fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ecover diha z naravo

Oglasno sporočilo

O Ecoverju

 

Podjetje Ecover je pred več kot 30-imi leti ustanovil Frans Bogaerts v Belgiji.  Njegov cilj je bil razviti izdelke, ki bodo učinkoviti in ne bodo imeli negativnega vpliva na okolje. Pri razvoju teh izdelkov je bil Ecover pionir v svetu. Usmerili so se k razvoju sredstev za pranje brez fosfatov, še preden so bili fosfati zaznani kot ekološki problem. Tako so razvili izdelke, ki zadovoljujejo najstrožje okoljevarstvene kriterije, kot so hitra in popolna biološka razgradnja, minimalen vpliv na vodno floro in favno in uporaba obnovljivih surovin.

Danes je Ecover največji svetovni proizvajalec ekoloških sredstev za pranje in čiščenje


Cilj podjetja Ecover

Cilj podjetja Ecover je razviti zmogljive, učinkovite in trajne rešitve, ki zadovoljijo človeške rešitve na področju higijene.

Prva ekološka tovarna

 • Ecover Malle, Belgija – 1992
 • Prva ekološka tovarna na svetu
 • Zelena, travnata streha
 • Konstrukcija iz okolja prijaznih gradbenih sestavin
 • Ekološka naprava za pripravo vode
 • Tržni vodja pri ekološki porabi energije in ravnanju z odpadki
 • Atrakcija za medije in obiskovalce, z več kot 1.000 obiski na leto

 

 

Ekološka tovarna Ecover, Malle Belgija
Ekološka tovarna Ecover, Malle Belgija

 

 

Ecover koncept

Ecover koncept temelji na dveh stebrih:

Odlična moč pranja in čiščenja

Proizvodnja izdelkov, ki, kar se tiče učinka, učinkovitosti in prijaznosti do okolja ob uporabi, za konvencionalnimi proizvodi v ničemer ne zaostajajo.  Celo več, v nekaterih kriterijih jih tudi prekašajo

Trajna kvaliteta

Od izbire surovin, preko stalnega optimiranja proizvodnjih metod, do popolne razgradnje končnega izdelka, izpolnjuje Ecover vse ekološke, ekonomske in socialne zahteve.

Ecover ekološka politika

Surovine

Izdelki Ecover so narejeni iz sestavin rastlinskega in mineralnega izvora, ki prinašajo dve pomembni prednosti:

Surovine so obnovljive. Lahko ponovno zrastejo ali pa se regenerirajo ter so tako trajne.

Odpirajo brezmejne možnosti uporabe in predelave. Tudi plastiko je mogoče dandanes proizvesti iz rastlinskih substanc.

Za razliko od teh, se v proizvodnji konvencionalnih izdelkov za pranje in čiščenje uporabljajo surovine iz nafte. Nafta ni obnovljiv vir, je praktično že skoraj izčrpana. Črpanje, predelava in poraba nafte predstavlja za nas nesprejemljivo obremenitev za okolje.

 

 

Ecover tekoči detergent za pranje perila
Ecover tekoči detergent za pranje perila

 

 

Embalaža

Ecover je še posebej skrben pri izbiri materiala za embalažo. Poskušajo uporabiti tako malo embalaže, kolikor je to mogoče. Poleg tega se trudijo, da material, koliko krat je mogoče, ponovno uporabijo.

Vsi uporabljeni materiali za embalažo so enostavni za recikliranje.  Posledično razmišljajo tudi o potencialih novih pakiranj, ki bi odgovarjali še višjim ekološkim merilom.

Tako imajo dolgoročen tim razvojnih specialistov, ki delajo  na razvojnih programih za embalažo.

