fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Aleksandra Veble posluša svoje telo

V Ameriki živeča pisateljico slovenskih korenin Aleksandra Veble bo gostja na naslednji Vitafit  celodnevni prireditvi, ki bo dne 1.12.2012  v Mercator centru Maribor. Aleksandra bo na omenjeni prireditvi postala ambasadorka našega portala.

 Preberimo si koliko se Aleksandra giblje in  kaj ji gibanje pravzaprav pomeni.

Pogosto grem v park, da opazujem ljudi: ženske, moške in seveda otroke. Njihova oblačila me ne zanimajo, njihova govorica me ne zanima, zanima me ”govorica” telesa, kako se gibljejo. Zdrav otrok je najbolj gibljivo bitje, njegove mišice so v neprestani motoriki tekom dneva, kar me spominja na besede moje matere, da imajo otroci sršene v riti. In vsi vemo, kako je z otrokom, ko se ti ”sršeni” umirijo, otrok zvečer zaspi. Telo počiva in v najhujših primerih, o, joj,če se zjutraj ne zbudi aktiven in vesel, je z njim nekaj narobe. Motorika, ali gibljivost je znak dobrega počutja ne samo pri otrocih, pri nas vseh živih bitjih.

Pa verjemite mi, da je tako malo potrebno, da sebe, tukaj mislim že na nas osebe starejšega značaja, da smo v ritmu dnevnega gibanja. Ni potrebna trenirka, športni copati, telovadnica, športne rekviziti, niti ne kolo, da sebe spravimo v gibanje skozi celi dan.

Kakor sem že omenila, jutranje prebujanje in raztezanje udov že v postelji je dober znak. Ne bi nikomur želela soliti pamet, a iz svojih izkušenj vam lahko zaupam, da je seks vodilni ”motor” dneva pri partnerjih, ki si seks želijo.

Z leti upada motorika, a to le zato, ker ne motiviramo možgane, ki bi ukazali mišicam, da je čas za gibanje. Pred leti sem v privatni telovadnici vodila kar nekaj let tri skupine starejših deklic, dvakrat na teden. Včasih se nam je pridružil tudi kakšen moški, predvsem tisti, ki je sosedo opazil, da je pričela normalno hoditi brez bolečin. Ne samo, da so nekatere bolečine izginile, tudi ostale ”zaspane” napake so izginile: spanec se je povrnil, prebava se je uredila, sproščenost mišic na obrazu in lep ženski nasmeh je nadomestil čemernost, telo je postalo bolj gibljivo. Ni pa nujno, da so kilogrami takoj ”izhlapeli”. Nasprotno, včasih se celo kilaža poveča, ker se poveča mišična masa, a zato obseg v pasu in okoli zadnjice se zmanjša. Obleke in krila se naenkrat ”raztegnejo”. Moja zvrst telovadbe je bila zelo umirjena, počasna in temeljita. Nobena mišica ni smela počivati, a predvsem sem zahtevala od vseh prisotnih pravilno dihanje med vadbo. Enako čisti in sveži zrak. Ni mi takoj uspelo imeti odprtih oken,v telovadnici, dokler nisem napolnila balone in deklicam dokazala, da prepiha ni v telovadnici, če so okna odprta in to le zgornji del. Po drugi strani pa še danes zatrjujem, da prepih ne povzroča virusnega obolenja. Seveda pa prepih ni priporočljiv, če je oseba občutljiva že na najmanjšo sapico. Posebno skrb pa je potreba telesu ponuditi po telovadbi. Pitje vode ter že sveža majica zadostuje, da se telo dobro počuti.

 

Jutranja telovadba
Jutranja telovadba

 

Razumem, da vsi ne zmorejo do telovadnic. Verjemite mi, da je že postlati postelje del jutranje gimnastike in, da je gibanje v kuhinji med kuho že veliko pomaga. Sama si poslužim kuhinjski pult za raztegovanje nog, zdaj ene in zdaj druge. Enako z rokami, da izvedem priklon in odklon. Zravnam hrbtenico, leva rama nazaj, oči uprte v lonec na štedilniku in enako z desno ramo. Vrtenje z rameni opravljam tudi sedaj na stolu, ko pišem ta članek. Vrtenje zgornjega dela telesa na stolu. Vrtenje stopal ob sedenju, posebno pri gledanju televizije ali pisanju. Še bolj pomembno pa je vrtenje glave, a to pa se mora vedno izvajati zelo počasi, da se nam ne zavrti v glavi.

Posebna pozornost, ki jo potnik doživi na dolgih, večurnih poletih z letalom so osnove raztegovanje udov, hrbtenice in vratu na sedežu.

 

Aleksandra posluša svoje telo
Aleksandra posluša svoje telo

Pilates je ime nekega zapornika in ravno on je v svoji mali ozki ječi pričel telovaditi, da bi preživel kazen zdravo. Ker je imel v samici zelo malo prostora, si je gibanje osredotočil na veličino samice. Posnel je svoje intenzivno gibanje in ga prodal za veliko vsota denarja, ki ga je čakala, ko je odslužil kazen. Večina fitnesov že mnogo let uporablja njegovo tehniko. Tudi yoga in Thai Chi je nekaj podobnega. Kaj želim s tem poudariti, da za gibanje ne potrebujemo le telovadnice, kolesarske steze, bazene za plavanje, dolge sprehode, tek, smučanje, dovolj je, da se v pisarni ali doma svake pol ure zavedamo, da je našemu telesu potrebna motorika mišic, da pljuča zajamejo večjo količino zraka, da možgani dobijo svojo dozo kisika. In uspeh je zajamčen. Nisem sigurna, če je hitra hoja bolj učinkovita za zdravje od normalne hoje. Ne pozabiti zakone narave. Torej vsak za sebe odgovarja in je dolžan skrbeti za sebe, da bo z leti čim manj obolenj in s tem čim manj poti k zdravniku ter čim manj zdravil.

 

Tudi veslanje ji ni tuje...
Tudi veslanje ji ni tuje…

 

Tudi med vožnjo z avtomobilom, si privoščite nekaj gibljivosti na sedežu, brez, da bi motili volan.

Še najbolj zdravo gibanje telesa poleg seksa, telovadbe in hoje po stopnicah pa je ples.Ne potrebujete vedno partnerja, potrebujete dobro počutje, ki si ga vzbudite s pesmijo in glasbo.

Ustvarite si lep dan in mirno noč.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]