fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Otroci potebujejo zdrave starše

Otroci, ki nimajo zdravih staršev tudi sami niso srečni, pa čeprav so zdravi.

Prav zato je nujno in prednostno, da mi starši poskrbimo, da  bo naše zdravje trdno in stabilno, umirjeno in spoštljivo. Vendar brez zdrave prehrane je to bogatstvo nedosegljivo. V to sem trdno prepričana in ne potrebujem nikor, da me za drag denar prepričuje. Brezplačno mi je to vrednoto dala moja mama in po njej se ravnam.

Da bo vsakdanji način življenja za zgled otrokom moramo starši tudi tako živeti. Ata in mama iz službe naravnost domov, k otrokom. Ko so otroci še majhni zvečer ne na fitnes in na »čvek« s prijateljicami – prijatelji. Zvečer se mora  cela družina pravočasno umirit, nekaj lahkega pojesti – obrok brez poživil in zgodaj spat, da lahko zjutraj brez jeze vstanemo. Sicer nas vse, po krivici tudi otroke, čaka stres že od večera do jutra, od jutra do večera. Če ni mame ali ni očeta doma, pa bi mogoče lahko bil, ni večerje, ni naloge, ni spokojnosti, to resno načenja zdravje mnogih otrok. Prijatelje lahko zamenjamo, če nas ne razumejo, da so nam trenutno bolj pomebni naši otroci, kot oni. Otrok ne moremo zamenjati, so samo naši, za vedno. Zato se splača, da jim nudimo lepo in kolikor toliko mirno odraščanje in zdravo hrano. Če bomo z njimi kolikor smo le lahko, si ne bomo  kasnejeočitali zakaj nismo storili malo več, zakaj niso otroci takšni kot si želimo, da bi bili, zakaj so tako bolehni, zakaj ne znajo nič samostojno skuhati. Mnogi otroci so pri 10 letih v kuhinji zelo spretni in samostojni. Te otroke so starši urili že od majhnih nog.

Čas, ko smo skupaj z otroki je seveda treba napolniti z neko vsebino. Predlagam, da jih čimprej, že po drugem letu uvajate v kuharijo, da bodo znali delati in ceniti živila, hrano, delo tistih, ki hrano pridelujejo. Da bodo še pravočasno bodo spoznali okuse kislega zelja, repe, česna, medu, vonja po buhteljnih …jih je treba peljati vsaj na kmečko tržnico ali še bolje na kmete. Že zelo majhni lahko trgajo solato, peteršilj …s prstki lupijo česen, čebulo, ….sejejo moko, drobtine, zdrob… kasneje gnestejo testo za kruh, pico …večji,  ko dosežejo štedilnik ( žal so arhitekti kuhinj pozabili na otroke) pa kar kuhat. Vendar  pozor! NIKOLI IN NIKDAR ne smemo segrevati olja, masti. Ampak začnemo kuhati vse na hladen začetek. To pomeni, da skoraj vse (razen testenin in riža) damo vse v hladno kozico, ponev, pekač in postavimo na hladen štedilnik ali damo v hladno pečico. Le kvašene izdelke: kruh, pica, potica, buhteljni …vzhajamo le polovice nato damo v hladno pečico. Za jajčka na oko najprej segrejemo ponvico, nato dodamo malo olja in v hladno olje stresemo ubita jajčka in povečamo temperaturo. Na enak način začnemo peči krompir, kalamare, pohane zrezke ….Starši se sprašujejo, zakaj otroci ne marajo jesti zelenjave. Po mojih izkušnjah jo predolgo kuhajo, s paličnim zmiksajo, gratinirajo in na koncu je vse prekuhano in brez okusa. Zato svetujem, da naribano zelenjavo in malo krompirja damo kuhat v malo hladne vode, kanček olja, nič soli in kuhamo 15 – 20 minut. Potlačimo z lesenim betom in šele na koncu dodamo olje ali maslo. Če želimo mineštro, dodamo ribano kašo ali testenine, nekaj zrn kuhanega fižola in nalijemo malo več vroče vode. Ne dodajajte smetane, prosim! Smetana je koncentrirana maščoba, ki maši žile. Zato je v zadnjem času zelo veliko majhnih otrok z visokim holesterolom, na meji invalidnosti.

Dragi starši, slaščice in čokolado nujno zamenjajte za neškropljena jabolka, hruške, domače suho sadje, čokoladne namaze pa za domačo marmelado in med. Sladkorna bolezen je pri majhnih otrocih v velikem porastu, zasvojenost s čokolado pa še večja! Morske ribe operite v osoljeni vodi – svežih ali odtaljenih rib ne namakajte v več kot pet minut. Perite jih le toliko časa, da je voda čista potem jih ni potrebno soliti. V hrano za otroke ne dodajajte alkohola, prave kave in nobenih umetnih dodatkov. Hrana za otroke je hrana za OTROKE in pika. Tega se moramo odrasli dobro zavedati, ko kuhamo za zanje. Hrana za športnike je hrana za športnike, hrana za stare ljudi, ko nimajo – nimamo več svojih zob (vsi se boste postarali, je rekla moja mama) je zopet drugačna. Tudi nas starejših mnogi mladi ne razumejo, da ne moremo jesti zrezkov in hrane al,dente. Veste kaj, HRANA NA ŽLICO je že stoletja  s l o v e n s k a  posebnost, zato jo očujvajmo skupaj. Primerna je za vse generacije. Je najcenejša, je ekološka, ker damo vse sestavine v en lonec in solimo samo enkrat. Manj jedi je manj soli! Če je treba jo malo potlačimo z ročno tlačilko. Gosta in pečena hrana nam je bila vsiljena. Tudi televizijska hrana z veliko različnimi obroki in s sladico na koncu je le za nedeljsko kosilo ali za praznike. Za vsak dan je en kuhan obrok, ostalo je sveža hrana. Torej 50 do 60% kuhane in 40 % sveže hrane za en obrok.

Vse to, kar sem vam napisala so znali že naši starši. Res pa je, da je primorski način kuhanja na hladen začetek in dodajanje olja na koncu bolj varen in bolj zdrav za vse. Toplo vam ga priporočam.

Moški si želijo in kuhajo bolj mastno, zapečeno in mesnato hrano – na jang način, dodajajo tudi alkohol v jedi. Vse to pa ni primerno za otroke. Znajo pa otroke odločneje vzgajati. Ženske kuhamo milejšo hrano – jin , ki je bolj materinska, lažja in primernejša za otroke. Ne znamo pa dosledno vzgajati ampak bolj razvajati otroke, kar pa je naša velika napaka. Prišel je čas, ko naj tudi očetje vzgajajo, posebno pri prehrani in delu. Enotna vzgoja je tista zlata sredina. Srečni so tisti otroci, ki so jo deležni.

(Recepte za zgoraj omenjene jedi najdete v moji novi knjigi Mamica, nauči me kuhati, ki je ni v knjigarnah ampak le v moji samozaložbi).

Otroška kuharica, Emilija Pavlič o41 748 972

info@emilijapavlic.si

www.emilijapavlic.si/

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]