem sicer ne povedo, kolikšna je možnost infarkta ob rednem uživanju tolikšne količine tega poživila – mogoče pa se bodo s tem ukvarjali v naslednji raziskavi …

 

Kava je lahko tudi zdrava.
Kava je lahko tudi zdrava.

 

Ščiti pred različnimi oblikami raka glave in vratu
Raziskava, izvedena na univerzi Utah, dokazuje, da je pri osebah, ki na dan zaužijejo štiri skodelice kave, 39 odstotkov manjša verjetnost razvoja raka ustne votline in grla v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo. Redno uživanje kave povezujejo tudi z manjšo možnostjo pojava raka na črevesju, raka jeter in ciroze.

Lahko varuje pred alzheimerjevo boleznijo
Kar nekaj raziskav je proučevalo učinek kofeina na možgane. Poskusi na miših so dokazali, da občutno zmanjšuje kopičenje strupenih proteinov, povezanih z alzheimerjevo boleznijo, ki počasi uničujejo možganske celice. Pri miškah, ki so že pokazale simptome te bolezni, je kofein upočasnil propadanje in pospešil obnavljanje možganskih celic, so povedali znanstveniki s centra za raziskovanje te bolezni na Floridi.

Ščiti pred diabetesom
Številne raziskave dokazujejo, da kava ščiti pred nastankom diabetesa tipa 2: pri ljudeh, ki popijejo tri do štiri skodelice kave vsak dan je možnost za nastanek diabetesa tipa 2 kar za 25 odstotkov manjša v primerjavi s tistimi, ki si privoščijo manj kot dve skodelici dnevno.

“Ko nekdo deli z vami nekaj koristnega, delite tudi vi z drugimi.”

 

vir: Zakaj Alternativa?

 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]