VEGANSKI GOLAŽ
- Čisto zelenjavno juho začinimo s soljo, poprom, čilijevim praškom in z nasekljanim strokom česna. Z mešanico prelijemo sojino meso.
- Rdečo lečo kuhamo cca. 7 minut v veliki količini kropa, nato jo – napol kuhano – prelijemo v cedilo in jo pustimo, da se odcedi. Ravno tako odcedimo tudi fižol iz pločevinke.
- Čebuli, preostali česen in čili drobno sesekljamo. Zeleno, por in bučke narežemo na tanke kolobarčke/ploščice. Korenček naribamo, papriko nareženo na trakce.
- V posodi segrejemo olivno olje in na njem pražimo čebuli, dokler ne postekleni – nato dodamo česen, čili, sladko papriko in kumino ter kratek čas pražimo. Dodamo pretlačen paradižnik, jušno kocko ali prašek ter zeleno in por. Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju, da počasi vre.
- Medtem korenje, papriko in bučko 1 do 2min krepko opečemo na olivnem olju, nato pa skupaj s fižolom in lečo primešamo omaki. Na zmernem ognju kuhamo naprej.
- Sojino meso po potrebi ožamemo in ga na teflon ponvi popečemo na malo olivnega olja. Ko vidimo, da je sojino meso porjavelo/popečeno, ga skupaj s čičeriko dodamo jedi. Čili dodatno začinimo s paradižnikovo mezgo, soljo, poprom, agavinim sirupom in čilijevim praškom.
Zanimivo, čeprav ne vem, kaj je to seltan.