fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Hrana, ki znižuje holesterol!

Za svoje telo boste naredili veliko že s tem, ko boste v prehrano vključili določena živila, ki uspešno znižujejo raven holesterola.

Holesterol je normalna sestavina človeškega telesa, ki je za naš organizem izjemno pomembna, težave nastanejo le, če je holesterola preveč, saj je vzrok za razvoj številnih bolezni srca in ožilja. Kljub temu, da so ponavadi za zniževanje holesterola potrebna zdravila, lahko zanj poskrbite tudi na naraven način.

Orehi in lešniki
Oreški vsebujejo veliko nenasičenih maščob, vitamina E in magnezija, predvsem pa so pomembni zaradi omega 3 maščobnih kislin, ki vplivajo tudi na zdravje žil. Oreški sicer znižujejo raven holesterola v krvi, a vsebujejo tudi veliko kalorij, jih uživajte v manjših količinah.

 

Oreški vsebujejo veliko nenasičenih maščob. vir slike: www.walnut.net.au
Oreški vsebujejo veliko nenasičenih maščob.
vir slike: www.walnut.net.au

 

Česen
Česen ima več blagodejnih učinkov, saj znižuje holesterol, krvni tlak, tveganje za nastanek krvnih strdkov in odlično deluje kot antioksidant. Seveda tu ne gre za česen v obliki prehranskih dopolnil, ampak v strokih. Za blagodejne učinke naj bi zadostoval že strok česna na dan.

Avokado
Med vsemi vrstami sadja je vsebnost maščob v avokadu najvišja, tri četrtine teh maščob pa je v obliki večkrat nasičenih maščobnih kislin. Avokado vsebuje oleinsko kislino, ki pomaga zniževati holesterol in je idealno živilo za vse, ki se morajo ali želijo odreči maščobam živalskega porekla.

Borovnice
Zaradi velike vsebnosti antioksidantov borovnice veliko pripomorejo k borbi s povišanim holesterolom.

Ribe
Ribe so polne omega 3 maščobnih kislin, ki znižujejo škodljiv holesterol, zdravega pa povečujejo. Med z omega 3 maščobnimi kislinami bogatimi ribami, ki jih morate v svojo prehrano vključiti najmanj dvakrat tedensko, so sardele, losos, skuše in postrvi.

Laneno seme
Rezultati raziskave, ki so jo izvedli na Iowa State Univerzi, so pokazali, da dnevno uživanje treh žlic lanenih semen zmanjša povišan holesterol za 10 odstotkov že v treh mesecih. Laneno seme je namreč bogat vir omega 3 maščobnih kislin, vsebuje pa tudi magnezij, mangan, železo in vitamin E.

Olive in olivno olje
Olivno olje vsebuje ravno pravo kombinacijo antioksidantov, ki znižujejo nevarni holesterol, neškodljiv holesterol pa ostane nedotaknjen. Zdravniki svetujejo zaužitje dveh jedilnih žličk olja na dan, kar vpliva na zdravje srca.

 

Zdravniki svetujejo zaužitje dveh jedilnih žličk olja na dan, kar vpliva na zdravje srca. Vir slike: www.oliveoilexcellence.com
Zdravniki svetujejo zaužitje dveh jedilnih žličk olja na dan, kar vpliva na zdravje srca.
Vir slike: www.oliveoilexcellence.com

 

S čim si še lahko pomagamo pri povišanem holesterolu?

Na nekatere dejavnike povišanega holesterola ne moremo vplivati, vsekakor pa lahko vplivamo na kajenje, nezdravo hrano, premalo telesne dejavnosti in predvsem stresa. Iz prehrane je potrebno izločiti mastne mesne izdelke in zmanjšati porabo soli, priporoča pa se uživanje čim večjih količin sadja in zelenjave.

Za zmanjšanje ravni holesterola v krvi lahko veliko storimo tudi sami, vendar si moramo za zdravo življenje dejansko prizadevati. Težava je v tem, da dejavniki tveganja, kot je povišana raven holesterola, dolgo ne povzročajo težav, zato se jih človek pogosto ne zaveda. Težave nastopijo šele takrat, ko bolezen izbruhne, zato je dobro za svoje zdravje poskrbeti že prej.

Vir: Zakaj Alternativa

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]