VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Boj proti odvečnim kilogramom

Čas je za hujšanje? Ne pozabite: k čudodelnim preparatom se zatekajo naivneži, ki jim za svoje zdravje ni prav dosti mar in bi po poti najmanjšega napora radi dosegli cilj.

K čudodelnim preparatom se zatekajo naivneži, ki jim za svoje zdravje ni prav dosti mar in bi po poti najmanjšega napora radi dosegli cilj. Toda brez nič ni nič in “brez muje se še čevelj ne obuje!

Pri uspešni metodi hujšanja  ni odločilno koliko, temveč kaj in kako jeste.

Izjemno pomembno vlogo pa ima telesna dejavnost.

Pogled v ogledalo

Ko pospravimo topla oblačila, se zavedamo, da bo prav kmalu prišlo poletje. Oblačenje postane bolj sproščeno in vsak odvečni kilogram nas začne motiti. Prvič zato, ker bi radi imeli idealno postavo, drugič pa iz povsem praktičnih razlogov, saj se dejansko bolje počutimo, če imamo na sebi čim manj odvečne maščobe.

Vsakdo izmed nas vsaj približno pozna svojo idealno težo in postavo. Včasih se zredimo le za nekaj kilogramov, pa že imamo občutek, da so nam popolnoma pokvarili postavo. Pri ženskah so te nevšečnosti še večje, ker se nam zaradi delovanja ženskih spolnih hormonov maščoba razporeja le na določenih delih.

Če se kritično postavite pred ogledalo in če ste ena izmed tistih, ki so se pozimi nekoliko preveč sprostile, potem boste prav gotovo ugotovile, da imate odvečno maščobo na stegnih, bokih, trebuhu, zadnjici, na vratu in nadlahteh. V hujših primerih je videti, kot da bi na sebi imele jahalne hlače.

Kadar hujšamo, se celice izpraznijo, kadar pa malo “popustimo”, se takoj spet napolnijo in pogosto še povečajo svojo prostornino. Nenadzorovane in pogoste shujševalne diete so nasploh škodljive, saj negativno vplivajo na bazalni metabolizem.

Med shujševalnimi dietami se organizem navadi, da preživi z manj kalorijami, ko pa z diete spet preidemo na redno prehranjevanje, je za organizem to takoj preveč hrane in kalorij. Zato se tudi kilogrami takoj spet vrnejo. In govorimo o tako imenovane jo jo efektu.

Še preden se začne sezona kopalk in kratkih oblek, razmislite o svojih prehrambenih navadah in se seznanite z učinkovito borbo z odvečnimi kilogrami. Zdaj je pravi čas za to! Ne čakajte na poletje in poskrbite za svoje telo že zdaj. Če boste vztrajni, boste prav gotovo uspeli.

Najnovejše raziskave  kažejo na to, da je vsak šesti prebivalec razvitih držav predebel. Največ problemov povečane telesne teže se pojavi zlasti v obdobju od 35. do 55. leta. Dandanes pa ima probleme s težo tudi zelo veliko šoloobveznih otrok in najstnikov.

Zrediti se pomeni povečati število maščobnih celic in zato je pomembno, da vsi tisti, ki so že kdaj bili pretežki, pozorno nadzorujejo svojo lastno prehrano.

Vsaka “napakica” se namreč takoj maščuje, saj so celice pripravljene ujeti vsako še tako majhno količino energije, zaužito “tako za zraven”.

Število maščobnih celic se lahko poveča v odraslih letih, predvsem pa, ko je otrok še v maminem trebuhu in v prvem letu življenja. Presnova, telesna zgradba, način življenja, vrsta prehrane, pa tudi slabe navade vplivajo na človekovo težo skozi vse življenje.

Avtorica besedila:

Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike, FŠ, AFA in ACE

Center za promocijo zdravja, tel.: 070/730-166; e-mail: manuela.zalek@siol.net

manuela

Komentar

Prijava na novice

[recaptcha]