fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ekološki mlečni izdelki

Mleko je osnovno živilo. Zato je še toliko nujnejše, da se zavedamo prednosti, ki jih prinaša ekološko pridelano in predelano mleko!

Zakaj ekološko mleko in mlečni izdelki?

Vse kar krava pojè, konča v mleku. Zato.

Res je, da je mleko osnovno živilo. Zato je še toliko nujnejše, da se zavedamo prednosti, ki jih prinaša ekološko pridelano in predelano mleko!

BIO mleko iz mlekarne Krepko je sveže, polnovredno, nehomogenizirano ekološko mleko in že z manjšo količino zaužitega mleka zadostimo dnevnim potrebam po mineralih in vitaminih. Se pravi, da zaužijemo celostno živilo, ki nudi vse, kar potrebuje naš organizem, hkrati pa je tudi veliko polnejšega okusa kot konvencionalno mleko.

Enako velja tudi za vse ostale BIO mlečne izdelke, ki prihajajo iz mlekarne Krepko in so predelani iz slovenskega ekološkega mleka.

Z rednim uživanjem ekoloških mlečnih izdelkov:

  • zmanjšamo vnos škodljivih snovi v svoje telo (NI pesticidov, hormonov, anibiotikov…),
  • pridobimo več koristnih naravnih vitaminov in mineralov,
  • z zdravim načinom življenja smo dober zgled svojim otrokom,
  • prispevamo k manjšemu onesnaževanju okolja (varujemo podtalnico).

Zanimivo in poučno!

Vsaka ženska, ki je dojila ve, kako je vsaka sprememba v njeni prehrani vplivala na kolike ali druge reakcije pri otroku. V mleko se je „zapisala” vsaka sprememba v prehrani matere. Kravje mleko tu ni izjema. Vse kar krava pojè, prej ali slej konča v mleku.

Večina konvencionalnega mleka, ki ga pravzaprav edinega poznamo, prihaja od krav, privezanih na enem mestu ali stisnjenih na 2 m2 življenjskega prostora, ob umetni svetlobi in slabem prezračevanju. V konvencionalni prireji mleka je vse podrejeno ekonomiji: pridelati čim več mleka s čim več tolšče!

Na konvencionalni kmetiji, pašnike in površine, na katerih pridelujejo krmo, izdatno gnojijo tudi z umetnimi gnojili (za razliko od ekološke kmetije, kjer je omejena celo raba domačega hlevskega gnoja), s kemijo zatirajo plevel, škodljivce in bolezni rastlin. Zaradi povečanja mlečnosti, krave krmijo z močnimi krmili, ki pogosto vsebujejo hormone oz. zaradi zdravstvene preventive tudi vitamine in antibiotike.

Intenzivno pridelano konvencionalno mleko zahteva tehnološko intenzivno konvencionalno predelavo. Visoko pasterizacijo, totalno homogenizacijo, celo sterilizacijo.

O omenjenih posegih v mleko se lahko prepričamo tudi sami, saj ga lahko dneve in dneve pustimo odprtega na mizi in večinoma se ne bo nič zgodilo. Celo če se pokvari, ne postane skisano, temveč neprijetno grenko. Se vam zdi, to, da se nekaj sploh ne spreminja, znak življenja? Tako predelano mleko ne more spodbujati življenja v človeku!

KAR JE V MLEKU DOBREGA, JE DOSTOPNO LE V ŽIVEM IN ZDRAVEM, EKOLOŠKO PRIDELANEM  IN EKOLOŠKO MINIMALNO PREDELANEM MLEKU.

V ekološki pridelavi mleka veljajo visoki standardi za dobrobit živali, ki ne smejo biti priklenjene na verigi iin imajo v odprtem hlevu 5 m2 prostora, vsaj 180 dni na leto pa se morajo pasti na pašnikih. Ekološke krave morajo hraniti le z ekološko pridelano krmo, prepovedana je uporaba hormonov (za povečanje mlečnosti krav) ter preventivna uporaba antibiotikov in drugih zdravil.

Vsi ti standardi in kotrola izvajanja stardardov jamčijo, da je tako pridelano mleko najvišje kakovosti in zato najbolj primerno za vse nas, posebej pa je nujno za zdravje naših otrok in mladostnikov. Zakaj? Posebej občutljivi so otroški organizmi. V času rasti otroci zaužijejo več hrane in pijače na kilogram telesne teže kakor odrasli. Hrana in pijača, onesnaženi z ostanki gnojil, herbicidov in težkimi kovinami, sta tako lahko razlog za kronično izpostavljanje tem kontaminantom in s tem posledično škodljivo vplivata na zdravje.

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]