fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kaj je celulit?

Znano je, da ima kar 95% žensk bolj ali manj izraženo obliko celulita. Celulit je »obolenje« podkožnega maščevja in vezivnega tkiva oziroma kronični degenerativni proces maščobnega tkiva v podkožju.

Celulit je »obolenje« podkožnega maščevja in vezivnega tkiva oziroma kronični degenerativni proces maščobnega tkiva v podkožju.

Pojavlja se v obliki skupkov maščobnega tkiva v podkožju, obdanih z vezivno ovojnico. Vezivo povzroča motnje v prekrvavitvi maščevja in odtoku tkivne tekočine. Podkožje je slabo prekrvavljeno, vene se podaljšajo in zvijugajo, limfa ali tkivna tekočina zastaja v skupkih. Presnova v maščobnih celicah je prav tako motena. V tkivu se nabirajo odpadne snovi, presnovki in strupi, topni v maščobah. Te spremembe se v koži sprva le tipljejo kot vozličaste odebelitve, kasneje pa jih je moč tudi videti kot pomarančasto, vozlato, spremenjeno kožo. Značilne spremembe v koži so vedno simetrične in se razvijajo postopoma, leta in desetletja dolgo.

Znano je, da ima kar 95% žensk bolj ali manj izraženo obliko celulita.

Če ima ženska dedno dispozicijo za pojav celulita, se lahko ta pojav le zmanjša, ne moremo pa ga popolnoma odstraniti. Zmanjšati ga je moč le z odstranitvijo zunanjih dejavnikov, ki ob prisotni dedni dispoziciji povzročajo nastanek celulita.

Zanimivo je, da ima otrok približno 25 milijard adipocitov  oziroma maščobnih celic. S čezmernim hranjenjem pa se lahko v otroštvu to število poveča tudi do 40 milijard, kar prav gotovo predstavlja osnovo za nastanek celulita v dobi pubertete.

Pri ženskah običajno predstavlja delež maščevja v celotni telesni masi približno 22 odstotkov in pri moških 15 odstotkov. Tudi stres zelo močno vpliva na pojav celulita.

Odstranjevanje celulita temelji na zmanjševanju količine maščob v maščobnih celicah s pomočjo razbijanja vezivnih obročev okrog skupkov maščobnih celic in z odstranitvijo oziroma zmanjšanjem zastajanja tekočine.

Celulit in debelost
Celulit je pogosto, a ne nujno povezan z debelostjo. Vendar celulit ni debelost. Gre za dve povsem različni motnji. Debelost prizadene celo telo, zgradba podkožja se ne spreminja, le maščobne celice vsebujejo več maščob in so zato večje, prav tako maščobne blazinice. Hujšanje koristi. Debelost je povezana s povečano količino maščevja v telesu, medtem ko lahko imajo celulit tudi zelo mlada dekleta s prej premajhno kot povečano količino maščevja in s povsem normalno telesno težo.

Celulit velikokrat ljudje napačno imenujejo celulitis.

Pri celulitisu gre za mikrobno vnetje v podkožju z značilnimi vnetnimi spremembami na koži, medtem ko celulita ne spremljajo nobeni znaki vnetja.
Izraz v širšem pomenu pomeni posebno stanje veznega tkiva, kakršno je pogosto pri ženskah in se navadno pojavi na spodnjih telesnih udih. Koža je boleča na pritisk, čutiti je mogoče boleče otrdline.
Preobremenitev veznega tkiva z maščobo, ki spremlja celulitis, razteza tkivo in vleče vezivne povezke, ki izhajajo iz globine usnjice in dajejo koži videz hrapavosti. Masaže, izsesavanje maščobe, morda tudi hormonsko zdravljenje, lokalne injekcije encimov ter termalno zdravljenje pomagajo pri vnetju podkožnega tkiva.

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]