fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

ECOVER – EKOLOŠKE TOVARNE

Ekološke tovarne

Ecover ima v lasti dve ekološki tovarni, ki ponazarjata Ecoverjeve osnovne vrednote in način poslovanja. To je pomembno tako za zaposlene, potrošnike, kakor tudi za okolje v katerem tovarne so. Ecover tovarni sta zasnovani tako, da učinkovito uporabljata energijo in da je proizvodnja sama zelo čista. Tovarni delujeta učinkovito in varujeta vodne vire v okolici.

Malle Belgija

Ecover je zgradil prvo tovrstno ekološko tovarno na svetu v letu 1992 v Belgiji, v mestu Malle.

Zgradba je orientirana tako, da spremlja gibanje sonca od vzhoda proti zahodu. Strateško postavljena strešna okna omogočajo maksimalen vstop dnevni svetlobi, kar bistveno zmanjša potrebo po umetni svetlobi.

Konstrukcijo zgradbe sestavljajo leseni tramovi, narejeni iz evropskih borovcev. Notranje stene so zgrajene iz posebnih zidakov Poro+, ki so narejeni iz mešanice ilovice, lesne mase in premogovega prahu. Tla, kjer se premikajo težka vozila so narejena iz močnih materialov, kjer pa teh vozil ni, so narejena iz lesa.

Tovarna v Malle se razširja na cca. 9.000 m² , prekriva pa jo 6.000 m² velika zelena streha. Sestavljena je iz treh slojev, vsi so naravnega izvora. Vsi sestavni elementi strehe omogočajo odlično termalno in zvočno izolacijo v vseh letnih časih. V tovarni, ki nima centralnega gretja, niti klimatske naprave, ni nikoli hladneje kakor 4° C ali topleje kakor 26°C. V zimskem času se uporablja gretje le tam, kjer je to potrebno zaradi nemotenega delovanja, gretje pa deluje na osnovi naravnega plina.

Boulogne-sur-mer, France

Zaradi povečanega obsega poslovanja, tovarna v Belgiji ni več zadoščala za zadovoljevanje potreb prodaje. Tako je postala nujna izgradnja druge tovarne. V letu 2007 so pri Ecoverju našli idealno lokacijo za izgradnjo le te in sicer v Parc Paysager d’Activités de Landacres, v novi industrijski coni blizu kraja Boulogne-sur-mer. Industrijska cona se nahaja v ruralnem  zelenem okolju in je namenjena samo podjetjem, ki gojijo spoštovanje do narave.

Pri izgradnji tovarne so bili upoštevani prav vsi dejavniki, ki bi lahko negativno vplivali na ljudi, ki živijo v okolici tovarne (glasnost delovanja tovarne, uporaba umetne svetlobe ..itd) . Še več, vsi pomembni dejavniki pri izgradnji in delovanju (velikost tovarne, barve zunanjosti, oblika tovarne, gradbeni materiali…) so izbrani tako, da se popolnoma ujemajo z okolico. Tudi oblika strešne konstrukcije je narejena tako, da sovpada z okoliškimi griči.

Velikost tovarne v Franciji je cca. 10.000 m² od tega je 8.000 m² zelena streha Zelo pomembna je tudi uporaba vode. Deževnico zbirajo, jo reciklirajo in uporabljajo v toaletah in kopalnicah, prav tako pa za vzdrževanje zgradbe in strojev.

 

oglasno sporočilo

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]