fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

7 vrst počitka, ki jih potrebuje vsak človek

Ste že kdaj poskušali odpraviti stalno pomanjkanje energije z več spanja – samo zato, da bi to storili in se še vedno počutili izčrpane?

Če ste to vi, je tukaj skrivnost: spanje in počitek nista ista stvar, čeprav mnogi med nami to dvoje nepravilno zamenjujemo.

Skozi življenje gremo z mislijo, da smo se spočili, ker smo dovolj spali – v resnici pa zamujamo druge vrste počitka, ki jih nujno potrebujemo. Rezultat je kultura visoko uspešnih, visoko produktivnih, kronično utrujenih in kronično izgorelih posameznikov. Trpimo zaradi pomanjkanja počitka, ker ne razumemo prave moči počitka.

Počitek bi moral biti enak obnovitvi na sedmih ključnih področjih vašega življenja.

Prva vrsta počitka, ki ga potrebujemo, je telesni počitek, ki je lahko pasiven ali aktiven. Pasivni fizični počitek vključuje spanje in dremež, medtem ko aktivni fizični počitek pomeni obnovitvene dejavnosti, kot so joga, raztezanje in masažna terapija, ki pomagajo izboljšati prekrvavitev in prožnost telesa.

Druga vrsta počitka je duševni počitek. Ali poznate tisto sodelavko, ki vsak dan začne službo z veliko skodelico kave? Pogosto je razdražljiv in pozabljiv ter se težko osredotoči na svoje delo. Ko se zvečer uleže spat, se pogosto trudi izklopiti možgane, medtem ko pogovori iz dneva polnijo njegove misli. In kljub temu, da spi sedem do osem ur, se zbudi z občutkom, kot da nikoli ni šel spat. Ima pomanjkanje mentalnega počitka.

Dobra novica je, da vam ni treba pustiti službe ali iti na dopust, da bi to popravili. Načrtujte kratke odmore vsaki dve uri ves delovni dan; ti odmori vas lahko spomnijo, da upočasnite. Ob postelji lahko imate tudi beležko, da si zapišete vse mučne misli, zaradi katerih ne morete spati.

Tretja vrsta počitka, ki ga potrebujemo, je senzorični počitek. Močne luči, računalniški zasloni, hrup v ozadju in številni pogovori – ne glede na to, ali so v pisarni ali med klici Zoom – lahko povzročijo, da se naši čuti preobremenijo. Temu se je mogoče zoperstaviti tako, da naredite nekaj tako preprostega, kot je zapiranje oči za minuto sredi dneva, pa tudi tako, da namerno odklopite elektroniko ob koncu dneva. Namerni trenutki senzorične deprivacije lahko začnejo odpravljati škodo, ki jo je povzročil preveč stimulativni svet.

Četrta vrsta počitka je ustvarjalni počitek. Ta vrsta počitka je še posebej pomembna za vse, ki morajo reševati probleme ali razmišljati o novih idejah. Ustvarjalni počitek znova prebudi strahospoštovanje in čudenje v vsakem izmed nas. Se spomnite, ko ste prvič videli Grand Canyon, ocean ali slap? Če si dovolite, da uživate v lepotah na prostem – tudi če je to v lokalnem parku ali na vašem dvorišču – vam zagotavlja ustvarjalni počitek.

Toda ustvarjalni počitek ni le spoštovanje narave; vključuje tudi uživanje v umetnosti. Spremenite svoj delovni prostor v kraj navdiha s prikazovanjem slik krajev, ki jih imate radi, in umetniških del, ki govorijo z vami. Ne morete preživeti 40 ur na teden strmeči v prazno ali zmešano okolico in pričakovati, da vas bo karkoli navdušilo, še manj pa boste prišli do inovativnih idej.

Zdaj pa poglejmo drugega posameznika – prijatelja, za katerega vsi mislijo, da je najlepša oseba, kar so jih kdaj srečali. To je oseba, od katere so vsi odvisni, tista, ki bi jo poklicali, če bi potrebovali uslugo, ker tudi če je noče storiti, veste, da vam bo dala nejevoljen “da” namesto resničnega “ne”. Ko pa je ta oseba sama, se počuti necenjeno in jo kot drugi izkoriščajo.

Ta oseba potrebuje čustveni počitek, kar pomeni, da imate čas in prostor, da svobodno izrazite svoja čustva in zmanjšate zadovoljstvo ljudi. Čustveni počitek zahteva tudi pogum za pristnost. Čustveno spočit človek lahko odgovori na vprašanje “Kako si danes?” z resničnim “Nisem v redu” – in nato delite nekaj težkih stvari, ki sicer ostanejo neizrečene.

Če potrebujete čustveni počitek, imate verjetno tudi socialni primanjkljaj. Do tega pride, ko ne ločimo med tistimi odnosi, ki nas oživljajo, od tistih, ki nas izčrpavajo. Če želite izkusiti več družabnega počitka, se obkrožite s pozitivnimi in podpornimi ljudmi. Tudi če mora vaša interakcija potekati navidezno, se lahko odločite, da boste vanj bolj vključeni, tako da vklopite kamero in se osredotočite na osebo, s katero govorite.

Končna vrsta počitka je duhovni počitek, ki je sposobnost povezovanja onkraj fizičnega in duševnega ter začutiti globok občutek pripadnosti, ljubezni, sprejetosti in namena. Če želite to prejeti, se ukvarjajte z nečim večjim od sebe in svoji dnevni rutini dodajte molitev, meditacijo ali sodelovanje v skupnosti.

Kot lahko vidite, nas sam spanec ne more obnoviti do te mere, da se počutimo spočiti. Zato je čas, da se začnemo osredotočati na pravo vrsto počitka, ki ga potrebujemo.

Opomba urednika: utrujenost je lahko povezana tudi s številnimi zdravstvenimi težavami, zato vas prosimo, da se posvetujete z zdravnikom, če vztraja.

Ta objava je del TED-ove serije »Kako postati boljši človek«, od katerih vsaka vsebuje koristen nasvet ljudi v skupnosti TED; pobrskajte po vseh objavah tukaj.

Če želite izvedeti več o dr. Saundri Dalton-Smith in njenem delu, obiščite njeno spletno stran. Ta objava je bila prilagojena iz njenega govora TEDxAtlanta. Oglejte si ga tukaj: The 7 types of rest that every person needs | (ted.com)

Avtor Saundra Dalton-Smith MD, originalni članek v angleščini The 7 types of rest that every person needs | (ted.com).

The 7 types of rest that every person needs | (ted.com)

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]