fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ekološko kot modna muha ali nuja za zdravje?

Ali ste se kdaj vprašali zakaj smo lahko včasih nosili ista oblačila mi, naši bratje in sestre ter še mogoče kakšen bratranec? Pa po štirih lastnikih niso bila niti približno tako uničena, sprana in raztegnjena kot so danes oblačila, ki jih nekajkrat operemo. Odgovor je popolnoma enostaven.

ekološka oblačila

Dvajset let nazaj je bila ponudba oblačil bistveno manjša. Bila so  dražja in manj dostopna, kot so danes. Zakaj? Ker so bila oblačila pretežno iz bombaža, njegova pridelava pa je bila bolj naravna in manj pospešena s strani rasnih spodbujevalcev, gnojil ter raznih insekticidov in pesticidov. Posledično je bil pridelek nižji, cena pridelave dražja, končni izdelek pa je bil vendarle kvaliteten.

ekološka oblačila

Kar se dogaja danes je popolnoma drugačna zgodba.
Kot vedno večji in bolj strastni potrošniki, narekujemo potrebe trga. Želimo si vedno več, za vedno manj denarja. Na drugi strani so pridelovalci in proizvajalci, ki tem trendom sledijo . Posegajo po vseh sredstvih, ki jim omogočajo čim večji pridelek in čim nižje stroške.

Za pridelavo klasičnega bombaža se v svetu uporablja do 8.000 različnih pesticidov, insekticidov in drugih kemikalij. Za gojenje se uporablja le 3% vseh kmetijskih zemljišč in kar 25% vseh kemičnih pesticidov in gnojil. Ker se škodljivci na kemikalije hitro prilagodijo, se količine iz leta v leto povečujejo. Vse to občutimo na zdravju mi in naši otroci. Bombaževa polja predstavljajo tudi vedno hujše rane na našem planetu, ki zastrupljajo našo mater Zemljo.

ekološka oblačila

Kaj pa ekološka pridelava bombaža?
Pridelovalci ekološkega bombaža uporabljajo za vzgojo rastlin podobne postopke, kot so jih uporabljali tisti izpred dvajset ali trideset let. Da ohranijo kvaliteto zemlje, redno kolobarijo izdelke. Za gnojenje uporabljajo naravni kompost, ki je odličen vir naravnega dušika. Namesto da bi poskušali izkoreniniti vse žuželke s kemikalijami, ekološki kmetje spodbujajo naravne sovražnike in napeljejo škodljivce proč od bombaža s sajenjem raznih drugih pridelkov.

Takšna pridelava zahteva več znanja in potrpljenja, pridelek pa je zato nižji in tudi nekoliko dražji. Vendar so oblačila, ki iz take tkanine nastanejo zdravju in okolju prijazna ter bistveno bolj kvalitetna. Vendar morate biti pri izbiri izdelkov iz ekološkega bombaža previdni. V kolikor izdelek ne nosi certifikata (najbolj strog je GOTS certifikat) je njegov izvor še vedno vprašljiv.

V kolikor želimo narediti nekaj za naš planet in zdravje naših otrok,  je izbira ekoloških oblačil tisto pravo. Da pa bi bila zadovoljna tudi naša denarnica je potrebno nakupovati racionalno. Potrebno se je vprašati a res potrebujemo polno omaro oblačil, ki jih menjamo po nekaj pranjih ali je bolje kupiti nekaj kvalitetnih izdelkov, ki nam bodo res dobro služili? Hkrati pa bomo naredili veliko za svoje zdravje in za okolje, na katerega prepogosto pozabimo.


Več o tem na:  http://vitababy.si/


vitaFIT

Komentarjev

  • Ja, to je res. Čeprav tudi danes niso vsa oblačila, ki so malo cenejša, ravno čisto zanič. Se najde med plevelom tudi kaj zrnja. 🙂

  • bravo…. končno nekaj za naše malčke- zdravo in dobro….saj vemo, da so oblačila pomembna, dotikajo se kože in naj ne prodirajo vanjo škodljive snovi…

Prijava na novice

[recaptcha]