fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kako brez živalskih sestavin preživeti letošnje praznike

VEGANSKI GOLAŽ

200 g sojinih kock
zelenjavna jušna kocka
4 rezine seitana
pol čebule
sojina omaka
sol
rdeča paprika
majaron
3 žlice paradižnikove paste
olivno olje
Po želji lahko dodamo še druge začimbe.
Seitan narežemo na majhne kocke in pokapljamo s sojino omako ter pustimo stati 15 min.
Sojine kocke 10 min kuhamo v jušni osnovi, nato jih precedimo in jih njih iztisnemo vodo.
Na olivnem olju na hitro popražimo čebulo, nato dodamo sojine kocke in seitan. Začinimo z rdečo papriko in čez par minut zalijemo z vodo. Dodamo še sol, ostale začimbe in pasato. Za zgostitev dodamo ščepec moke. Kuhamo približno 20 min.
ČIČERIKA
Za štiri osebe potrebujemo:
100 g čičerike (najbolje že kuhane)
100 ml čiste zelenjavne instant juhe – kocka
sol/poper
pol žličke čilija v prahu
3 stroke česna
100 g drobno sesekljanega sojinega mesa (pri nakupu pazimo, da je soja iz bio pridelave)
100 g rdeče leče
100 g ledvičastega/rjavega fižola (kuhan v pločevinki)
2 čebuli
1 svež rdeč čili
2 stebli zelene
1 steblo pora
1 bučka
2 korenčka
1 rdeča paprika
olivno olje
1 zvrhana čajna žlička sladke paprike
1 žlička zmletega laškega kumina
600 g pretlačenega svežega paradižnika
2 žlici praška za čisto zelenjavno juho ali zelenjavno kocko
2 žlici paradižnikove mezge
agavin sirup
Kalorijska vrednost: 495 kcal na osebo
  1. Čisto zelenjavno juho začinimo s soljo, poprom, čilijevim praškom in z nasekljanim strokom česna. Z mešanico prelijemo sojino meso.
  2. Rdečo lečo kuhamo cca. 7 minut v veliki količini kropa, nato jo – napol kuhano – prelijemo v cedilo in jo pustimo, da se odcedi. Ravno tako odcedimo tudi fižol iz pločevinke.
  3. Čebuli, preostali česen in čili drobno sesekljamo. Zeleno, por in bučke narežemo na tanke kolobarčke/ploščice. Korenček naribamo, papriko nareženo na trakce.
  4. V posodi segrejemo olivno olje in na njem pražimo čebuli, dokler ne postekleni – nato dodamo česen, čili, sladko papriko in kumino ter kratek čas pražimo. Dodamo pretlačen paradižnik, jušno kocko ali prašek ter zeleno in por. Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju, da počasi vre.
  5. Medtem korenje, papriko in bučko 1 do 2min krepko opečemo na olivnem olju, nato pa skupaj s fižolom in lečo primešamo omaki. Na zmernem ognju kuhamo naprej.
  6. Sojino meso po potrebi ožamemo in ga na teflon ponvi popečemo na malo olivnega olja. Ko vidimo, da je sojino meso porjavelo/popečeno, ga skupaj s čičeriko dodamo jedi. Čili dodatno začinimo s paradižnikovo mezgo, soljo, poprom, agavinim sirupom in čilijevim praškom.

JUHA IZ LEČE
Na olju rahlo prepražiš čebulo. Dodaš lečo in na kocke narezan krompir. Zaliješ z vodo. Dodaš
žličko jušne osnove oz. jušno kocko in sol. Kuhaš 20 minut.
KOKOSOVE KOCKE
peki papir
40 dag moke
4.5 dag pecilnega praška
7 dag margarine
2 dcl sladu
3.8 dcl veganske sojine smetane
4 dcl jabolčnega soka
20 dag čokolade
10 dag margarine
25 dag kokosove moke

vitaFIT

Komentar

Prijava na novice

[recaptcha]