Eden od največjih uspehov pri razvoju emabalže je uvedba nove, zelene plastenke za vse tekoče proizvode Ecover. Plastenke so narejene iz zelenega Polietilena (PE). S tem je Ecover prvi proizvajalec sredstev za pranje in čiščenje, ki uporablja 100% zelen Polietilen. Do sedaj so se uporabljale mešanice, ki so poleg zelenega Polietilena vsebovale deleže konvencionalnega Polietilena. Surovina za proizvodnjo zelene plastenke pa se uporablja sladkorni trs. S tem so plastenke Ecover popolnoma razgradljive. V bližnji prihodnosti bodo tudi zamaški in pršila na plastenkah, kakor tudi folija za etikete narejeni iz zelenega Polietilena. S tem bo Ecover prihranil 2.500 ton CO2.

 

 

plastična embalaže izdelkov Ecover ima certifikat, da je plastika popolnoma razgradljiva
plastična embalaže izdelkov Ecover ima certifikat, da je plastika popolnoma razgradljiva

 

 

Poleg plastenk, so tudi v pršilih pri določenih izdelkih razvili in uporabili novo pršilno glavo, ki je razgradljiva. Prav tako pa omogoča boljše pršenje izdelka in lažje doziranje.

V letu 2012 je Ecover lansiral na tržišče svoje izdelke v novem designu. Izdelki so tako z uporabo več barv, svežine designa postali bolj dinamični in privlačni za potrošnika.

Biološka razgradljivost

Sedanja EU zakonodaja zahteva, da mora 60% aktivnih pralnih substanc vgrajenih v pralna in čistilna sredstva biti popolnoma razgradljivih v 28 dneh. Na koncu popolne biološke razgradnje ostanejo voda, CO2 in minerali, katere živa narava lahko absorbira. Vendar ta zakonodaha velja le za aktivne pralne substance, ki v bistvu  predstavljajo 3% do 20% celotnega konvencionalnega izdelka. Pa še te se lahko razgradijo samo, če je prisoten kisik za razgradnjo.

Ecover gre dalje. Uporabljajo izključno surovine, ki se, tudi v s kisikom revnih razmerah, popolnoma razgradijo, tako da od celotnega izdelka ostanejo le voda, CO2 in minerali. To pomeni, da se vse sestavine popolnoma razgradijo, ne samo aktivne pralne substance – in to v aerobnem, kakor tudi anaerobnem okolju.

 

 

Ecover izdelki nimajo negativnega vpliva na vodno floro in favno
Ecover izdelki nimajo negativnega vpliva na vodno floro in favno

 

 

Ecover proizvodi

Zakaj so Ecover proizvodi tako edinstveni? Ker so:

 • Zmogljivi, učinkoviti in ekološki
 • Iz rastlinskih in mineralnih surovin
 • Hitro in popolnoma biološko razgradljivi
 • Minimalen vpliv na vodno floro in fauno
 • Sveži vonji iz rastlinskih ekstraktov
 • Nežni za kožo
 • Nobenih poskusov na živalih
 • Popolnoma varni za septične zbiralnike

Ecover Izdelki se trenutno prodajajo v 26 državah, tako v Supermarket verigah, v verigah drogerij, kakor tudi v Bio specializiranih prodajalnah

 

 

Ecover prašek za pranje perila
Ecover prašek za pranje perila

 

 

vitaFIT

Komentar

 • Objava mi je všeč in z zadovoljstvom lahko ugotovim, da se vedno znova prav odločim, ko izberem izdelke Ecover. Uporabljam jih odkar so se pojavili na slovenskem tržišču. Pralni praški oz. tekoči detergent za pranje perila je učinkovit in dobro odstrani madeže. Zadovoljna sem tudi z mehčalcem, čistili za kopalnico, WC in steklo. Uporabljam tudi tablete za pomivanje posode in detergent za ročno pomivanje posode. Všeč mi je, da so na našem tržišču na voljo izdelki, ki so uporabniku in okolju prijazni, zato je prav, da tudi portošniki z uporabo takšnih proizvodov skrbimo za naravo, pa seveda tudi za svoje zdravje

Prijava na novice

[recaptcha]