fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

31. maj – svetovni dan športa in nekajenja

Šport je ključen del človekovega zdravja. Ima glavno besedo pri vzdrževanju kondicije in lepega telesa, pomaga pa nam tudi krepiti zavest in hrani duha. Pomaga pri odpravi raznih bolezni in fizičnih poškodb. Izločanje loja pri športu pa povzroči čisto in mehko kožo. Vendar to je le manjšina stvari, pri katerih vam lahko ukvarjanje s športom koristi in skoraj ne poznam človeka, ki bi se ukvarjal s športom, pa čeprav le večerni sprehodi ali občasna telovadba, da ne bi bil zdrav oziroma na poti do zdravja in lepe postave. Je ena izmed stvari, ki škodljivih posledic nima! Spodbuja pa tudi k druženju in v nekaterih primerih uči skupinskega dela oziroma akcije.

Le če se spomnite svojih otroških let, verjetno ni minil dan, v katerem nebi »športali«. Tudi če je bil deževen dan, ste se odpravili k prijatelju in migali v hiši. Konstantno gibanje in zabava ob tem krepi telo in duha, ni nujno da samo otroškega. Tudi kot dorasel človek se lahko ob gibanju neizmerno zabavate, še posebej v družbi prijateljev in znancev.

vitafit dan sporta in nekajenja

Ampak vendarle se kljub vsem dobrim stvarem, ki jih lahko šport nudi premalo ljudi z njim ukvarja. Bodisi zaradi pomanjkanja časa ali nam vsem dobro znane »lenobe«. Zatorej je namen svetovnega dneva športa, ki je 31. maja opomniti na dobre stvari, ki jih lahko pridobite z gibanjem, bodisi v naravi, telovadnici, vodi, igriščih ali v udobju svojega doma. Po kratkem brskanju lahko opazite organizirane skupinske vadbe, pohode, sprehode, razne igre, tekme katerih se lahko udeležite in morda najdete tudi kakšno dejavnost v vašem domačem kraju. Zato izberite dejavnost, ki vas veseli in zanima, spodbudite se k temu, da se naučite veščin, ki jih že dolgo časa želite obvladati, spoznavajte nove ljudi, migajte predvsem pa se zabavajte in ne pozabite »zdrav duh v zdravem telesu«.


31. maj pa je tudi svetovni dan nekajenja in njegov namen je opozoriti na škodljive posledice kajenja, o katerih smo pa verjetno vsi več ali manj dobro obveščeni. Namen ni prestrašiti, vendar samo opozoriti na bolezni dihal in ožilja, rakava obolenja in prav tako na dejstvo, da kadilci umirajo prej. Svetovni dan nekajenja je poziv, da kadilci vsaj en dan preživimo brez cigareta in če je le možno, prekinemo to slabo navado, saj ne samo da kajenje škoduje zdravju, v nekaterih primerih celo ni privlačno in na leto nas cigareti stanejo ogromno denarja. Zato je 31. maj dan brez nikotina in mogoče se kdo odloči, da bi pa vendarle bilo smiselno nehat.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]